Архив

ВСЕКИ ПЕТЪК ОТ 16.00 Ч. ДО 17.00 Ч. СЛУШАЙТЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ПРЕДАВАНЕ ЗА ТУРИЗЪМ „А СЕГА НАКЪДЕ?” – ПО ПРОГРАМА „ХРИСТО БОТЕВ” НА БНР

30.04.2014

АВТОР И ВОДЕЩ: ПЕТРА ТАЛЕВА КАКВО ВИ ПРЕДЛАГАМЕ НА 2 МАЙ 2014 ГОДИНА ?

СВ. ГЕОРГИ ЗАКРИЛЯ СМЕЛИТЕ И ПО СУША, И НА ВОДА

Наближи ли Гергьовден, започват едни дълги разговори за традициите на българина в земеделието, за обичаите по повод началото на стопанската година, за бъдещето на пастирството, стадата. И разбира се, за Св. Георги, техния закрилник. На 6 май в Етъра правят тематична възстановка на етнографските обичаи. Подробно и цветно разказват на посетителите за празничните ритуали. Но тази година там има и друго: от Варна гостува изложба за героизма на българското морячество. Защото Св. Георги закриля смелите не само на сушата, но и по вода.

Интересно, какво се случва по същото време във Военноморския музей във Варна? – Чуйте предаването и ще научите колко богата, специална програма са подготвили там.

Св. Георги е закрилник и на един голям наш крайдунавски град. В миналото даже се наричал Гюргевград. Досещате ли се кое е мястото? - Не само ще ви го кажем, но и ще получите покана за интересно посрещане на празника.

Далеч от родината ветроходецът Иван Димов се подготвя за своето голямо предизвикателство: да постави не един, а цели два рекорда за Гинес. Определено е нужна смелост, за да се впуснеш в самотно околосветско плаване през Атлантическия океан към Южните морета с пълна обиколка на земното кълбо, преминавайки през най-опасните точки в корабоплаването: нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия – в Индийския океан) и Нос Хорн (Южна  Америка - в Тихи океан). После - отново през Атлантическия океан, като точката на завръщане трябва да съвпада с мястото на старта. Пълна обиколка! Авантюра ли е това? Осъществяване на мечта? Или добре пресметнат риск, в който има от всичко, но най-вече се залага на сериозната подготовка. Разстоянието е над 28 000 мили, които ветроходецът планира да измине за около 8 месеца, без да стъпва на сушата. Най-близкото място до бряг ще е на разстояние около 50 мили, когато преминава край опасния Нос Хорн.                                                                                     Заради плаването, Иван Димов отсега изцяло променя своя режим. На вода му предстои да редува 1 час сън с 2 часа будуване, през които ще поддържа курса. Когато се върне, ще се учи отново да спи нормално, да стъпва по земята нормално, да отвиква от клатенето на лодката и от малкото пространство, неговия люлеещ се подвижен дом по време на пътешествието. Всъщност, лодката „Мини” напълно отговаря на името си  - дълга е само 5 метра и 18 см! По-голямата част от това пространство ще е „заета” от уреди. Има два десалатора, т.е. ръчни помпи за засмукване и пречистване на океанска вода, за да става за пиене. Три камери и сателит ще са връзката с останалия свят. С тяхна помощ ще бъде ”документиран” маршрутът, преживяванията, дай Боже подобряване на рекордите за Гинес: за най-бърза околосветска морска обиколка, при това – с най – малка яхта. А с какво ще се храни през това време ветроходецът ? Защо тук по-скоро го смятат за чужденец, а в Италия го наричат Иван Българина? Къде още го е отвеждала съдбата, В предаването „А сега накъде?” ще получите отговори на още въпроси. Приятно слушане!


  Назад към Новини