Архив

Велико Търново събра стотици участници в Международното туристическо изложение „Културен туризъм 2012”

25.04.2012

Велико Търново - Балканската столица на културния туризъм бе домакин на ІХ Международното туристическо изложение „Културен туризъм” от 19 до 21 април 2012 г. Проявата се организира с любезното съдействие на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма; Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация; Асоциация на българските туроператори и туристически агенции и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Домакин на форума е Община Велико Търново. В тазгодишното издание на туристическото изложение участваха представители на 15 страни, над 10 посолства, 40 общини от България и 10 туристически организации, преподаватели и студенти от университети, представители на колежи и гимназии по туризъм от цялата страна.

Културен туризъм 2012 г.Културен туризъм 2012 г.

Международното изложение „Културен туризъм 2012” беше открито с тържествен водосвет от великотърновския митрополит. Официални гости на откриването бяха заместник министъра на културата арх. Георги Стоев, г-жа Мария Иванова - директор дирекция „Туристическа политика” в МИЕТ, г-н Даниел Панов - кмет на община Велико Търново, г-н Благой Рагин - председател на БХРА, проф. Николай Овчаров, областния управител, посланици, представители на дипломатически мисии в България и др.

Културен туризъм 2012 г.Културен туризъмо 2012 г.

Гостите на изложението имаха възможността да наблюдават: демонстрационни изпълнения на танго; майстори-занаятчии от Троян – керамика, дърворезба; ритуала „Хляб от Бога”; концерт на професионален фолклорен ансамбъл „Родопа” – гр. Смолян; да разгледат изложбите: „Подаръци на Тодор Живков” – представена от историческия музей Правец, на картини от Златния фонд „Майстори на българската живопис”; на изложба, представена от посолството на Индонезия и др.

Културен туризъм 2012 г.Културен туризъм 2012 г.

В дискусионната програма на изложението БХРА представи проекта „Да споделим бъдещето си чрез развитието на устойчив туризъм”: От силата на виното до езика на килимите…”. Сред дискусиите, предизвикали голям интерес бяха: „Градът като сцена: добри музейни практики за представяне на културното наследство", организирана от Царевград Търнов и Нов Български университет , «Бизнесът в подкрепа на националното културно-историческо и природно богатство”, представена от Националния исторически музей и Мото Пфое и „Съкровищницата на вкусове” в културния туризъм, представена от Slow Food България.

Културен туризъм 2012 г.Културен туризъм 2012 г.

Представяния на културно - историческото наследство направиха община Враца, община Бургас, община Несебър, община Елена, град Баьон, Франция, община Стара Загора и др.

С класическа музика, индонезийски танци и връчване на наградите на участниците беше закрито международното изложение „Културен туризъм 2012” в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма г-н Делян Добрев и заместник министъра г-н Иво Маринов. БХРА поздравява носителите на тазгодишните награди сред които: община Смолян, община Чепеларе, община Пловдив, община Враца, община Стара Загора и специално г-жа Бисерка Огнянова за присъдената и награда за личност с принос в развитието на културния туризъм. Наградата на БХРА за 2011 г. беше присъдена на „Рока България” АД за утвърждаване на изложбена зала Експо Баня София, като алтернативно културно пространство в столицата.

В рамките на международната туристическа борса се проведе и международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа” с участието на 25 видео и филмови продукции от България, Индия, Аржентина, Белгия и Гърция. Сред тазгодишните носители на призовите места са филмите „Невероятната Индия”, „София – историята на Европа”, „Стражата на Царевград Търнов”, „Бургас-една история с щастлив край” и „Хляб от бога, богове от глина”.


  Назад към Новини