Архив

Елена ИВАНОВА-председател на Съюза на собствениците –Слънчев бряг:

19.09.2012

КРАЯТ НА КОНФЛИКТИТЕ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ЩЕ НАСТЪПИ С ПРИЕМАНЕТО НА СТАТУТА НА СЕЛИЩАТА С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

-Г-жо Иванова,в навечерието сме на Международния ден на туризма-27 септември,но в най-големият ни курортен комплекс продължава да цари туристическо оживление.Някои от хотелите вече са затворили,но други ще работят до средата на октомври.При тази обстановка,какви са първоначалните впечатления и оценки за вече изтичащия туристически сезон?

- На фона на обстановката в настоящия момент като имаме предвид и това как започна сезона през м.май,очаквам,че ще имаме ръст.Не мога да се ангажирам с точна цифра,но ще споделя мнението на по-голямата част от хотелиерите в Слънчев бряг,че началото на сезона беше не само тромаво,но и сравнително слабо.Юни,юли и август обаче бяха по-силни от друга година,септември също се очертава като месец с по-добра заетост на хотелската база.Така че сезонът като цяло се очертава по-силен,поне от няколко години насам.

Но за окончателните резултати от него ще може да се даде отговор в края на октомври,след приключване на чартърните програми на туроператорите.

-През това лято,както никога досега,ръководството на Съюза на собствениците се събира на няколко пъти по неотложни въпроси,засягащи не само хода на сезона,но и развитието на най-големия ни курортен комплекс.От какво бе предопределена тази неотложност?

-Тази неотложност възникна не само от проблемите,които съществуваха и преди това,а най-вече поради ескалацията на някои от тях.Един от тези проблеми бе поредният опит «Слънчев бряг»АД да въведе пропускателен режим за МПС на територията на «Слънчев бряг-изток».Благодарение на изключително експедитивната намеса на ръководството на Съюза на собствениците този опит бе осуетен още в неговия зародиш.

След това се събрахме спешно за да обсъдим и обобщим предложенията си по новия проектозакон за туризма,координирани с БХРА,на която по стечение на обстоятелствата съм и зам.председател.

Последва терористичният акт на Летище Бургас,заради който трябваше да се предприемат повишени мерки за сигурност в хотелите,а и във всички останали обекти на територията на кк «Слънчев бряг».

В оперативен порядък,заедно с Община Несебър,трябваше да се задвижи в съда процедурата по определяне на собствеността и стопанисването на инфраструктурата на територията на «Слънчев бряг-изток».

-Отрази ли се,и в каква степен,терористичният акт срещу израелски туристи на бургаскато летище върху хода на сезона в комплекса?

-Смятам,че не повлия съществено върху хода на сезона.Естествено, в чисто човешки план ефектът бе шоков,както сред туристите,така и сред туроператорите и хотелиерите.Впечатленията ми са,че този стрес отмина сравнилно бързо.Туристите от Израел продължиха почивките си и две седмици по-късно за терористичния акт рядко се говореше.Веднага след атентата имаше отказани почивки,но предимно от по-млади израелски туристи.Възрастните гости продължиха да идват и никой от тях не се отказа да почива у нас.

-В крилата на сезона хотелиерите по правило предлагат пакетни услуги на по-ниски цени.Това обаче не винаги активизира пазара.Как беше през това лято?

-Вече стана въпрос,че независимо от по-ниските цени легловата база през м.май не беше заета пълноценно. Междинният сезон, обаче, който настъпи в края на август и началото на септември е записан предимно в периода на ранните записвания и то основно от чужди туристи.

Този период е едно прекрасно време за почивка и действително много хора се възползват от възможността да почиват в горещо времи при по-ниски с около 20-30% цени. Засега гостите с по-богат опит в навременното резервиране са предимно чужденци, но се надявам, че и българите, планиращи по-рано ваканциите си ще се увеличават.

-Какви са според Вас възможностите за удължаване на крилата на сезона?

-Удължаването не е по силите само на хотелиерите или на една браншова организация,пък била тя и Съюзът на собствениците в Слънчев бряг.В случая следва да се предприемат съвместни координирани действия между държавата и туроператорите за насочване на повече средства за рекламиране на условията за почивка именно в крилата на сезона.

Усилията би трябвало да се насочат към пенсионните фондове в западноевропейските страни,осигуряващи средствата за почивка за хората от третата възраст.

От разширение и модернизация се нуждае спортната база на територията на община Несебър,която би могла да стане по-привлекателна за подготовка на български и чуждестранни спортни отбори.

Фестивалните прояви в крилата на сезона, например, вече са традиция на несебърска територия.

