Архив

Богата програма за д-р Гасан Аиди, президент IH&RA в морската столица, организирана от членовете на УС на БХРА във Варна

22.07.2009

Кметът Кирил Йорданов посрещна в общината делегацията на БХРА, където се проведе пресконференция с варненските медии, а по-късно гостите посетиха ресторант Grand Albatros на „Гранд хотел Варна” и новостроящия се петзвезден комплекс в града - “Гранд Хотел Димят”

Варна посрещна с много интересни срещи, пресконференция с варненските медии, посещения и пътувания из региона делегацията на БХРА. След срещата на 3 юли т.г. с ръководството на Общината, се проведе и пресконференция в Община Варна, в която участваха д-р Гасан Аиди, президент IH&RA, кметът на Варна – Кирил Йорданов, заместник-кметът доц. Борислав Борисов и председателят на ДАТ – Анелия Крушкова. Сред присъстващите гости - президентите на сръбската и македонската хотелиерски асоциации и представителите на Държавната агенция по туризъм, бяха и председателят на Варненската туристическа камара доц. Марин Нешков, председателят на БХРА Благой Рагин и членовете на УС на БХРА – Димитър Лефтеров, председател на ВАРХ, Георги Щерев, председател на “Съюза на собствениците” – кк ”Златни пясъци”, Галя Тодорова, заместник-председател на ВАРХ и др.

IHRA

Кметът на града представи Варна – морската столица на България и нейното развитие и инвестиции като бъдеща европейска културна столица през 2019 г. Инициативата започва още през 1985 г. под името “Европейски град на културата” с цел подпомагане на културния диалог и разбирателството между страните-членки на ЕС. Днес тя е известна в ЕС под името “Европейска столица на културата”, за която кандидатства Варна. Кметът на града разказа на гостите за мястото на туризма в развитието на града и за най-дългогодишните и най-известните културни събития и традиции на Варна. Кирил Йорданов и доц. Марин Нешков връчиха специални издания на чуждестранните участници за спомен от посещението им в града.

IHRA IHRA

Във Варна д-р Гасан Аиди и придружаващата го делегация обядваха в рибния ресторант Grand Albatros на „Гранд хотел Варна”. Домакин на срещата беше г-н Иван Портних, управител на „Гранд хотел Варна”, който лично посрещна гостите и им представи своя екип от безспорни професионалисти. Безспорен хит сред гостите на комплекс „Гранд хотел Варна” е рибният ресторант Grand Albatros.

IHRA

Разположен на самия морски бряг и “надвесен” над морската шир, ресторантът създава усещане за безкраен простор и разкрива невероятна гледка към морето. Откритата част носи духа на Средиземно море, а вместо покрив над гостите е небесният купол, осеян със звезди. Неповторимото меню - от салатите до основните ястия включва всички морски деликатеси, приготвени и поднесени с финес. Филе от сьомга, лаврак, калкан ципура, това са част от предлаганите риби, гарнирани с чаша добро бяло вино или шампанско, а за финал на това тържество за всички сетива се предлагат изисканите десерти.

IHRA

Шеф-готвач на комплекс „Гранд хотел Варна” е талантливият Стоян Кирин с впечатляващ опит от класни ресторанти в Европа, минал и през школата на Андре Токев. Член на Българската асоциация на професионалните готвачи, член на Националния отбор на професионалните готвачи на България, Стоян Кирин е носител на голям брой призови награди от многобройни участия в международни кулинарни състезания и олимпиади. Сред тях са Кулинарната олимпиада 2008 Ерфрут, Германия (19 - 22 октомври 2008 г.); Международният гастрономичен фестивал в Истанбул, Турция, (март 2009 г.) и др. Гостоприемството на Grand Albatros и прекрасното меню, бяха аплодирани от всички гости, които се снимаха с д-р Аиди и екипа на рибния ресторант като скъп спомен от един красив, макар и дъждовен ден над брега на морето.

IHRA

По-късно гостите присъстваха на коктейл в “Гранд хотел Димят” – като част от визита на делегацията във Варна. Коктейлът се състоя в лобито на “Гранд хотел Димят” и имаше за цел да представи единственият петзвезден хотелски комплекс на територията на Варна. Предстоящото откриване на комплекса не попречи на персонала да впечатли своите първи гости с изискано дегустационно меню и прецизно подбрани напитки.

IHRAIHRA

Президентът на IH&RA и неговите колеги разгледаха сградата на комплекса и бяха приятно изненадани от възможностите, които “Гранд хотел Димят” ще предлага на своите посетители. Те зададоха много въпроси, свързани с услугите, които ще предлага петзвездният комплекс и за бъдещето на Варна като туристическа дестинация с утвърдено име на европейския туристически пазар.

IHRA

Събитието приключи с обещание за нови срещи, а посланието на д-р Аиди в книгата за гости на комплекса недвусмислено изрази неговото възхищение от целият проект: „Станах свидетел на раждането на нова звезда в небето на Варна!”

IHRA

Официалното откриване на петзвездният комплекс “Гранд хотел Димят” предстои и се очаква с голям интерес от туристическата гилдия и обществеността. Разположен в непосредствена близост до Двореца на културата и спорта – Варна и Морската градина той се състои от хотелска част с 85 стаи, основен ресторант, панорамен ресторант, конферентна и банкетна зали, СПА център и казино.

IHRA


  Назад към Новини