Архив

„А сега накъде?”

22.03.2014

Програма „Христо Ботев” на БНР Автор и водещ: Петра Талева Приятни приключения със специализираното предаване за туризъм, всеки петък от 16.00 до 17.00 ч.!

Накъде ще тръгнем в първия петък от пролетта, 21 март  2014 г.?

 

- В. Търново чества Деня на своя град със „Златна пролет в Старата столица”. Какви изненади предстоят?

 

- Ще ви разкажем за една от пътуващите професии. 21 март е Световен ден на кукления театър. Но гостенката в студиото има двоен повод да празнува Първо е учила как куклите да „оживяват”. После продължава образованието си с актьорско майсторство. Работила е в Русе, Перник, сега е в София. Не само заради професията обича да пътува. Прави го винаги, като й остане свободно  време. Кои места в България и по света я зареждат с енергия, за да „сменя” по-леко „самоличностите си”: Орсета в „Рибарски свади” по Голдони, Елица в „Боряна” по Йовков, американската туристка в „Хора с куфари” по Ханох Левин или Катерина в „Железния светилник” на Д. Талев? Малко преди Деня на театъра, 27 март, за своите пътешествия разказва актрисата Таня Пашанкова.

 

-  Нискобюджетен вариант за туризъм? – Може , при това – без да пострада качеството на услугите. Предстои специализирана конференция, какво ще си кажат хората от бранша?

 

- „От петък към петък”: покани за събития, които ще се случат между този и идния петък. Няма да ги пропуснем, защото са и важни, и приятни. На 25 март е Благовещение, един от  най-тачените християнски празници. Много интересни са ритуалите и в традиционния народен календар, където празникът се нарича Благовец. Къде сега ще има специални програми, с представяне на етнографските обичаи? - Ще Ви помогнем в избора на маршрути. Разбира се, още отсега ще поздравим хората с името Благовеста, Блага, Благой… Има ги и в туристическия отрасъл: ) А за всички - полезно припомняне: някога на 25 март сутринта нашите предци  винаги излизали от къщи добре нахранени и с пълни джобове, за да им върви  през пролетта на „пълно”! Какво пък, струва си да опитаме!


  Назад към Новини