Архив

За девета поредна година година хотел-фондация “Бистра и Галина” организира “Лятна детска академия 2009”

24.07.2009

Екипът на фондацията с председател Здравка Бърдарова, член на УС на БХРА, отново доказа колко успешен може да бъде един проект, когато се прави в името на талантливи деца на Русе – тази година 129 малки академици работиха в осем класни стаи

IHRA

От 6 до 17 юли т.г. в Русе за девета поредна година хотел-фондация “Бистра и Галина” организира “Лятна детска академия 2009” – едно от най-очакваните събития за учениците в града през ваканцията. Екипът на фондацията с председател Здравка Бърдарова, член на УС на БХРА, отново доказа колко успешен може да бъде един безкористен проект, когато се прави в името на талантливи деца на Русе. Инициативата тази година обхвана 129 деца на възраст от 9 до 17 години, показали отлични резултати в училище с доказани изяви в съответната област. Целта на проекта е да се откриват таланти, като се предоставят възможности за интересни извънкласни занимания, съчетани с развлечения през свободното време. Инициативата включва провеждане на обучение в осем “класни стаи”, като във всяка от тях с децата работят изявени творци и специалисти в съответната област.

IHRA

Тази година академиците бяха включени в класна стая „Начално програмиране” - с ръководител гл. ас. Пламенка Христова, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” и Сюзан Феимова – учител по информатика в МГ „Баба Тонка” за деца между 9 и 13 г.; класна стая ”Математическа лингвистика” с ръководител гл. ас. Илияна Раева, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” за деца от 12 до 15 г.; класна стая „Иконопис” - с ръководител Данаил Стефанов, преподавател по рисуване в НУИ „Проф. Веселин Стоянов” и иконописец - за деца между 11 и 14 г.; класна стая „Журналистика” – с ръководители Мая Йоргова, главен редактор на „Дарик радио” – Русе и Адриана Йорданова, журналист - за деца между 12 и 15 г.; класна стая „Занимателна психология”– с ръководител Магдалена Дакова, за деца между 11 и 14 г.; класна стая „Фолклорни танци” – с ръководител Явор Пиргозлиев от ДЮФА „Зорница”, за деца между 9 и 13 г.; класна стая „Фото и видеозаснемане” с ръководител Детелин Димитров и консултант- фотозаснемане - Красимир Искъров, управител на ЕТ „Силвена” и професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология” с ръководители специалисти от Исторически музей – Русе, за младежи от 15 до 18 г.

IHRA

Занятията се провеждаха по четири часа на ден с почивка за обяд, който осигурява фондацията, както и всички необходими материали за работа и помощни средства. На 10 юли т.г. хотел-фондация ”Бистра и Галина” организира екскурзия за всички участници и преподаватели в „Лятна детска академия 2009” по маршрут Шумен–Мадара-Кабиюк-Велики Преслав, където разгледаха забележителности и се забавляваха и работиха на открито. Проектът е подкрепен финансово от Община Русе отдел „Култура”, г-жа Мария Рангелова – член на УС на фондацията, както и от Галерия „Грифон” – сем. Пламен и Даниела Минчеви. Малките академици посетиха и конезавода „Кабиюк”, където разгледаха “Музея на коня” и наблюдаваха демонстрации от професионални жокеи. Всички деца яздиха коне и се возиха в атрактивни каруци. Пътуването продължи към с. Мадара с посещение на Национален историко-археологически резерват “Мадара”.

IHRA

Там участниците разгледаха експозициите в Регионалния исторически музей, посетиха Голямата пещера и действащия скален параклис, както и скалния релеф на Мадарския конник, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Екскурзията продължи с обяд в заведение на открито, където всички участници се забавляваха заедно. Пътуването завърши с посещение на Археологически музей „Велики Преслав”, където на децата беше изнесена беседа, прожектиран филм с историята на региона и музея. Децата посетиха съкровищницата, където при контролирана влажност на въздуха, се пазят предметите от Преславското златно съкровище и находки от Двореца – златни женски накити, както и музейната колекция от оловни печати.

IHRA

По традиция “Лятна детска академия 2009” завърши с концерт на 17 юли т.г. в залата на Община Русе, където всички участници, техните семейства и приятели видяха на живо резултатите от наученото по време на академията. Всяка класна стая беше представена с видеофилм и със спектакъл, разказ, игри, танци и др. Изпълнителният директор на фондацията Диана Антонова в продължение на повече от два часа канеше учениците на сцената, за да покажат или изиграят наученото през тази година в осемте класни стаи.

IHRA

Но сцената се оказа тясна, за да събере всички академици на 2009 година, когато излязаха най-отпред за общата снимка след концерта. Най-много цветя и благодарности от децата получи председателят на фондацията Здравка Бърдарова, преподавателите на отделните класни стаи и разбира се - екипът на фондацията, организирал с много желание и професионализъм деветата “Лятна детска академия 2009”. И този път участниците с нетърпение очакваха тортата с логото на фондацията, с която винаги завършва празника след концерта. Две огромни торти бяха поръчани тази година за академиците, за да има за всички участници от сладкото лакомство, защото заслужиха и аплодисментите, и похвалите за своя талант и трудолюбие.

IHRA


  Назад към Новини