Архив

Успешно партньорство на Международното туристическо изложение "Културен туризъм" във Велико Търново

13.04.2009

БХРА участва активно в дискусиите, щандовете, фестивала и наградите на най-престижната борса за културен туризъм у нас

Културен туризъм 2009

От 8 до 11 април т.г. в изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново се проведе шестото Международно изложение „Културен туризъм 2009”. Организатори на борсата бяха община Велико Търново, ДАТ, БХРА и АБТТА. Преди седем години учредителите на изложението - община Велико Търново и БХРА застанаха зад една интересна и предизвикателна идея, която стана част от годишния календар на българския туризъм. След шест издания на борсата днес тя е признат форум на културния туризъм – за дискусии, презентации, спектакли и изложби, както и за филмовия фестивал „На източния бряг на Европа”, който представя туристически филми и продукции.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

На пресконференцията във Велико Търново на 7 април т.г., организаторите на изложението в лицето на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, обявиха тридневната програма на събитието, изложителите с щандове, участниците в дискусиите и презентациите и др. Борсата включва по традиция туристическо изложение, дискусионна програма и филмов фестивал.

Културен туризъм 2009

Десетки общини, фирми и информационни центрове, културни институти се представиха с щандове, чрез презентации на туристически продукти, автентични обичаи, демонстрация на занаяти и се включиха в дискусионната програма на Международната борса „Културен туризъм 2009”. Сред традиционните участници са представители на туристическия бизнес, държавни и неправителствени организации, туроператори, общини и музеи от цялата страна.

Културен туризъм 2009

Сред официалните гости на изложението на 8 април т.г. бяха Анелия Крушкова, председател на ДАТ, д-р Румен Рашев, кмет на Велико Търново, Благой Рагин, председател на БХРА, Ирена Петрова, председател на УС на АБТТА, Ирина Найденова, председател на Контролната комисия на АБТТА, Стела Балтова, заместник-председател на ДАТ, проф. Николай Овчаров, почетен председател на изложението, Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм – София, Любомир Фратев, председател на Съвета по туризъм – Пловдив, посланици, дипломати, кметове на общини и др.

Културен туризъм 2009

На откриването на изложението Б. Рагин представи намерението на БХРА да предложи кандидатурата на Велико Търново за културна столица на Балканите за 2010 г. в рамките на годишните отличия на БАХА (BAHA). На щандовете на борсата БХРА беше представена от много свои членове, а в програмата участваха и членовете на УС на асоциацията Георги Пампоров, Даря Заричинова, Румен Калайджиев, Георги Вълев, Здравка Бърдарова, Соня Алексиева, Стоян Лазаров – председател на КС на БХРА.

Културен туризъм 2009

Над 320 изложители и участници, над 20 общини, 12 чуждестранни делегации, над 10 изложби, над 40 филма във фестивала „На източния бряг на Европа” - това е кратката равносметка в цифри от Международната борса „Културен туризъм” тази година. Сред чуждестранните гости бяха представители на Испания, Франция, Йордания, Полша, Румъния, Македония, Италия, Хърватска, Молдова, Иран и др.

Културен туризъм 2009

Повече информация за участниците - членове на БХРА, за дискусионната програма и наградите в следващите новини.

Културен туризъм 2009Културен туризъм 2009

© Текст и снимки:
Соня Алексиева


  Назад към Новини