Архив

Да спасят курортите от властта на кметовете

17.06.2014

standartnews.com, 15.06.2014, Интервю на Наталия Малчева с Председателя на Управителния съвет на Съюза на собствениците на Слънчев бряг Елена Иванова

Председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците на Слънчев бряг Елена Иванова бе наградена за изключителен принос в развитието на туризма при откриване на летния сезон в Слънчев бряг. Призът й бе присъден от Балканския алианс на хотелиерските асоциации. Празнично ли е обаче бъдещето на родния туризъм в навечерието на летния сезон, какви са проблемите за решаване пред гилдията и каква е ролята на държавата за преодоляване на трудностите и превръщането на страната ни в успешна туристическа дестинация? Потърсихме отговорите от Елена Иванова.

 

Убийствените наеми на плажовете надуват цените на чадърите и заведенията

 

Нека не хвърляме милиони за безполезна реклама в чужди телевизии, казва Елена Иванова

 

- Госпожо Иванова, в събота дадохте официален старт на летния туристически сезон. Какви са прогнозите и очакванията на бранша за лято 2014?
- В средата на юни прогнозите ни вече са значително по-оптимистични, макар че сезонът стартира с малко закъснение и не тръгна леко. Не прогнозираме, че всичко ще мине гладко или няма да имаме никакви проблеми. Все пак обаче нямаме индикации за сериозни спадове или сътресения. В края на март, след международната борса в Берлин, прогнозите бяха значително по-песимистични. Тогава се говореше за спад на основните пазари от порядъка на 17-20%. Записванията обаче впоследствие се активизираха. Отчетохме много голям интерес от средноевропейските пазари като Унгария, Чехия, Полша и въобще Централна Европа. Това нарастване в тези контингенти ще компенсира лекия спад на други пазари. 

- Говори се за отлив между 20 и 50% на туристи от Русия и Украйна. Точни ли са тези цифри?
- Руските туристи пристигат регулярно, а записванията се движат в рамките на миналата година. На този пазар дори прогнозираме лек ръст. Друга обаче е картината що се отнася до украинските гости. Голяма част от тези, които пристигаха за почивките си у нас с леки коли и автобуси, се отказаха заради усложненото пътуване и обезценената им валута.

- Според статистиката на консулските ни служби в Русия издадените визи през тази година са с една идея повече спрямо същия период на предходната. В същото време от кацащите над 20 самолета дневно едва 20% от руските гости са туристи, останалите пристигат за отдих в апартаментните комплекси. Така че вероятно за хотелиерите все пак има и спад на руския пазар?
- Тенденцията голяма част от пристигащите руски гости да отсядат в собствени домове или апартаментни комплекси не е типична за 2014 г. Тя стартира още през 2011 г. - 2012 г. Наистина руски граждани закупиха много имоти по родното Черноморие. Те почиват в тях или ги отдават под наем направо в Русия. Няма официална информация за техния престой и от тези ваканции в хазната не влизат държавни или местни данъци и такси. Данните, които ни представи зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, показаха невероятен ръст в издаването на визи - по над 5000 дневно. Обаче не всички от тези хора са туристи. Те са чужденци, които са добре дошли, оставят парите си у нас, но не са туристи, които носят приходи на бранша. 

- Само преди ден в Гърция обявиха въвеждане на максимални цени на напитките в плажните заведения. Как това в съчетание с отдаването на чадъри и шезлонги само срещу консумация, ще се отрази на българския бизнес?
- Естествено, че негативно. Българите ще бъдат привлечени от по-ниските цени. Хотелиерите година след година инвестираме в това да предложим качествен продукт и подобряване на обслужването. Но и да ходим на ръце без държавна политика, която да ни създаде по-добри условия за бизнес, няма как да се справим сами. 
Концесионните такси за стопаните на плажа са неимоверно завишени. Те са убийствени и трябва да се намалят. В противен случай стопаните вдигат цените на чадъри и шезлонги и гледат да отдадат под наем максимум заведения, за да си избият инвестицията. Това пък води до недоволство у хората и те търсят други, по-евтини варианти за почивка. Ако бъде намален размерът на концесионните такси, тогава ще паднат и цените на плажните услуги. И няма да има пусти ивици. Защото сега бизнесмените се притесняват да взимат плажове, за които не са сигурни, че ще си възвърнат вложените средства и в същото време да внасят високите такси. Вместо да ги убиват с непосилни суми, да поставят повече условия за поддръжка и обезопасяване на плажовете.

