Архив

Велинград награди личностите, организациите, членовете на Инициативния комитет и приятелите на „Спа столицата на Балканите”

14.07.2009

В рамките на празника на града на 8 юли т.г. в СПА хотел „Рич” се проведе кръгла маса „без вратовръзки” на тема: „Развитие, проблеми и тенденции в СПА и балнеологията” с участието на д-р Гасан Аиди и представители на 14 туристически организации и сдружения

Медиен партньор:

IHRA

IHRA

На тържествената церемония по обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите на 7 юли т.г., под звуците на представителния духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев” – Велинград, на видеостената на сцената се завъртяха кадри от един скъп на всички присъстващи документален филм от Сараево. Тогава - през м. декември 2008 г. в хотел „Радон Плаза” председателят на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград Златко Златанов получи признанието на Балканския алианс на хотелските асоциации (BAHA) заедно с грамотата и приза за своя град.

IHRA

Седем месеца по-късно на централния площад „Н. Гяуров” пред всички граждани и гости на Велинград в празничната дъждовна вечер кметът Иван Лебанов, председателят на Общинския съвет – Велинград Мустафа Джамбаз, председателят на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград Златко Златонов, поканиха на сцената д-р Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA), за да обявят удостояването му със званието „Почетен гражданин на Велинград” с решение № 217 от заседанието на Общински съвет Велинград от 22 юни 2009 г.

IHRA

Почетният приз на д-р Аиди връчи председтелят на Общински съвет-Велинград Мустафа Джамбаз, а плакетът кметът Иван Лебанов. Д-р Аиди благодари за високата чест и за възможността да бъде във Велинград – СПА столицата на Балканите. Наколко часа по-рано той получи овациите на присъстващите на тържествена сесия в местния парламент с думите, че вече е открил защо българите казват за страната си: ”...ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край!”.

IHRA

Велинградчани благодариха на всички личности и организации, които в последните няколко месеца са участвали в подготовката и организацията на голямото събитие и на всички, които работят за популяризирането на един от най-известните и красиви български СПА и балнеокурорти. Плакет и грамота „За изключителен принос в развитието на туризма във Велинград и региона” бяха връчени на Анелия Крушкова, председатл на ДАТ, „Златен ключ на хотелите и ресторантите във Велинград” получи големият приятел на града Благой Рагин, председател на БХРА.

IHRA

Почетни плакети и грамоти получиха партньорите и колегите от балканските страни – Амир Хаджич, Дончо Таневски, Бранко Кривокапич, Драгица Дрекалович, Алия Бериша. Домакините присъдиха плакет и грамоти на членовете на Инициативния комитет - Стефан Шарлопов, председател на БСБСТ и доц. д-р Соня Алексиева от Нов български университет, член на УС на БХРА. Наградени бяха и известните специалисти от Велинград: д-р Илза Попова, д-р Любомир Крантев и д-р Таня Беличинова. Три български медии бяха отличени „За най-добро и обективно отразяване на Велинград като туристическа дестинация”.

IHRA

За цялостен принос в популяризирането и лични заслуги за избирането на Велинград за СПА столица на Балканите призът „Крилото на успеха” получи председателят на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград Златко Златанов, собственик на СПА хотел „Рич”. Наградата му връчи „Мис България 2009” Антония Петрова. Гражданите на Велинград и хилядите гости бяха поздравени от кмета на Белоградчик и председател на Инициативния комитет „Белоградчишките скали – новите седем чудеса н асвета” Емил Цанков, който благодари на кмета Иван Лебанов и велинградчани за подкрепата в кампанията. Специална награда за цялостно популяризиране на Велинград и съпричастност към кампанията „Велинград – СПА столица на Балканите” получи агенция „Ер Ди Партнерс”.

IHRA

На 8 юли т. г. в СПА хотел „Рич” се проведе кръгла маса „без вратовръзки” на тема: „Развитие, проблеми и тенденции в СПА и балнеологията” с участието на д-р Гасан Аиди и представители на 16 организации и туристически сдружения. Сред участниците бяха Анелия Крушкова, председател на ДАТ, Благой Рагин, Председател на БХРА, Стефан Шарлопов, председател на БСБСТ, Витан Иванов, председател на Съвет по туризъм – София, Станимир Станков, председател на Националната асоциация по СПА & Wellness, Георги Щерев, председател на Съюза на собствениците – кк»Златни пясъци», Елена Иванова, председател на СНЦ «Съюз на собствениците» - кк «Слънчев бряг», Нели Сандалска, членна УС на БАТА, Илия Пасков, председател на Сдружението на хотелиерите, собственицте и турорператорите – Сандански, Силивия Хинкова, председател на РТА «Стара планина», Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград. Гостите от балканските и другите страни на празник, също участваха активно в дискусията: Драгица Дрекалович, Зоран Стрезовски, Дончо Таневски, Бранко Кривокапич, Алия Бериша и др.

