АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОФОН

Тарифите на ПРОФОН за Публично изпълнение можете да разгледате подробно (за хотели) тук и (за заведения) тук на официалната уебстраница на дружеството www.prophon.org

Можете също така да използвате Калкулатор за публично изпълнение, като след получаване на информацията ПРОФОН генерира индивидуален договор и изчислява дължимата сума въз основа на своите тарифи и отстъпки.

 

Най-често задавани въпроси за Публично изпълнение – отговори от ПРОФОН

В: Защо трябва да имам сключен договор и с ПРОФОН, и с МУЗИКАУТОР?

О: ПРОФОН представлява продуцентите и артистите-изпълнители (т.нар. сродни права). Музикаутор представлява композиторите, текстописците и авторите на аранжименти (т.нар. авторски права).

Пример: Тончо Русев композира песен за Лили Иванова, по текст на Андрей Иванов, по поръчка на Балкантон, който и впоследствие издава диска. Тончо Русев е автор, Андрей Иванов е текстописец, Балкантон е продуцент и издател, а Лили Иванова е изпълнител. Възнаграждението за породените от това сродни права за публичното изпълнение на тази песен се събират от ПРОФОН и се изплащат и разпределят към Лили Иванова, като артист-изпълнител и съответно към Балкантон като продуцент от ПРОФОН.

В: Какво се разбира под „система за озвучаване", телевизорите попадат ли в тази графа?

О: Всички технически устройства, които се използват за възпроизвеждане на музика – аудио или видео записи – т.е. радио, телевизор, плеъри, компютри, сателитни приемници и т.н.

В: Когато в лоби-бар е включен телевизор, но с изключен звук – само картина (Fashion TV), дължи ли се възнаграждение?

О: Да, дължи се, ако в лоби-бара се осъществява търговска дейност съгласно търговския закон, а освен това и по горе е изяснено – има ли картина – значи е публично излъчване.

В: Хотелска верига оперира с 3 хотела на черноморието, чийто собственик са две еднолични дружества. Едноличен собственик и управител на дветедружества е едно и също лице. Трите хотела са част от една хотелска верига. Общият брой на обектите в трите хотела е петнадесет. Като се има предвид, че обектите работят под една търговска марка с един собственик, възможно ли е да се ползва предвидената отстъпка?

О: Този въпрос е изяснен в Общите условия на ПРОФОН и е регулиран конкретно в чл. 14, където се третира размера на отстъпките за вериги. Предполага се, че веригата са определен брой фирми, под обща юридическа шапка, с общо консолидиран счетоводен отчет. В случай, че тези обекти са верига, то те трябва да имат консолидиран счетоводен баланс, ако нямат такъв не се считат за верига.

В: Наш член притежава телевизор, на който гледа само новини. Трябва ли да плаща за него?

О: По ТВ канали винаги се излъчва и някаква музика, затова следва да заплаща сродни права.

В: Когато наемател е член на БХРА необходимо ли е да попълва Приложение № 5, отнасящо се за обект под наем?

О: Не е необходимо.

В: Какво се случва с парите, които плащам?

О: Събраните суми се разпределят и изплащат на членовете и нечленовете на ПРОФОН - продуценти и артисти-изпълнители, чиято музика е била използвана.

Още въпроси и отговори на този линк