- Трябва ли държавата да инвестира в последния момент за реклама на пазари като българския, в които резервациите се случват в последния момент?
- Нужно е държавата наистина да инвестира в реклама. В разговора ни със зам.-министър Бранимир Ботев той спомена, че се очаква всеки момент да бъдат отпуснати 14 млн. лв. с тази цел. Дано се случи по-бързо. Въпросът обаче е и как се изразходват тези средства. Явно в момента това не се прави правилно. Преди години за национална реклама бяха отпускани по 3,5-4 млн. лв. Сега са предвидени в пъти повече, но трябва да се помисли как те да се разходят, така че да доведат и до в пъти повече увеличение на туристите. Вместо да се дават милиони за реклама в чужди телевизии, от които няма ефект, по-добре тези пари да се разпределят на няколко големи международни туроператора, които да ни рекламират целево на сайтовете си и да ни промотират като дестинация. 
Защото на техните страници информация търсят хора, които са решили да почиват и търсят конкретното място за ваканцията си. Именно така се рекламират Гърция и Турция и всички виждаме ефекта от техния маркетинг. Нужна е и специална стратегия за привличане на българските туристи да почиват у нас. Например съчетанието на море с културни забележителности или спа продукти. Българите са патриоти и обичат да разглеждат забележителности, свързани с историята ни, и извън летния сезон. Аз също при възможност ходя по тези атракции, събирам печатите от националните обекти. За съжаление ние не можем да предложим на сънародниците ни по-ниски цени за входове на музеи или хотели заради правилата на ЕС, но трябва да се измисли как те да бъдат стимулирани да почиват у нас. 

- Браншът от години се опитва да се обедини, но по една или друга причина не успява. Трябва ли това да се случи със закон, както бе създадена и Камарата на строителите, за да излязат на светло всички инвеститори, а думата на гилдията да се чува по-силно?
- Ние имахме подобно предложение изискването за единна туристическа организация, в която да членуват задължително всички от бранша, да бъде създадена с промените в закона за туризма. Това не стана, но подобна промяна е възможна и между първо и второ четене на текстовете в парламента. Браншът е с две ръце "за". Не може в туризма да има какви ли не, никому непознати субекти, и да няма никакви лостове да се влияе върху тяхното поведение. 

- Искате и нови общи правила за курортите с национално значение. Защо е нужно това?
- Всички национални курорти се обединихме около идеята да настояваме за легална дефиниция на "национален курорт", както и правила за управлението им. 
Не може Слънчев бряг и регионът да се превръща във втория по големина град в България през сезона, а да се управлява от кмет в община с 20 000 легла. Курортите трябва да имат прозрачен бюджет с приходи и разходи, а не парите да влизат в общината и да потъват там. Защото туристите не са избиратели на кмета и той няма толкова голям интерес от решаване на проблемите им, колкото на тези в собствената му община. Крайно време е да има еднакви правила и за шума, работното време на заведенията, поставянето на преместваеми обекти и сергии. Да се реши всичко, което пречи на бизнеса в момента. 

- В курорти, които от семейни се превръщат в алкохолни, за да се спаси туризмът, заведенията се изкарват извън комплексите, в специална зона, и се осигурява транспорт на туристите до там, за да не пречат на почиващите семейства например. Не е ли време това да се случи и в Слънчев бряг?
- Идеята е чудесна, ние бихме я подкрепили, опита го има, но за съжаление за България едва ли е приложим. Вече няма свободни терени, на които да бъдат преместени подобни атракционни зони, а единствените незастроени парцели са частни и няма как държавата или общината да ги вземе за тази цел от собствениците им. През това лято отчитаме лек спад именно на тези млади туристи, които идват за партита и алкохол. Така че може би тенденцията се обръща и в Слънчев бряг ще се завърнат отново семейните туристи.
Наталия Малчева

Копирано от standartnews.com


  Назад към Новини