Архив

БХРА участва в кръгла маса на тема
„Музеи и културен туризъм” организирана
от Министерство на културата,
Община Велинград, Исторически музей – Велинград и Сдружение на
хотелиерите и ресторантьорите – Велинград

28.09.2009

В рамките на Европейските дни на наследството беше отбелязана 100 годишнината от музейното дело в Чепинския край

По случай 100 години музейно дело в Чепинския край Министерство на културата, Община Велинград, Исторически музей – Велинград, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград организираха кръгла маса на тема „Музеи и културен туризъм”. Тя се проведе във Велинград в рамките на Европейските дни на наследството (13 – 20 септември 2009 г.) в Гранд хотел „Велинград” с научен ръководител доц. д-р Соня Алексиева, ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет, член на УС на БХРА.

Музеи и културен туризъм

Сред официалните гости на кръглата маса бяха Георги Янчев, заместник-кмет, Венцислав Еличин, заместник-председател на Общинския съвет, арх. Тодор Енев, главен архитект, г-жа Радка Русева, директор на дирекция "Европейски програми и проекти", г-жа Марияна Гъркова, от дарителски фонд "13 века България", директори на регионални музеи от страната, гости от БАН, представители на туристическия бизнес в града, членове на УС на БХРА, директори на читалища от региона и др.

Музеи и културен туризъм

Кръглата маса беше открита от г-жа Снежана Велева – директор на музея, която представи пред многобройните участници историята, значението и успехите на музея и мястото му в развитието на културния туризъм в града. Със свои доклади и изказвания в кръглата маса участваха ст. н. с. д-р Валерия Фол – Институт по тракология към БАН - „Музеят – атракция, без която от туризма вее скука”; Райна Константинова от историческо издателство „Иврай” - „Културно-историческото наследство и развитието на туризма в контекста на европейските програми”; д-р Магдалена Манолова – председател на сдружение „Музей на българската музикална култура” - „Някои аспекти на българската музикална памет в контекста на европейското културно наследство”.

Музеи и културен туризъм

Благой Рагин – председател на БХРА говори на тема: „Ролята на БХРА за успешно партньорство с българските музеи”. С презентация „Музеите – в или извън пъзела на българския културен туризъм?” представи успехите и проблемите на българските музеи доц. д-р Соня Алексиева – ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет, член на УС на БХРА.

Музеи и културен туризъм

С интерес беше посрещнато изказването на ст. н. с. д-р арх. Николай Тулешков – издание Арх & Арт и списание „Паметници, реставрация, музеи” - „Архитектурният облик на съвременния Велинград – даденост и перспективи”. Свои идеи и предложения по темата на кръглата маса споделиха Йордан Детев – главен редактор на сп. „Клуб Орфей” - „Културният туризъм – проблеми и препятствия” и ст. н. с. ІІ ст. д-р Светла Ракшиева – Етнографски институт с музей към БАН - „Етнографският музей и културният туризъм. Няколко идеи и възможности”; д-р Ангел Гоев, директор на АЕК „Етъра” и др.

Музеи и културен туризъм

Конкретни предложения за продължаване на темата на кръглата маса и организиране на работна среща с Министерството на културата даде г-н Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград. Той подари на г-жа Снежана Велева, двутомната история на БХРА и пожела бъдещо успешно сътрудничество на музея с туристическия бизнес в града.


  Назад към Новини