Архив

Членове на БХРА участваха в петото туристическо изложение „Уикенд туризъм Русе” 2009

25.05.2009

Павилиони, атракции, презентации, дискусии, видеопрожекции, занаятчийски техники, маршрути и дегустации привлякоха отново стотици участници, посетители и гости в красивия град

От 14 до 16 май т.г. под патронажа на кмета на Община Русе г-н Божидар Йотов се проведе петото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм Русе”. Събитието беше организирано в партньорство със сдружение „Европейски пространства 21”, Регионален исторически музей – Русе и със съдействието на Държавната агенция по туризъм. Целта на изложението беше да засили още повече интереса към Русе и русенския край и да представи възможностите за уикенд, семеен туризъм и ваканции, свързани с разумното планиране на семейния бюджет.

BHRABHRA

В рамките на програмата се проведе Втория фестивал на туристическите забавления и анимации с програма, включваща 20 продукта с повече от шест часа програма и над 100 участници. През тази година за участие в изложението бяха регистрирани 75 фирми. Щандовете, атракциите и развлечения бяха превзели театрален комплекс Доходно здание и площите пред него. Регистрираните участници се представиха с 30 павилиона и шест обособени пространства. В програмата на изложението за първи път участва дружество „ЧИГОТ” със средновековни български атракции, които привличаха с шатрите си и изпълненията си в градската градина много гости. Третата кинопанорама за планини, пътешествия и приключения включваше видопрожекции и фестивал на планинарския филм.

BHRABHRA

За първи път тази година в Русе се представиха запазени традиционни занаятчийски техники. Пред уникалната сграда на Доходното здание участниците и гостите наблюдаваха работа на грънчарско колело, писане на яйца и тъкане на стан. Най-голям интерес предизвика участието на Регионалния музей във Велинград с уникалната техника писане на яйца.

BHRABHRA

В петото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм” участваха със свои щандове и членове на БХРА – Бест Уестърн хотел „Бистра и Галина”, хотел „Космополитън”, Тур Клуб „Ремарк”, „Шарлопов хотелс”, АЕК „Етъра” и др. Щандът на столична община представи възможностите на София като туристическа дестинация и нейните музеи, галерии, хотели и ресторанти.

BHRABHRA

Съпътстващата програма на изложението предложи в първия ден дискусията „Градски пейзажи (градските маршрути като туристически продукт) на екипа от Нов български университет - с модератор доц. д-р Ирена Бокова, проф. д-р Георг Краев и доц. д-р Соня Алексиева, член на УС на БХРА, и г-жа Кремена Недялкова от DB Foods and Travel. Дискусията беше открита от Цвета Ненова с презентацията на филма на „Арена Медиа” – „Русенски маршрути. Храмовете на вярата” с продуцент Община Русе. Интерес предизвика и дискусията „Развитие на трансгранично сътрудничество чрез изграждане на туристически маршрути” с модератор Лора Саркисян от „Отворено общество” – Русе и участници Мариан Нягу и Лили Ганчева.

BHRABHRA

През втория ден участниците в изложението се включиха в дискусията на румънските колеги „Сибиу – европейска столица на културата. Опитът на „Астра музей” и дискусията „Етнология и туризъм” с модератор д-р Николай Ненов с прецентации на филми на БНТ, асоциация „Онгъл” и СУ ”Св. Кл. Охридски”.

BHRABHRA


  Назад към Новини