Архив

Велико Търново посрещна стототици гости на единадесетото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”

15.04.2014

Единадесетото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” се проведе във Велико Търново от 10 до 13 април т.г.. Проявата се организира от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Община Велико Търново с любезното съдействие на Министерството на икономиката и енергетиката, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциация на българските туроператори и туристически агенции. През тази година в утвърденият форум, акцентиращ върху проблемите, развитието и перспективите на културния туризъм се включиха над 80 изложители от страната и чужбина, сред които представители на ЮАР, Полша, Индонезия, Индия, Аржентина, Унгария, Бразилия, Турция, Египет, Молдова и др. Участниците и гостите присъстваха на представянето на проекти реализирани от 67 общини от страната, финансирани от ОП „Регионално развитие”.

В дискусионната програма на изложението, БХРА участва с презентация: Представяне на "Средновековен град и крепост Хоталич - мистика, реалност и приключения в сърцето на България", представена от Найден Петров – директор Исторически музей – Севлиево и модератор доц. д-р Соня Алексиева. С реализацията на дейностите по маркетинг и реклама, реализирани по проект „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост „Хоталич”, археологическият обект ще се превърне в желана туристическа дестинация.

Сред дискусиите които привлякоха вниманието на професионалистите бяха: кръгла маса на НБУ и „Царевград Търнов” – “Културен туризъм и местно развитие - между проектите, печалбата и разочарованието”; „Оценка на местния туристически продукт през призмата на международния туризъм”, представена от АБТТА, както и „Интерпретиране на културното и природното наследство в България”, организирана от Министерство на икономиката и енергетиката. В дните на форума се състояха Националния конкурс „READ AND TRAVEL” („Чети и пътувай”) и Международен фестивал на туристическия филм – България “На източния бряг на Европа”. Комплимент от домакините на туристическото изложение беше „Римски ден в Никополис ад Иструм” с възстановки на древни ритуали, занаяти и атракции.


  Назад към Новини