Архив

„А сега накъде?”

04.04.2014

Програма „Христо Ботев” на БНР Автор и водещ: Петра Талева Приятни приключения със специализираното предаване за туризъм, всеки петък от 16.00 до 17.00 ч.! Какви посоки ще изберем на 4 април 2014 г.?

- Има „Мисия Лондон”. А какво представлява Мисия Кестен? - Ден, след като отбелязахме 135 г. от избирането на София за столица, ще се разходим по нейните кестенови булеварди. Те са сред символите на града. Ще ви разкажем как млади хора са се заели с приятната и отговорна задача да слагат капани срещу молци и синигерови къщички, за да може и в бъдеще „да цъфтят в суматохата кестени”. Каква е връзката между кестена и точно този вид птици? Как всеки може да помогне, за да бъде столицата жива, зелена и приветлива?

- Друг еко-маршрут води към  Пловдив, но с типичния вкус на опазеното село. Изложението FoodTech, въпреки чуждоезичното си звучене, ще покаже колко новаторски са всъщност позабравените стари гозби, като Юнашка целувка или Чорбаджийско локумено сладко. Последното се приготвя цели 4 дни, но пък ще разберем защо усилията си заслужават. Ще поговорим за българските традиции в областта на културната кулинарна памет – един много сериозен ресурс в туризма!

- Какво предлага най-новата тематична зала „Светът на насекомите” в Националния природонаучен музей у нас? За официалното откриване на експозицията дори пристигна Ирина Бокова, а международна институция, като ЮНЕСКО, винаги се ангажира със значими каузи.


  Назад към Новини