Archive

Световният туристически бизнес вече знае: Велинград е „СПА столицата на Балканите”

14.07.2009

д-р Гасан Аиди, президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA) беше удостоен с званието „Почетен гражданин на Велинград”

Медиен партньор:

BTA

IHRA

Продължават отзивите, поздравленията и публикациите за тържествената церемония по случай обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите, която се състоя на 7 юли т.г. под патронажа на президента на РБългария Георги Първанов. На празника на града се събраха хиляди гости от региона и цялата страна, много приятели и партньори на един от най-слънчевите градове на България. По покана на БХРА и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград, с изключителната подкрепа на Държавната агенция по туризъм, за голямото събитие в града пристигнаха специалните гости от Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA), членове на Балканския алианс на хотелските асоциации (BAHA), представители от Австрия, Сърбия, Македония, Черна гора, Косово, Хърватска, Египет, Йордания и др. Сред приятелите от BAHA бяха г-жа Драгица Дрекалович, Дончо Таневски, Алия Бериша, Бранко Кривокапич и др.

IHRA

Специален гост на церемонията по случай връчването на приза "Велинград-СПА столица на Балканите", връчен миналата година на 17 декември в Сараево пред балканския туристически бизнес, беше президента на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA) – д-р Гасан Аиди. Гостът на БХРА пристигна във Велинград след приключване на пътуването си из България, в рамките на което посети културно-исторически забележителности и туристически обекти на членове на асоциацията в София, Велико Търново, Търговище, Варна, кк "Златни пясъци", кк "Албена", Казанлък и Велинград. За празника в Спа столицата на България пристигнаха членовете на УС на БХРА от цялата страна, както и много хотелиери, мениджъри и ресторантьори – членове на асоциацията.

IHRAIHRA

Подготовката за празника, която стартира от края на 2008 г. и усилията на организаторите от общината и нейният кмет г-н Иван Лебанов заедно със Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград с председател Златко Златанов и членовете на Инициативния комитет, доказаха желанието на града да защити заслужената награда. Перфектната организация по посрещането, настаняването и обслужването на многобройните гости в хотелите на членовете на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград, даде възможност на гостите да видят и оценят модерната база и качеството на СПА услугите. Празникът и популяризирането на наградата на града се реализира с изключителното съдействие и помощ на ДАТ.

IHRAIHRA

Именно промяната и постиженията на града в областта на СПА и балнеологията, които направиха по предложение на БХРА града "СПА-столица на България" за 2005 г., бяха в основата на номинацията, която асоциацията успя да защити аргументирано и с факти пред Балканския алианс на хотелските асоциации в края на миналата година. Няколко са вече хотелите в града, носители на Годишни награди на БХРА, както и призовете за участието на музея във Велинград в Международната борса „Културен туризъм” във Велико Търново.

IHRA

По предложение на общината и Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград и кмета на общината, Общинският съвет удостои със званието „Почетен гражданин на Велинград” д-р Гасан Аиди, президент на IH&RA в знак на неговата и на колегите му от международния туристически бизнес, благодарност за приноса им към популяризирането на града като СПА столица на Балканите. В навечерието на празничната програма на 7 юли т.г. на тържествена сесия в местния парламент, с личното участие на Георги Пирински, председател на Народното събрание и Анелия Крушкова, председател на ДАТ в препълнената зала с чуждестранни и български гости зала, д-р Аиди получи високото звание.

IHRA

Първи го поздравиха кметът Иван Лебанов, председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, председателят на ДАТ Анелия Крушкова, председателят на БХРА Благой Рагин и председателят на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград Златко Златанов. След кратка програма и много поздравления за Гасан Аиди, всички официални гости и представители на общинската администрация, членовете на УС на БХРА и на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград, бяха поканени към сцените на пл. „Николай Гяуров”. Съпроводена най-отпред с духов оркестър и мажоретни състави, празничната процесия в продължение на час приемаше овациите на велинградчани и гостите на града. На отделна сцена VIP гостите, както и представителите на медиите заеха местата си в очакване на програмата.

IHRA

Препълненият площад трудно събираше желаещите да участват в празника на Велинград и дори, когато дъждът не се размина, въпреки надеждите на организаторите за хубаво време, нито един от хилядите гости не си тръгна от голямото събитие. Празникът беше излъчван на живо по Канал 3 директно от централния площад на града.

IHRA

Празникът беше открит с участието на духови оркестри и мажоретни състави, включваше официално връчване на почетното звание на д-р Г. Аиди, наградата за СПА столица на Балканите и призовете за най-активните членове на Инициативния комитет, както и църковен водосвет. Повече за наградите в следващите новини на БХРА.

IHRAIHRA

С участието на Марина Паунова - „Мис Спа на Балканите” голямата награда на града беше символично връчена на сцената под нестихващите аплодисменти на публиката. Предварително обявената в специалното луксозно издание на в. „Темпо” „Велинград – СПА столица на Балканите” програма, представена от Камен Воденичаров, включваше участия на Елица и Стоян, фолклорна формация „Елика” „Тримата тенори” и др. Фантастични фойерверки и пироефекти обсипаха небето над града след края на програмата и осветиха щастливите лица на хората, които доказаха защо Велиград вече е Спа столицата на Балканите.

IHRA

© Текст: Соня Алексиева

©Снимки: Димитър Даскалов, Соня Алексиева


  Назад към Новини