Архив

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Музикаутор и Профон подписаха тристранен Меморандум

05.10.2015

На 5 октомври 2015 г. председателят на БХРА Благой Рагин и изпълнителните директори на Профон и Музикаутор София Щерева и Иван Димитров подписаха тристранен Меморандум за продължаване на рамковите споразумения между страните и подкрепа на законодателни промени за засилване контрола при ползване на музикални произведения под защита в сферата на туризма. След интензивни преговори между страните са договорени нови, по-добри условия за туристическите обекти в България в следващите пет години. На подписването присъстваха заместник-министърът на културата Боил Банов, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, както и известни български музиканти – членове на Музикаутор и на Профон, сред които Стоян Михалев, Виктория Терзийска, Калин Вельов, Ясен Козев и др.

Спрямо предходния 5-годишен период собствениците на заведения и търговски обекти ще плащат с до 25% по-малко за музика. Това намаление е договорено в новата тарифа на Музикаутор и на Профон, която следва да бъде одобрена от Министерство на културата и да влезе в сила от 1 януари 2016 г., а за зимните обекти – от сезон 2016/2017. Освен намалена, тарифата е улеснена максимално за ползвателите, които ще могат бързо да се ориентират за начина на формиране на възнагражденията за музиката, изпълнявана в заведенията и търговските обекти. Възнагражденията ще се определят според категорията на обекта и местата – за заведенията, и според площта – за търговските обекти.

За членовете на БХРА се запазва браншова отстъпка за първата година в размер на 50%, от която могат да се възползват и регионалните структури на Асоциацията. От своя страна БХРА осигурява съдействие и чрез регионалните си офиси за сключване на договори с местните ползватели на музика с цел постигане на определен обем изплатени авторски възнаграждения по подписани индивидуални договори с Музикаутор и Профон. Важно е ползвателите да знаят, че за да се възползват от отстъпките по новото споразумение, тези, които вече имат договори със сдруженията, не следва да подписват нови, но трябва да са изчистили всички свои задължения към Музикаутор и Профон до 2015 г. включително.

http://www.music-pro.org/

За по-голямо удобство на ползвателите, лицензираните в България организации за колективно управление на права в музиката Музикаутор и Профон предлагат услугите си на принципа „на едно гише“. Сдруженията обединиха мрежите си от сътрудници, изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите. Със своята нова процедура Музикаутор и Профон обработват наведнъж информацията и изготвят два отделни договора – за авторските и за сродните права на музиката.


  Назад към Новини