Архив

„А СЕГА НАКЪДЕ?” – СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ПРЕДАВАНЕ ЗА ТУРИЗЪМ НА БНР, ПРОГРАМА „ХРИСТО БОТЕВ” - ВСЕКИ ПЕТЪК ОТ 16.00 ДО 17.00 Ч.

13.05.2014

Автор и водещ: Петра Талева Заповядайте с нас на 16 май 2014 г. ПО ПЪТЯ НА КРАСИВИТЕ И ЦВЕТНИ КУЛТУРНИ БЕЗСЪНИЦИ

Така в някои от големите столици на Стария континент наричат Европейската нощ на музеите. Тя се провежда по повод 18 май, обявен през 1978 г. за Международен ден на музеите. Хубаво нещо е човек да обикаля културните обекти, особено в компанията на любими хора! Но всяко удоволствие струва пари. Умножено по броя на членовете на семейството, сумата става сериозен разход! През 1997 г. в Берлин опитват идея: безплатна музейна нощ! Французите я харесват, след тях – и цяла Европа!

За удобство на посетителите обикновено се избира най-близката до 18 май събота, през 2014 г. е на 17 май. У нас вратите се отварят от вечерта поне до полунощ, а в много страни - чак до сутринта на следващия ден. Всяка година в Нощта на красивите безсъници се включват все повече селища и културни обекти. Дори се появява нещо като благородна конкуренция: кой ще привлече и ще задържи при себе си повече гости? Трескаво се подготвят изненади, концерти, игри за малки и големи. Европейската нощ се превръща в идеален модел как всъщност трябва да изглежда артистичното и научно пространство през по-голямата част на годината. Музейна тишина?! Хората нямали време за такива неща?! - Нищо подобно! Навсякъде е интересно, приятно, познавателно и забавно! Полезен съвет: подгответе си предварително информация и удобни обувки. Начертайте си предпочитан маршрут. Пожелаваме ви приятни среднощни часове!

За много страни на Европа майските посоки са решени в тематични цветове: Кехлибарената Рига, Санкт Петербург в черно, червено и бяло. Бяло-червен е и гербът на Флоренция, с изящно стилизирана перуника. Тя цъфти по това време, затова във Флоренция провеждат Фестивал  на перуниката. От цял свят пристигат почитатели на цветето, за да вдъхнат нежния му аромат и да се потопят във феерия от багри. И в България палитрата е очарователна: Варна в морско синьо, край тихия бял Дунав нижат гердана на красавицата Калиопа. С пъстроцветни мозайки ни очаква Античната вила Армира. В Белозем провеждат Фестивал на белия щъркел. 


  Назад към Новини