Архив

Културната столица на България посрещна президента на IH&RA с уникалния аудио-визуален спектакъл “Звук и светлина”

21.07.2009

Програмата на “Царевград Търнов” в старопрестолния град и Арбанаси показа успехите на българския културен туризъм

Програмата на д-р Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (International Hotel & Restaurant Association – IH&RA) и придружаващата го делегация - представители на Държавната агенция по туризъм, на БХРА и колегите от БАХА - председателя на Сръбската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (HORES) – г-н Бранко Кривокапич и председателя на Македонската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (HOTAM) – г-н Дончо Таневски през м. юли 2009 г. в България, започна не случайно от Велико Търново и Арбанаси.

IHRA

Специално за представителите на регионалните средства за масова информация и кореспондентите на националните медии, д-р Гасан Аиди, Анелия Крушкова, председател на ДАТ, Благой Рагин, председател на БХРА и Даниел Панов, управител на общинската агенция “Царевград Търнов” дадоха пресконференция в старопрестолния град. Участниците отговориха на много въпроси, свързани с развитието на световния, европейския и балканския туризъм. Д-р Аиди коментира пред журналистите развитието на световната туристическата индустрия в условията на криза и представи своята експертна гледна точка към предизвикателствата, които стоят и пред българските мениджъри в хотелиерството. Заетостта на базата на Черноморието и прогнози за летния сезон представи А. Крушкова, председател на ДАТ. За развитието на туризма във Велико Търново и региона пред гостите и медиите говори Д. Панов, който представи с конкретни цифри и факти успешната 2009 година за туризма.

IHRA

Новината за деня представи Б. Рагин, председател на БХРА, който съобщи, че на предстоящата среща с кмета на града – д-р Румен Рашев ще представи решението на БХРА да номинира В. Търново за културна столица на Балканите. Представителите на БХРА и В. Търново подчертаха изключителното значение на Международната борса “Културен туризъм” – В. Търново, която вече шест години се организира именно тук. Официалният обяд в механа “Паяка” удиви гостите с поднесените национални специалитети и ястия - запазена марка на заведението.

IHRA

Заедно с вечерята, дадена за чуждестранните гости от кмета на В. Търново д-р Румен Рашев беше представен аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина”, който доказа защо Велико Търново е културната столица на България. Изключителното впечатление от видяното и чутото, спомените от красивия град и уникалната му история, д-р Гасан Аиди споделяше навсякъде в срещите си до края на престоя си в България.Делегацията гостува комплекс „Извора”, собственост на Георги Вълев, член на УС на БХРА и председател на регионалната секция на асоциацията в Арбанаси - “Историческо селище” с национално значение.

IHRA

Д-р Аиди прояви голям интерес към към църквите и манастирите, строени и иконописвани в края на 16-ти и началото на 17-ти век, към арбанашките къщи с над 300-годишна история и тяхната уникална архитектура и дърворезба.

IHRA

Програмата, която беше специално изготвена от екипа на “Царевград Търнов” за делегацията и във Велико Търново, и в Арбанаси показа възможностите на българския културен туризъм. Гостите благодариха специално на д-р Р. Рашев, Г. Вълев и Д. Панов за изключителното внимание и гостоприемство и подкрепиха предложението на БХРА за номинацията на В. Търново за предстоящите награди на БАХА.

IHRA

Хотел Извора е разположен в централната част на село Арбанаси. Издържан изцяло в традиционния арбанашки стил, хотелският комплекс умело съчетава старинна сграда с 150-годишна история и три новопостроени архитектурни ансамбъла. Предлага на своите гости ресторант с лятна и две зимни градини, парково пространство, открит басейн, СПА център, детски кът и мини зоопарк. На територията на комплекса се намира сградата на читалище “Иларион Драгостинов“, което със своята над 300-годишна културна история представлява туристическа забележителност. Салонът на читалището е оборудван като конферентна зала със 120 места, която дава възможност за провеждане на семинари, конференции и бизнес срещи в условията на добро техническо оборудване, съчетано с неповторима автентична атмосфера.

IHRA

През 2006 г. хотел „Извора” бе удостоен с престижната Марка за качество „Автентична България”, която се присъжда на хотели, отговарящи на изискването за автентичен и оригинален туристически продукт. Всички стаи в комплекса са оборудвани с климатик, кабелна телевизия, минибар, персонален сейф, телефон. В два от апартаментите и в двойните стаи лукс има вани. В част от стаите има непрекъснат Интернет достъп. Хотелски комплекс Извора съчетава уникална атмосфера, спокойствие и изискан лукс.

IHRA

В началото на месец декември 2007 г. отвори врати вила “Извора”, която се намира в центъра на Арбанаси и е част от хотелски комплекс “Извора”. Тя е построена на мястото на една от емблематичните стари арбанашки къщи, наречена „Родовата къща на поп Михалеви”. Къщата е построена от поп Михал, служил в една от седемте църкви „Свети Георги”, построена през 1661 г. и изографисана през 1710 г. Вила “Извора” предлага на своите гости: ВИП двойни стаи, ВИП студия, ВИП апартаменти. Всички стаи са оборудвани с минибар, централно парно отопление, климатик, телефон, кабелна телевизия и непрекъснат Интернет достъп. За пълния релакс през летните горещини, вила “Извора” предлага плувен басейн на две нива – детски и за възрастни. Винарна „Извора” е подходящо място за винени дегустации, винени вечери и организирани тържества. Предлага на своите гости разнообразие от подбрани български вина, атрактивно представяни от сомелиер.

IHRA

Механа “Извора” е удостоена с Годишната награда на БХРА “Ресторант на годината” на 2003 година. С разнообразното си меню, включващо над 450 предложения за храни и напитки, механата дава възможност на своите гости да се насладят на традиционната българска кухня. Тя разполага с две зимни градини, където топлината на камините допълва усещането за спокойствие и уют. Лятната градина с водните атракции, богататая зеленина и детски кът е предпочитано място за отдих за българските и чуждестранните туристи. За доброто настроение на гостите си механа “Извора” предлага богата фолклорна програма и известният ритуал с пукане на топчето от четника до развятото българско знаме.


  Назад към Новини