Ако и в останалите направления се зароботи по същия начин тогава ще може да се разчита на по-голяма и по-дълга заетост на хотелската база в крилата на сезона – от май до октомври.А защо не и повече?

-Да се върнем към началото на настоящия туристически сезон.И този път той стартира с неуредици.Като се започне с опита за въвеждане на бариери и контролен режим за МПС,предизвикал недоволства и протести,смущения в сметосъбирането и сметоизвозването,занемаряването на пътната обстановка и благоустрояването,липса на осветление в някои от зоните на комплекса.Защо се получава така?

-Това е резултат от неизяснената собственост върху инфраструктурата в източната част на Сл.бряг и асинхрона между държавна, частна и общинска собственост изобщо, който асинхрон непрекъснато генерира противоречия,които в някои от случаите прерастват в конфликти.

При един от тях дори се стигна до битка да не бъде затворена източната част на Слънчев бряг с бариери.Наложи се да потърсим съдействие от самия премиер, който застана на страната на Съюза на собствениците Слънчев бряг да не бъде превърнат в затворен комплекс.

През цялото лято обаче на територията на комплекса действаше абсолютно неправемерно някаква фирма, на която беше поверен „контролът върху трафика на МПС” и под това прикритие се събираха безбожни суми от таксиметровите шофьори, файтонджиите, доставчиците, рикшите и от кого ли не.

Вярно е,че и вътрешните алеи в комплекса са в плачевно състояние.Да не говорим, че на места не светеше и уличното осветление,защото очевидно „Слънчев бряг”АД, което претендира за собственост върху инфраструктурата,нямаше необходимите средства за ремонт.

Становището на Съюза на собствениците е,че всички тези неуредици ще съществуват дотогава,докато инфраструктурата не премине към Община Несебър. Това е единственият изход.По този начин с цената на данъците и таксите, които собствениците в «Слънчев бряг-изток» плащат на общината,ще се поддържа и подобрява облика на най-големия ни курортен комплекс.

Затова ние като ръководство безрезервно покрепяме сегашните действия на кмета на Община Несебър Николай Димитров по съдебен път да се придобие собствеността върху инфраструктурата в източната зона на комплекса.

-Законът за туризма периодично се изменя и допълва.Преди приемането му от правителството имаше широко допитване и до браншовите организации в туризма.Имаше ли предложения от Съюза на собствениците,какви са те,и бяха ли взети предвид?

-Както всяка от организациите в туризма,така и Съюзът на собствениците представи и защити своите предложения в специално изготвено становище до Министерството на икономиката,енергетиката и туризма.Ръководството на Съюза предложи на първо място да се дефинира статутът на националните курорти извън населените места.

Собствениците от курортите: Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Боровец и Пампорово твърдо застанаха зад тази идея,стигайки до общото убеждение,че всички курорти трябва да се управляват по идентичен начин.

Вече стана въпрос,че тези курорти имат различни видове собственост - държавна, общинска и частна. Създаването на отделна специална наредба за статута на селищата с национално значение ще дефинира правилата за тяхното управление и експлоатация.По този начин ще се сложи край на конфликтите и произтичащите от тях проблеми, свързани с: обществения ред,търговските и рекламните дейности, шума,поставяемите обекти,транспортната мрежа и трафика,зелените площи,плажните ивици,водното спасяване и т. н.

-Законът мина на първо четене в парламента,но в него не се третират случаите за жалби и рекламации от чуждестранните туристи.А и няма как.Тези случаи не са един и два и заради тях хотелиери търпят загуби.Освен всичко друго обаче,тези казуси,заедно с негативните публикации в чуждестранната преса са своеобразен черен ПР за нашия туризъм.Поредният случай бе публикация в “Зюддойче цайтунг”.Каква е Вашата позиция по този случай?

-В публикацията на германския вестник се визират определени недостатъци за един хотел в Слънчев бряг.Изтъква се,че в него чужденците се натъкнали на лошо обслужване,мръсни стаи,износени мебели,студени бъркани яйца за закуска.Също така персоналът бил нелюбезен,а храната - неприемлива.

В репортажа се споменава,и че по родните курорти прането на пари е много разпространено - в България са построени много луксозни хотели и курортни селища, чиито същински собственици са неизвестни.

Германската публикации бе тиражирана безкритично и в много от българските електронни печатни меди.Аз си направих труда да прочета статията и на немски. Разликата между българския превод и немския текст е много голяма.

В немския текст има нещо,което е от особена важност,но никой не му обърна внимание в българския превод.А това е въпросът, защо всички немци са толкова снизходителни към недостатъците в Гърция, Испания и Италия и са крайно нетърпими към същите тези недостъци в източноевропейските страни.Така или иначе не е сериозно от публикация за един хотел да се правят заключения за дестинацията.

