Архив

Другото лято ще е още по-трудно за туризма

23.06.2009

в. 24 Часа
неделя, 21 юни 2009,
автор: Виктор Иванов

Красимир Станев

- Г-н Станев, усеща ли се вече кризата в българския туризъм и има ли сериозен спад?

- В цял свят има много сериозна криза. В България също ми се струва, че ще завършим с минуси. За „Албена" мога да кажа, че спадът на гостите е около 20%, с толкова ще са по-малко и приходите. Това вече означава влошена рентабилност на хотелската база и води до най-лошото - тази година, а вероятно и следващите, трябва да бъдат замразени инвестициите, развитието на нашия курорт ще бъде забавено. В авиацията има един закон за подемната сила, който гласи, че ако самолетът не се движи с необходимата скорост, пада. В бизнеса е същото, ако дълго време не се инвестира.

- Като цяло за бранша очаквате ли да се сбъднат прогнозите от само минус 8%?

- Не го казвам аз, а нашите партньори от Европа, големите туроператори - тази година, който има по-малко от минус 8%, е щастливец. Аз лично се опасявам, че като цяло България ще бъде по-зле - минус 15%.

- Това ли ще е най-лошата година за туризма?

- Не, догодина ще е още по-страшно и с още по-голям отлив.

- Спадове в приходите и почиващите не означава ли, че българският туризъм не успя да привлече обратно българите като клиенти? През пролетта българският пазар бе издигнат до панацея срещу кризата.

- За съжаление наистина тази година българите като цяло не почиват в България, а в Гърция или Турция. Важи и за „Албена", където също имаме отлив на българи от курорта.

Лично посетих преди няколко дни Мармарис в Турция, бях в четиризвезден хотел. Наистина не от най-добрите им, от средното качество. И може да звучи нахално или предубедено от моя страна, но в подобна категория хотел в „Албена" почивката е по-добра и като цена и като качество за периода 15 юни - 30 септември. Но това го казвам аз, а за съжаление публиката е на друго мнение, защото нашите хотели в тази категория са 50% заети, а техните са на 100%.

Все пак мисля, че в следващите години ще върнем част от българите към нашите курорти. Не искаме нито да ги подценяваме, нито да ги омаловажаваме като отношение, но на този етап за тази година съм убеден, че сме направили всичко, което е необходимо за почивката на българите.

Цените са във възможностите на всеки средно платежоспособен българин, но така или иначе сме губещи в тази ситуация.

- Смятате ли, че кризата ще помогне за изчистване на бизнеса от хотелиерите спекуланти, които доста допринесоха за отблъскването на българите от нашето море?

- Като цяло кризата е нещо ужасно, но всяко лошо нещо си има и хубавите страни. Абсолютно съм съгласен, че ще има изчистване на туризма и бих желал тази прогноза да се сбъдне, за да се отсеят случайните играчи в нашия бранш. Дано ние да не сме между тях, защото в крайна сметка единствената гаранция е пазарът. Но нашият туризъм има нужда от едно вътрешно пречистване, за да стане конкурентоспособен в кризата.

- Защо не се получиха договорките между бизнеса и държавата за помощ от бюджета за почивката на чиновниците, за предоставянето на бонуси за български туристи?

- Мисля, че държавата вярва много малко на българския туристически бизнес. И без да абсолютизирам нашия туристически бизнес, към който се числи и "Албена", мисля, че държавата е слаб партньор. Нашият диалог е изключително неефективен, почти не съществува. Реално правителството не се интересува от това какво мисли българският туристически бизнес и убеден съм, че ако имаше една по-добра комуникация, негативите от лошия сезон щяха да бъдат доста по-малки.

- Какъв е пътят пред българския туризъм, развиване на качествен, но по-скъп продукт или връщане към по-бедни и непретенциозни туристи, но в големи количества?

- Разбира се, че последното не е вариант. Имаме основание да развиваме по-качествен туризъм и да търсим по-платежоспособна клиентела, защото инвестициите в материалната база го изискват. И това важи не само за хотелите. В момента в района на Албена има две голф игрища на европейско ниво, които работят. До няколко месеца ще бъде пуснато трето игрище.

Разбира се, голфът не е единственият синоним на високоплатежоспособен турист, но, така или иначе, ние се движим в тази посока. Правим го обаче бавно, защото липсва агресивна държавна политика в рекламата, която да покаже на Европа, че имаме хотели с пет звезди. И те са по-хубави от същата категория в Турция и Гърция. Да покажем, че имаме природа, която е по-хубава от турската и гръцката, не само морето, а и всичко останало. Имаме прекрасни планини, гори, езера, реки, атрактивно културно наследство, което може да направи милиарди левове за българската икономика и да работи в полза на културния туризъм. Нещата приличат в момента на една мозаична дъска, на един пъзел, в който имаме всички части, за да сглобим картината, но те са разхвърляни и трябва да се подредят и картината ще е много привлекателна. И точно в този процес държавата трябва да има своето участие. Не единствено тя. Това зависи от всички играчи в туризма, но държавата е водеща.

- Това, че бизнесът е разединен, не спомага ли за слабия натиск върху държавата от ваша страна?

- За съжаление егото ни се оказва по-силно от нашия материален интерес.

- Защо българинът не се възползва от ранните записвания, а отново чака последната възможност?

- Може би това, което е вярно тази година, е, че ние също в голяма степен не бяхме коректни към дългогодишните гости на Албена. На практика в момента тези, които записват в последната минута, получават най-евтино и най-изгодно. Това правило важи обаче в ситуация на криза, когато има свободна база.

Аз приемам, че тази година тези, които рискуват и се записват в последния момент, получават най-евтиното и това не е съвсем добре към нашите клиенти, които се записаха още през януари и дори в края на миналия сезон.

Българинът наистина няма навика за ранни записвания, но и германците, които доскоро се записваха поне година по-рано, сега също търсят последните оферти. Конюнктурата е такава, за съжаление. Това не е в интерес на качествената ваканция, но е в интерес на по-ниските разходи.

Източник: 24 Часа

Материалът е публикуван и в рубриката "Пресата за нас"


  Назад към Новини