Архив

Велинград СПА столица на Балканите

15.07.2009

сп. HoReMag
horemag.bg

Велинград официално обявен за СПА столица на Балканите

8 юли 2009 г.

Велинград официално бе обявен за СПА столица на Балканите снощи на тържествена церемония, която се състоя по случай празника на града. Титлата е присъдена в края на миналата година от Балканската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Сараево. От 2005 г. Велинград е и "СПА-столица на България" по решение на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА).

Д-р Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA) бе специален гост на церемонията по случай връчването на приза "Велинград-СПА столица на Балканите". Той бе обявен за почетен жител на града. Президентът наIH&RA е в България по покана на БХРА и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград,с подкрепата на Държавната агенция по туризъм. В рамките на програмата си в България гостът посети културно-исторически забележителности и туристически обекти на членове на асоциацията в София, Велико Търново, Търговище, Варна, кк "Златни пясъци", кк "Албена", Казанлък и Велинград.




investor.bg

Велинград стана спа столица на Балканите

08.07.2009

Велинград беше отличен за спа столица на Балканите. Наградата беше връчена на кмета на града Иван Лебанов на официална церемония късно снощи, предаде БТА.

Признанието си курортният град получи в края на миналата година в Сараево от Балканския алианс на хотелиерските асоциации.

Велинград разполага с 80 минерални извора, 15 вида вода, богато културно-историческо наследство и природни дадености.

На тържествено заседание на Общинския съвет преди церемонията президентът на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация Гасан Аиди получи отличието "Почетен гражданин" на Велинград.




градвелин.сом

Велинград - Спа столица на Балканите

Велинград официално вече е Спа столицата на Балканите

IHRA

Изключително вълнуващ за всички граждани и гости на Велинград бе 7 юли, когато градът ни официално получи приза Велинград - СПА столица на Балканите. Миналата година, на 17 декември, в Сараево му бе дадено това признание. На 7 юли сред еуфория от дъжд и музика, на сцена, специално изградена за церемонията, кметът Лебанов символично получи приза от Гасан Аиди, председател на IH&RA (Международна асоциация на хотелиерите и ресторантьорите).

Официалните гости на събитието

Сред официалните гости бяха представители на IH&RA, представители на БХРА (Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация), Анелия Крушкова - председател на Държавната агенция по туризъм, Благой Рагин - председател на БХРА, Златко Златанов - председател на Сдружението на хотелиериете и ресторантьорите във Велинград, Георги Пирински, проф. Цветан Томчев - председател на Българската туристическа камара, Стефан Шарлопов - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Витан Иванов - председател на съвета по туризма в София, и гости от Египет, Оман и Йордания, Сърбия, Черна Гора, Косово, Хърватска, Македония и др.

Награди, звания и титли

На тържествената церемония бяха връчени много награди на хора, подпомогнали развитието на Велинград като туристическа и спа столица и допринесли за развитието му. Разбира се, най-специално и голямо бе присъствието на др. Гасан Аиди, който същия ден получи званието почетен гражданин на Велинград. То му бе връчено от Мустафа Джамбаз на специална Общинска сесия, която се проведе в голямата зала на Общината. Кратка, но хубава програма, бе изнесена от вокалния състав "Звънче" и танцови двойки от Импулс. Започнал като приказка от залата на Общината, тържественият ден продължи с шествие и изпълнение на духови оркестри и мажоретни състави, предтсавяне на официалните гости, връчване на награди и грамоти от кмета. Златко Златанов връчи наградата "Златният ключ на хотелите Велинград" на Благой Рагин.

Шоу програма

Известната на всички Велинградчани Мичона изпя нейна авторска песен за Велинград като начало на шоу-програмата. Задължителен беше и химнът на града, а за първи път на Велинградска сцена "тримата тенори" в БГ вариант извисиха гласове. Кирил Илиев, Петър Петканов и Веселин Вачев - магнетични, завладяващи, сякаш се надпреварваха с гръмотевичните звуци и покориха с таланта си многобройната публика. Настроението на площада ескалира от последвалите изпълнения на Стоян и Елица. Барабанната им техника на фона на светлини и пируети предизвика бурни възгласи. Дъждовният воден ден сякаш се вля в тяхната неотразима песен "Вода". Разноцветни зари в небето доукрасиха нощната приказка. За най-издържливите зрители в този дъждовен ден танцуваха самобитните пловдивски таланти от фолклорния ансамбъл "Елика". Тази млада, жизнена формация, с разнообразната




в. „Марица”
7 юли 2009 г.

Велинград - СПА столица на Балканите

Ангел Узунов

Велинград ще бъде официално коронясан днес като СПА столицата на Балканите, каквото признание получи на 17 декември в Сараево. Тогава градът беше официално обявен за СПА столица на Балканите от Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БХРА). Според програмата празникът ще стартира с тържествена сесия на Общински съвет, на която ще бъде връчен приза ”Почетен гражданин” на д-р Гасан Айди ¬ председател на Световната хотелиерска организация.

