Архив

Елена Иванова: За поредна година летният сезон в Слънчев бряг започва с нерешения проблем за инфраструктурата

17.05.2012

от 16.05.2012 г.
Автор - Жечка Трифонова
TouristMedia

Елена Иванова - председател на Управителния съвет на "Съюза на собствениците" - Слънчев бряг в интервю за TouristMedia за предстоящия летен сезон и проблемите на най-големия морски курорт в България.

Летен сезон 2012 предстои, какви са очакванията на хотелиерите в Слънчев бряг?

В началото всеки има очаквания за нещо добро, разбира се, и нашите очаквания за предстоящия летен сезон са положителни. Записванията вървят по план, ранните записвания приключиха, има доста добри резервации като обем, има ръст на ранните записвания спрямо миналата година. Като процент е трудно да се обобщи все още, защото ранните записвания бяха до края на април и не всички хотели са предоставили данни.

От кои държави очаквате повече туристи?

От Русия очакваме повече туристи. Туристическите борси сочеха, че ще имаме ръст и от английския пазар, дори от немския, за който аз съм скептична и не вярвам, че там ще има някакъв съществен ръст, но борсите и туроператорите твърдят, че и от Германия може да очакваме ръст.

Защо сте скептична за немския пазар?

Защото през последната година пазарът там показа именно това. Немските туристи драстично се оттеглиха от България, поне в този обем, в който бяха. Разбира се, има немски туристи и сега, но през последните години отчитаме спад. Така че, ако тази година немският пазар покаже ръст, това наистина ще бъде революционно.

Миналата година след скандала с "Алма тур" и руските туристи, браншът имаше притеснения, че това ще се отрази на летен сезон 2012.

Сбъднаха ли се тези страхове?

Не, скандалът с "Алма тур" в никакъв случай не повлия. Руският пазар се преразпредели в различните туроператори и тези туристи, които идваха чрез "Алма тур" просто се разпределиха при други компании. Освен това има нови туроператори на българския пазар и там записванията вървят много добре.

За поредна година Слънчев бряг започва летния сезон с нерешения проблем за инфраструктурата. Има ли промяна по този въпрос?

За съжаление и тази година сезонът започва с нерешения проблем за инфраструктурата и с притесненията на хотелиерите от най-различно естество. На първо място слуховете, че бариерите тази година ще бъдат съпроводени и с поставянето на някакви бордови контролери в автомобилите, които да отчитат влизане и излизането, и респективно заплащането на всеки, който посети комплекса. Това вече е много притеснително, защото един национален курорт, в който всички полагаме огромни усилия за туристите, изведнъж някой на бариерата, събирайки им такси за всяко влизане и излизане, ще ги спре. Това със сигурност няма да се отрази добре на Слънчев бряг като имидж и като място, което иска да посреща много туристи, като най-голям курорт. Така че това е в следствие от нерешения проблем с инфраструктурата. Ако проблемът с нея се реши и се каже, например, тази инфраструктура преминава към община Несебър - това, което сме искали през годините и с цената на данъците и таксите, които Слънчев бряг внася в тази община, които не са никак малко, се поддържа инфраструктурата, както е навсякъде в България, този проблем няма да го има. Така ние няма да треперим в началото на всеки сезон коя фирма, защото тук става въпрос за някаква фирма, която има апетит към въвеждане на подобен режим, коя фирма ще предяви апетити да изкара някой лев за наша сметка или за сметка на нашите гости.

Имали ли сте срещи за подновяването на разговорите за инфраструктурата с община Несебър и "Слънчев бряг" АД?

Миналата седмица правихме среща с изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД, на който обсъждахме този слух, който витае из пространството. Не може да чакаме до първи юни и тогава да осъмнем с нови бариери и системи за работа, без да имаме съгласието на хотелиерите. В четвъртък (17 май, б.р.) сутринта имаме среща с министър Делян Добрев, на която съюзът на Слънчев бряг ще постави точно тези въпроси - за инфраструктурата, за проблемите, които очакваме в началото на туристическия сезон.

Ще има ли отново протести заради транспортна схема, каквито имаше миналата година?

Не считам, че това ще бъде ефективната мярка втори път. Миналата година показахме, че можем да се съберем и да протестираме. Ако хората срещу нас са глухи и слепи, толкова по-зле за тях. С това действие ние показваме, че не сме съгласни с този начин на управление на курорта и на стопанисване на инфраструктурата. Тази година, ако наистина се стигне до затваряне на комплекса, с този безумен вид и със събиране на такси от нашите гости, от собствениците включително, от инвеститорите, които направиха Слънчев бряг да бъде такъв, какъвто е в момента, при всички случаи ще има заведени дела от всеки собственик по отделно.

Какво смятате за новата браншова организация „Слънчев бряг”?

Това е едно сдружение на наемателите в комплекса. Наемателите са извън нашия обсег, защото Сдружение с нестопанска цел "Съюз на собствениците" - Слънчев бряг в устава си има ясен регламент, че участват само собственици на хотели и ресторанти.

В новата организация са наематели на заведения и барове. И то най-вече тези, които организират т.нар бар тролове (от bar troll - организирано посещение на няколко заведения за една нощ). Миналата година имахме сериозни различия по този въпрос, хотелиерите считат, че бар троловете в този им вид, в който се организират вредят на имиджа на комплекса и затова ни лепнаха етикета „Алкохолна дестинация”. Затова няколко пъти давахме предложения да се провеждат в друг вид, в затворени заведения, да не ходят по улиците в този безобразен вид пияни туристи. Това са всъщност хората, които организират бар троловете, които са наематели на баровете, в които се организират тези мероприятия. Участват също и търговци на магазинчета и сергии по алеята. Така че това са хора, които няма как да бъдат в нашата структура, защото при нас са собствениците - хората, които инвестираха реалните пари.

Предстоят абитуриентските балове. Имате ли данни каква част от хотелите ще посрещнат зрелостници?

Не са много хотелите, които работят с абитуриенти, може би около 10-15% от хотелите ще посрещнат абитуриенти.

Каква част от хотелите в Слънчев бряг вече работят?

Една трета от хотелите работят. Закъснява сезона и това се вижда с просто око. Закъснява, защото чартърите на туроператорите, с които идват гостите ни, са с по-късни дати, което много затруднява бизнеса на хотелиерите. Ние набираме персонал, отваряме хотелите в началото на май, както всяка година, но хотелите остават празни, защото туристите няма с какво да дойдат. Дори данните сочат, че има кандидати да дойдат толкова рано, още повече в един месец май като този, който беше прекрасен за почивка. Но те няма с какво да дойдат до България и в този случай хотелите са празни. Има чартъри и в момента има, но те са единични. Не може един самолет със 150 седалки да разпредели гости в 20 хотела. Трудно се работи по този начин и в повечето хотели, които са отворили работят с много малко туристи в момента.


  Назад към Новини