Архив

Ресторантьори искат отлагане на пълната забрана за пушене

30.03.2012

Сряда, 28 Март 2012г. 10:33ч. , Автор: Анета Кутелова

[На входа на всяко заведение трябва да има табела, която да показва дали вътре се пуши или не] Ще има още отлив на клиенти, законът трябва да е по-гъвкав, казват в бранша

На поредно отлагане на пълната забрана за тютюнопушене се надява ресторантьорският и хотелиерският бизнес. Забраната за пушене на закрити обществени места трябва да влезе в сила от 1 юни тази година, а това сериозно притеснява собствениците на заведения, които изпратиха една лоша година, а и тази не започва добре.

От януари 2011 г. пушенето в закрити обществени места се допуска, само ако помещенията са със [Пушачите трудно ще приемат категоричната забрана на закрити обществени места] специална изолация. Тогава ресторантьорите инвестираха в преградни стени, които да разделят заведенията на отделни зали. Задължително е залата за пушачи да има добра механична вентилация и да е отделена с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. На вратите трябва да има и специални табели, които да показват, че това са помещения за пушачи. А лицата под 18 г. нямат право да влизат в заведения, в които димят цигари.

Сега тези прегради се оказват излишни, ако от юни се въведе тоталната забрана. Първоначално идеята на правителството беше плавно да се премине към тоталната забрана - едва през 2014 г. Впоследствие, обаче, нещата се промениха, това трябва да стане още в средата на т. г. В национален мащаб изследванията показват, че тези инвестиции възлизат на 50 млн. евро.

Просто хората не са готови за такава радикална промяна и то за такъв кратък период от време. Нямат нагласа и собствениците на заведения, които очакват голям отлив и спад на и без това ниските обороти.

По принцип ние сме за въвеждане на тотална забрана за тютюнопушене, но тя да бъде приета в един по-късен етап, а не още от тази година, казва председателят на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Стойчо Ганашев. Правилата трябва да са ясни, но и законът трябва да е гъвкав. Бизнесът и държава трябва да си помагат, допълни още той. Когато едно заведение функционира и има приходи, то плаща данъци на общината, осигурява и заплати на работна ръка. А когато държава спъва бизнеса, собствениците са принудени да съкращават персонал, следствие на което тези служители отиват на борсата и лежат с месеци наред на гърба на държавата. Затова при гласуването на промените тези неща трябва да бъдат съобразени. Опасенията са, че заради забраната клиентите ще намалеят. Смятаме, че в ситуация на криза не бива да се правят бързи промени, казват хората от бранша.

Тоталната забрана е директива на Европа, но защо ние трябва да сме сред първите, които приемат промяната. За момента в Европейския съюз има едва 7 държави, които са я въвели, но те сега се чудят какви мерки да предприемат за излизане от ситуация, мотивират се още те.

Сега в дискотеките и баровете, които работят само през нощта, може да се пуши, независимо от площта им. Места за пушене ще могат да се разкриват в хотели, заведения, големи превозни средства, гари и офиси.

Още от въвеждането на наредбата служители от Регионалната здравна инспекция издадоха предписания на кафенета и ресторанти за спазване на изискванията. След което започнаха ежедневни преверки по обектите. При нарушения глобите са от 50 до 300 лв. за физически лица, от 300 до 1 500 лв. за едноличните търговци, а за юридически - от 500 до 10 000 лв.

Освен собственици на заведения и заклетите пушачи, депутати готвят предложения за промяна в Закона за здравето. Идеята е след 22 ч. в баровете и дискотеки забраната да не важи. Точно в нощните заведения, къде се консумира алкохол, промяната ще бъде много трудно наложена. Това може да доведе до конфликти между собственици и клиенти.

Ресторантьорите са под прицела на 11 ведомства, които ги скъсват от проверки и всеки иска пари за нещо, жалват се още те. От началото на т.г. ги погнаха за авторски права за музиката, общините вдигат такси, вече не се издържа, жалват се още те.…

http://www.hsmaritsa.com/obschestvo/restorantori-iskat-otlagane-na-plnata-zabrana-za-pushene.html


  Назад към Новини