Archive

Международният турнир по шахмат „Албена 2009” ще се проведе в петзвездния хотел „Фламинго Гранд”

26.06.2009

Сред 91 участници от 10 страни личат имената на 32 шахматисти с международни звания - 11 гросмайстори, 14 международни майстори и 7 майстори на ФИДЕ

Началото на международния турнир е от края на 50-те години на миналия век, когато в Каварна се провежда първия майсторски турнир по шахмат. Следват турнирите в Балчик, а от началото на 70-те години любителите на древната игра си дават среща вече в кк „Албена”. Следват поредица от международни фестивали с кръгови гросмайсторски турнири и открити турнири с многобройно участние. Тук се провеждат балканиади, квалификационни турнири за европейска клубна купа и други състезания. В проявите взимат участие бележите шахматисти, като легендарните световни шампиони Нона Гаприндашвили и Михаил Тал.

Благодарение на усилията на д-р Живко Димитров, председател на организационния комитет на турнира и ШК Добрич, на съдействието на кк „Албена”, на БФ Шахмат и подкрепа на генералния спонсор Вивател – бТК - провеждането на международния турнир вече факт. Настоящият фестивал се провежда в 9 кръга по швейцарска система. Партиите се играят всеки ден от 15 часа в залите на петзвездния хотел „Фламинго Гранд”. Последният кръг е на 28 юни т.г. от 9.00 ч., като награждаването и официалното закриване е от 14.00 ч. Наградният фонд е от 22 000 лв., като са предвидени награди за различните категории участници. Първата награда е на стойност 4000 лв.

Турнирът е изключително силен по състав. Сред 91 участници от 10 страни личат имената на 32 шахматисти с международни звания - 11 гросмайстори, 14 международни майстори и 7 майстори на ФИДЕ. Турнирът е полезна проверка за различните представители на националните ни отбори, на които по-късно през годината предстоят участия в индивидуалните европейски и световни първенства жа юноши и девойки и европейското пъренство за мъже и жени. Директор на турнира е възпитаника на добричката шахматна школа и селекционер на националния отбор за мъже гм Петър Великов.

Други шахматисти, започнали своя спортен път от Добрич, които участват в състезанието са гм Владимир Георгиев, мм Момчил Николов, както и младата надежда Найден Добрев. Любителите на шахмата от цял свят имат възможност да следат развоя на турнира от специалната интернет страница на състезанието: http://albena09.chessmix.bg, а благодарение на съвременната техника първите осем партии от вски кръг се излъчват „на живо”. Отговорник за живото предаване е гм Венцислав Инкьов.

Амбициите на организаторите са турнирът отново да върне добрите стари традиции, когато в кк „Албена” са участвали над 500 шахматисти от цял свят. Великолепните условия, които комплекса предлага, както и опитът в организиране на прояви от най-висок ранг, са достатъчно основание курортният комплекс да се кандидатира за домакин на състезание от календара на европейския шахматен съюз или на ФИДЕ, а защо не и за провеждане на шахматна Олимпиада. След изиграването 5-тия кръг в класирането с по 4,5 т. водят гм Борис Чаталбашев и гм Азер Мирзоев(Азърбейджан). Следват 10 състезатели с актив от 4,0 т. В групата от 9 души с актив от 3,5 т. са юношата от Добрич Найден Войнов и младата ни звезда Киприян Бербатов – братовчед на футболната легенда.


  Назад към Новини