Има много туристи от Германия, които са толкова доволни от почивките си у нас, че ги повтарят години наред и по-няколко пъти в годината.

Другото, което също се усеща в тази статия, е намесата на разни мастити инвеститори, които оплювайки непрестанно «Слънчев бряг»,си вярват, че ако курортът изчезне от картата на българското Черноморие, всички туристи ще се насочат към,например, луксозните голф комплекси.

Е, няма как да стане това.Хората търсят ниската цена,атракциите,нощните забавления. Затова предпочитат големите курорти като «Слънчев бряг».

Истината е,че хората, особено в криза,предпочитат по-евтиното и ще пълнят хотелите в големи курорти и хотели.

Що се отнася за т.н. жалби и рекламации за обезщетения от страна на чужди туристи,те са характерни най-вече за англичаните.Претенциите не са за лоша почивка или за лоша храна например, а за това, че са си навехнали крака, изкривили ключицата или някак си са се наранили трайно по време на почивката си.

Тези претенции обаче се предявяват към българския хотел доста по-късно от времето, в което те са почивали тук.След като се приберат в Англия, те първо събират нужните им документи и след това се обръщат към адвокати, които са специализирани в такива дела.

В някои от делата става въпрос за иск от 20-30 хиляди паунда.И всичко това се предявява след като си заминат от България,месеци и година по-късно.

Такива туристи са своеобразна напаст божия.Някои хотелиери се принуждават да платят сумите.Други обаче успяват да оборят исковете на некоректните туристи. Проблемът се свежда до това, че туристът има договор с туроператора и предявява иска си към него.По английското законодателство такъв иск е допустим.

От своя страна туроператорът предявява иска си към хотела.Заради такива случаи се стига дотам въобще да не се работи с английски туристи.

Друг е въпросът,че това е доста сериозен бизнес за адвокатите, защото туристите получават по 7-8 хиляди паунда от всичките 20-30 хиляди,които се печелят по делата към хотелите.

-По-голямата част от договорите за легловата база вече са сключени.На тази основа,какви са очакванията за лято 2013,и по-конкретно-колко по-скъпо ще бъде то,при положение,че заради скока в цените на горивата и ел.енергията се повишават цените и на хранителните продукти?

-В някои медии се появиха прогнозни публикации за драстично увеличение на цените на предлаганите туристически пакети за следващото лято.Подобони «прогнози» могат да се родят в главите на хора,които са извън бранша.Или от такива,които лансират конкурентни продукти пред българските.

Участниците в туристическия бранш знаят,че договорите с туроператорите за следващата година са подписани почти на 100%. При положение, че те вече са факт,това означава, че цените за свободно настаняване за български туристи,които не минават през туроператори,също са ясни.

Категорично мога да ви уверя,че увеличение с повече от 3 до 5% няма в никой хотел,въпреки че тези 5% покриват само частично скока на цените,които през това време се увеличиха.

-Как изглежда туризмът ни,по-конкретно този в Слънчев бряг,при тази ценова обстановка на фона на най-близките ни конкурентни дестинации?

-Според мен стои устойчиво и привлекателно за чуждестрананните туристи под въздействието на слогана: «Изберете България заради най-доброто съотношение цена-качество».

-Както в останалите сфери,така и за туризма, се обявяват проекти по Оперативните програми на Европейския съюз.Какви са инициативите на Съюза на собствениците в тази насока?

-Мога да споделя,че на този етап подготвяме кандидатстване по програмата «Енрегийна ефективност» за внедряване на алтернативни източници на нергия,с които да намалим високота консумация на електроенергия и газ за туристическите обекти.Съвместно с Община Несебър и още две общини,спечелихме и проект по оперативна програма “Регионално развитие” на тема: Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт” ,в който сме поели ангажимента за изготвяне на рекламен справочник на 4 езика.В ход е подготовката за кандидатстване по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.По един от нейните проекти се осигурява обучение и достъп до работа на кандидати до 29 г. при изгодни условия и за двете страни- работодател и работници.

Интервю на Максим МОМЧИЛОВ-
в.”Слънчев бряг прес”-бр.1816/18.09.2012


Визитка

Родена на 11.09.1967.Завършила е английската езикова гимназия в град Русе, магистратура по специалност “Международни икономически отношения” в УНСС - София и магистратура по “Корпоративни финанси” в Пловдивския университет.

От 2002 е председател на управителния съвет на Съюза на собствениците-Слънчев бряг.Заместник-председател е и на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Удостоена е с наградата на Българската стопанска камара за принос към икономиката през 2011.


  Назад към Новини