Архив

Средиземноморска гурме вечер „Иберийска страст” в София

18.06.2009

За първи път в България беше представена традиционна португалска китара в изпълнение на Антонио Еущакиу и ансамбъл „Атлантико”

На 13 юни 2009 г. в Камерна зала „България”, като част от програмата на „Софийски музикални седмици” с партньорството на Българско гурме общество, се състоя тематична вечер, посветена на иберийското изкуство. За първи път в България беше представена традиционна португалска китара в изпълнение на Антонио Еущакиу и ансамбъл „Атлантико” (Португалия).

Концертът MUSICA IBERICA беше последван от Средиземноморска гурме вечер в мраморното фоайе на зала „България”. Испанският топ готвач Хосе Луис Руиз Комино, главен готвач на Josito’s Catering, подготви средиземноморски деликатеси с продуктите на „Силвекс комерс”. Освен в средиземноморската кухня, Хосе Луис е титулуван и в готварска школа в Швейцария. Носител на престижни награди, той е готвил е пред отбрана публика като крал Хуан Карлос, принц Рение, членове на Ватиканския папски двор, световни величия като Хосе Карерас и Пласидо Доминго.

Менюто на Средиземноморската гурме вечер „Иберийска страст” беше съчетано с официалното вино на „Софийски музикални седмици” Chardonnay & Aligote на Trakia Estate. То включваше: октопод по галисийски с "качуелос"; новозеландска мида, пълнена в собствен сос; кану от калмари по кантабрийски; мида „Сен Жак” с дресинг "Ромеско"; салпикон от морски дарове по средиземноморски с емулсия от бяло балсамико; тапа сладкиш от маринована сьомга; тапа от червена риба тон с карамелизирана ябълка.

”Кетърингът на Хосито” е фирма с висок професионализъм, ръководена от младия главен готвач Хосе Луис Руиз Комино, който е един от 10-те топ готвачи и сомелиери в Европа. Фирмата е насочила своите усилия към въвеждането на нов и качествен продукт на все още неразвития в кулинарно отношение български пазар, а именно прословутата средиземноморска диета, здравословната и качествена храна, която придружена от майсторството на шеф-готвача г-н Комино, дава възможност на кулинарните ценители в България за първи път да усетят и да се насладят на кулинарните тайни от Средиземноморието. Според г-н Комино храната се възприема първо със зрението, после с обонянието и едва накрая като вкус. Затова и само на "прима виста" кулинарният любител може да оцени великолепните испански деликатеси като Паеляс, Тортиляс, Тапас, Пинчос, Октопод по Галисийски и т.н.


  Назад към Новини