Това всъщност е и основната причина за избора на делничния ден 7 юли за Ден на Велинград, тъй като за тази дата са потвърдили възможността си да присъстват много от официалните гости от страната и чужбина. По предложение на председателя на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов в средата на юни се проведе и конкурс за избор на Мис СПА Велинград. От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите допълниха, че церемонията, която градът ще предложи на 7 юли, наистина ще бъде уникална, с което Велинград ще защити достойно получения приз.




Дарик-Пловдив

Велинград става СПА столица на Балканите

7 юли 2009 г.

IHRA

Велинград ще бъде обявен за новата СПА столица на Балканския полуостров. Това ще стане тази вечер на тържествено заседание на Общинския съвет. Признанието си курортния град получи в края на миналата година в Сараево от Българския алианс на хотелиерските асоциации.

Кметът на Велинград Иван Лебанов ще получи отличителен знак, а приза "Почетен гражданин" ще бъде връчен на д-р Гасан Айди - председател на Световната хотелиерска организация. От 20:30 ч. започва празничната програма на площад "Николай Гяуров". Ще бъде отслужен и водосвет от пловдивският митрополит Николай.




в. „Дневник”
07 юли 2009 г.

Велинград ще бъде коронасян за СПА столица на Балканите

Катя Бузник

Тази вечер на официална церемония Велинград ще бъде обявен за СПА столица на Балканите, каквото признание курортът получи на 17 декември в Сараево. Тогава градът беше официално обявен от Българския алианс на хотелиерските асоциации (БХРА) за СПА столица на Балканите. Кметът Иван Лебанов ще получи отличителен знак за признанието за Велинград.

Празничната вечер ще започне в 19 часа с тържествено заседание на Общинския съвет, на което ще бъден връчен приза "Почетен гражданин" на д-р Гасан Айди – председател на Световната хотелиерска организация. От 20:30 ч. започва празничната програма на площад "Николай Гяуров". До 18 юли са планирани множество изложби, пленери, състезания, посветени на празника на Велинград.




Велинград - СПА столица на Балканите

IHRA




в. Темпо
7.07.2009 г.

Велинград се подготвя за голям празник на 7 юли.

Елена Баева

IHRA




в. „Стандарт"

Обявяват Велинград за СПА-столица на Балканите

5 юли 2009
Борислав Петров

Велинград официално ще бъде провъзгласен за СПА-столица на Балканите. Това ще стане на 7 юли, когато е и празникът на града. Курортът вече се подготвя трескаво за едноседмични тържества, които не са правени от създаването му - обявиха от администрацията.

И в трите квартала Лъджене, Чепино и Каменица са разположени три трибуни, където ще има церемонини, концерти и символично представяне на приза. На тържествата е поканен и президентът на Световната хотелиерска организация д-р Гасан Айди, който бе предложен и за почетен гражданин на курорта заради подкрепата му към Велинград.

Разрастващият се курорт разполага с над 100 минерални извора, а СПА-комплексите през последните две години никнат като гъби. Последната атракция в рамките на празника ще е повторното откриване на легендарното езеро "Клептуза", което заедно с парка стана общинска собственост и предстои да бъде облагородено. Велинградчани и гостите на града през тази година ще се радват на създаването на етнографски комплекс заради древната история на занаятите в тази част на Родопите.




Агенция "Фокус"
2 юли 2009

Президентът на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация е на посещение във Велико Търново

Димитър СПАСОВ

Велико Търново. Проектът Велико Търново-културната столица на България бе представен пред президента на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA) Гасан Аиди във Велико Търново, предаде репортер на радио ''Фокус''-Велико Търново. Гостът е на двуседмично посещение в България по покана на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите-Велинград. Посещението е с подкрепата на Държавната агенция по туризъм. На срещата присъстваха и Бранко Кривокапич – президент на Балканския алианс на хотелиерската асоциация (BAHA) и президент на Business Association of Hotels and Restaurants (HORES) – член на BAHA, Дончо Таневски – официален представител на (IH&RA), член на Борда на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA) и президент на The Hotel Association of Macedonia (HOTAM), Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм, Благой Рагин – председател на БХРА и Даниел Панов, управител на Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. След обиколката в страната чуждестранните гости ще се присъединят към стотиците участници, членове на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в празника по повод официалната церемония по връчването на приза ''Велинград-СПА столица на Балканите'' под патронажа на президента Георги Първанов. Гасан Аиди е с 30-годишен опит в хотелиерската индустрия. Той е признат от ООН като гласът на частния туристически сектор в световен мащаб. Преизбран е за президент на асоциацията през 2008 година за нови две години. Аиди е и вицепрезидент на Арабската хотелиерска асоциация от 2006 година. Гостите на Велико Търново ще посетят забележителностите на града, сред които Самоводската чаршия и Царевец. Велико Търново е първата спирка на Гасан Аиди, като по-късно днес се очаква да вечеря с кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев

Материалът е публикуван и в рубриката "Пресата за нас"


  Назад към Новини