Archive

Комплекс Гранд Хотел „Димят” - най-новата перла на българското Черноморие

15.09.2009

На 10 септември 2009 г. официално отвори врати петзвездният комплекс във Варна

Гранд Хотел Димят

Новият петзвезден Гранд Хотел „Димят” издигнат до Морската градина на броени метри от морския бряг, е построен на емблематично за Варна място. Неговата история е свързана с името „Димят” още от началото на XX век, както и със спомените на поколения варненци и гости на града. Не случайно за официалното откриване на днешния модерен комплекс, ръководството на Гранд Хотел „Димят” заложи на поредица от събития и символи, които продължиха една красива и успешна традиция.

На 10 септември 2009 г. конферентните зали на хотела отвориха врати за организираната от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма пресконференция и Национална кръгла маса на тема „Проблеми на българския туризъм и възможни решения” с любезното съдействие на Варненската туристическа камара, Съюза на хотелиерите на „Златни пясъци” и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Гости от София и Варна, представители на браншовите организации и черноморските общини, членове на УС на БХРА от цялата страна, хотелиери и туроператори, както и журналисти от регионалните и националните медии, бяха посрещнати лично от г-н Димитър Лефтеров – собственик на Гранд Хотел „Димят”.

Гранд Хотел ДимятГранд Хотел Димят

Вечерта гостите бяха официално приветствани от духовия оркестър и мажоретния състав на Национално училище по изкуствата „Добри Христов” - Варна. Откриването започна с водосвет, извършен лично от Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил Варненски и Великопреславски.

Гранд Хотел ДимятГранд Хотел Димят

За официалното откриване г-н Лефтеров, като личност вплела в историята на хотела своята професионална и семейна история, предложи на своите гости кратка разходка през времето. Присъстващите на тържеството видяха няколко запазени и пренесени от стария в новия „Димят” символа на отминалото време: плочата на Никола Вапцаров, положена преди много години в чест на пламенната реч, която той произнася на същото това място по случай завършването на випуск 1926 г. на Морско машинно училище - Варна, наречено по-късно на негово име; изложба с фотоси, проследяващи историята на мястото и името „Димят” и старата летописна книга на ресторанта със споделените мисли на безброй гости. Редом до нея Гранд Хотел „Димят” изложи новата си летописна книга, в която гостите на вечерта споделиха своите първи впечатления.

Сред официалните гости на празничната вечер бяха членовете на УС на БХРА, колеги от туристическия бранш от Варна и страната, представители на администрацията, бизнеса и медиите.

Гранд Хотел ДимятГранд Хотел Димят

Гранд Хотел ДимятГранд Хотел Димят

Своите лични поздравления и пожелания за много успехи към г-н Лефтеров и семейството му поднесоха г-н Иво Маринов – зам. министър на икономиката, енергетиката и туризма и г-н Благой Рагин – председател на БХРА.

Гранд Хотел ДимятГранд Хотел Димят

Сред гостите на първи празник в новия петзвезден комплекс бе и гранд дамата на българския театър г-жа Цветана Манева заедно със съпруга си, големият български актьор Явор Милушев. На откриването г-жа Манева като Арт директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято” обяви пред присъстващите, че Гранд Хотел „Димят” е новия партньор на фестивала и през лятото на 2010 г. ще посрещне част от официалните гости на събитието.

Гранд Хотел Димят

Дългогодишната традиция на стария „Димят” в подпомагането на българското изкуство е продължена от Гранд Хотел „Димят” още през месец август т.г., когато хотелът участва в организирането и заснемането на новия клип на певицата Мария Илиева. Талантливата българска изпълнителка избра това място и заради изключителната панорамна гледка, която се открива от последните етажи към целия Варненски залив.

Един символ се завръща в целия си блясък: история, култура, изкуство, природа – всичко това е част от името на Гранд Хотел „Димят”. И зад това стои една личност, която години наред отдава време и енергия за развитието на „Димят” и за бъдещето на туристическия бизнес. Г-н Димитър Лефтеров - собственик на комплекс Гранд Хотел „Димят” е член на УС на БХРА, Председател на ВАРХ и носител на Годишната награда на БХРА „Ресторантьор на 2000 година”. По повод получаването на престижната награда, г-н Лефтеров прави изказване преди осем години, сякаш казано днес: „Искрено се радвам на отличието. Приятно е сред толкова самота в проблемите около строителството, стопанисването, кредитирането и т.н. да разбереш, че си забелязан, че са те оценили и подкрепили. БХРА върна част от вярата на хората в нашия бранш, че не сме сами!” (от книгата: ”История между сезоните”, част първа, автор Соня Алексиева). Г-н Димитър Лефтеров обещава на Варна и нейните гости незабравими изживявания и спомени.

Гранд Хотел Димят

Комплекс Гранд Хотел „Димят” е построен на мястото на ресторант „Димят”, който десетки години приютява в своята уютна обстановка и красива градина гости през всичките сезони на годината. Всеки варненец има поне един празник, с който го свързва този емблематичен за града ресторант. Изключителното му местоположение, непосредствено до Морската градина и редица спортно-културни и обществени центрове, създава предпоставки за приобщаването и вписването му в композиционното единство на обществения живот на гр. Варна. Така се ражда идеята за един нов „Димят”, където варненци и гостите на града могат не само да почиват и да се забавляват, но и да провеждат лични, корпоративни, научни и културни мероприятия. Днес хотелската част на Гранд Хотел „Димят” е с категория пет звезди и предлага на своите гости всички удобства, необходими за пълноценна и приятна почивка и делова работа. Местоположението, просторните стаи и невероятната гледка, откриваща се към Варненския залив, правят Гранд Хотел „Димят” предпочитано място за бизнес и отмора.

Сградата е 14 - етажна, с панорамен ресторант на последните два етажа, откъдето се открива гледка във всички посоки и цялостен изглед на Варна. Хотелът разполага с 4 единични, 69 двойни стаи, 11 апартамента, един СПА и един ВИП апартамент. Комплексът разполага с подземен гараж с автомивка, покрити паркинги на две нива и осигурява захранването на целия комплекс с паркоместа, както и подходи към сградата.

Ресторант „Димят” - елегантен полукръг на залата с амфитеатрално разположени 150 места и поглед към морето и Морската градина. Той предлага редица кулинарни изкушения - менюто е разнообразно и добре балансирано, със силен акцент върху печените на вулканичен грил меса. Ресторант „Димят” залага на естетика, елегантност и стил и е готов да посрещне своите гости с перфектно обслужване в уютна и модерна обстановка. Банкетната зала разполага с 250 места подходяща за сватбени тържества и коктейли.

Гранд Хотел „Димят” разполага и с конферентна зала с 120 места, подходяща за организиране на различни конференции и семинари. Функционалните възможности на залите допускат гъвкавост при подредбата им според желанието и изискването на клиента. На разположение на клиентите е модерно оборудван Бизнес център. Комплексът дава възможност за провеждане на фирмени и семейни празненства, бизнес събития, официални вечери и др. Лоби барът предлага разнообразни напитки и коктейли, обширна селекция кафе и чай, както и подбрани кафе - специалитети като френска преса от био кафе, червено еспресо от ройбос и др.

Предстои откриването на панорамен гурме ресторант с 60 места, възстановителен център с басейн, джакузи, фитнес зала, сауна, кабини за масаж и казино.


  Назад към Новини