IHRAIHRA

От страна на домакините в кръглата маса участваха кметът Иван Лебанов, заместник-кмета Ангел Даскалов, заместник-кмета Георги Янчев, заместник-кмета Исмет Бабучи, арх. Тодор Енев, Снежана Велева - заместник-председател на Общинския съвет-Велинград, д-р Таня Беличинова; членовете на УС на БХРА; много членове на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград: Лукан Луканов, Илко Илиев, Ангел Манолов, Васка Милушева, Цвета Андонова и др.

IHRA

Над 30 медии участваха в отразяването на празниците на Велинград и присъстваха на кръглата маса. В рамките на дискусията своите мнения и идеи за развитието на СПА туризма в България споделиха Анелия Крушкова, Стефан Шарлопов, д-р Таня Беличинова, Витан Иванов, Силвия Хинкова, Зоран Стрезовски, Благой Рагин, Иван Лебанов, Станимир Станков, Дончо Таневски, Лиляна Поповска, Хенинг Крепендорф, Драгица Дрекалович, Станислав Новаков и др.

IHRA

След кръглата маса се състоя пресконференция за медиите, пред които д-р Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA), сподели впечатленията си от пътуването из България по програмата на БХРА. Той сподели експертното си мнение от туристическата база и качеството на обслужване в България, посочи конкретни идеи и стъпки за развитието на туризма в страна с уникални природни и климатични дадености.

IHRA

Неговите препоръки, мнения и предложения бяха изслушани с изключително внимание от членовете на присъстващите организации и мениджърите от туристическия бизнес. Д-р Аиди отговори изчерпателно и интересно на многобройните въпроси на журналистите и подчерта, че ще инициира провеждане на заседание на Борда на IH&RA догодина в СПА столицата на Балканите, както ще помисли за собствени инвестиции в туризма на Велинград.

IHRA

Посещението на д-р Гасан Аиди и придружаващата го делегация завърши на 7 юли 2009 г. в четиризвездния хотел „Велина”, гр. Велинград. Там гостите бяха посрещнати лично от г-н Илко Илиев – управител на хотел „Велина”, който ги покани на официална вечеря в ресторанта. Със специалитети от българската национална кухня, с български зеленчуци и плодове, с фантастични вина и най-важното – с известното родопско гостоприемство, екипът на “Велина” показа на гостите от няколко туристически страни качеството на велинградския туризъм.

IHRAIHRA

Хотел Велина е четиризвезден Спа хотел разположен в красив боров парк над езерото Клептуза. Спа хотел Велина е реновиран изцяло през периода 2005-2007 г. Хотелът приема посетители целогодишно, предлагайки им чудесни условия за почивка или уикенд. Хотелски Комплекс “Велина” разполага със 22 двойни стаи, 23 тройни стаи и 6 апартамента. Всички стаи имат южно разположени тераси и прекрасна гледка към борова гора. Във всяка стая и апартамент има телевизор, телефон и хладилник с минибар, баня с вана и тоалетна.

IHRA

Комплексът разполага със спортно-въстановителен и балнеологичен център с минерална вода, сауна, масаж и фитнес зала. Хотел "Велина" разполага с голяма конферентна зала с 50 места и малка с 15 места. Гостите на хотела имат възможност да ползват интернет. В хотела има ресторант разполагащ с 200 места, дневен бар с 60 места и нощен бар с 70 места. Прекрасният екстериор включва голям, открит басеин с минерална вода. В двора е построена детска площадка, а от хотела са трасирани пътеки за разходки и излети към планината и езерото "Клептуза".

IHRA

За всички гости и участници в празника на Велинград, Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград даде заключителен официален обяд в най-новия ресторант на града – „Том и Нейзи”, още едно доказателство за изключителния професионализъм и гостоприемство на СПА столицата на Балканите. Любезни домакини бяха Нези и Тома Пачалови, собственици на комплекса. Комплекс „Том и Нези Класик” предлага спокойствие и уют с гарантирано професионално обслужване. Хотелът разполага с три лукс апартамента и три двойни стаи. Ресторантът е със 150 места, разположени на три нива. В комплекса туристите имат възможност да се насладят на българска национална кухня, средиземноморски деликатеси, но разбира се – и на родопски специалитети и др.

IHRA

И както навсякъде в България, където гостува президентът на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация, най-хубавата снимка за спомен беше със собствениците, мениджърите и персонала на туристическите обекти. (Повече информация за посещението на д-р Гасан Аиди във Велико Търново, Арбанаси, Търговище, Варна, Златни пясъци, Албена, Казанлък и Велинград – в следващите новини на БХРА).

IHRA

© Текст и снимки: Димитър Даскалов, Соня Алексиева


  Назад към Новини