Архив

Покана за официалното откриване на туристически маршрут "Духовен път" по проект "Вяра в Несебър"

12.05.2014

Община Несебър има удоволствието да ви покани на 14 май 2014 г. от 11:00 ч. в църквата „Св. Параскева“ в Стария Несебър на официалното откриване на културно-туристическитеатракции по проекта „Вяра в Несебър“. Проектът създава изцяло нов туристически продукт като отваря църквите за посещениеи ги превръща в артистични ателиета, галерии и камерни зали, подходящи за лимитираниизпълнения, които ще вдъхнат нов живот на старите несебърски храмове и ще върнатнякогашния бляскав и славен ореол на средновековните несебърски светини.

Община Несебър разработи уникален културно-туристически продукт, който нарече „Духовен път”.„Духовният път“ ще води туристите по стъпките на вярата. Засега е изградено 320-метрово трасе от църквата „Св. Йоан Кръстител” до църквите „Св. Архангели Михаил и Гавраил“и „Св. Параскева”. Той ще покаже уникалността на всеки един от древните храмове на Несебър, като постепенно ще премине през всичките 15 запазени и реставрирани църкви. Проектът „Вяра в Несебър“ отваря старинните църкви „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева” за любопитните погледи на изкушените от културата и историята хора. Тe саоформени като целогодишно работещи културни средища. Трикорабната базилика „Св. Йоан Кръстител“ притежава отлична акустика. Именнозатова църковното пространство на храма ще се използва като зала за камерни изпълнения – „Камерна концертна зала”. Наред с музикалните изпълнения, сградата е подходяща и запоетични, театрални и други артистични прояви. В църквата „Св. Параскева“ е предвидено да се представят книги, четения, срещи, свързани с наследството на града и историята. Вечер ще се излъчват 3D, документални ихудожествени прожекции.

Гостите е необходимо да потвърдят присъствието до 16.00 ч. на 13 май т.г. на тел. 0554 908 37, 0898 431 127 - Мая Петкова, 0896 607 581 - Горан Атанасов.

 

  • Програма

  •   Назад към Новини