Архив

БХРА участва в кръгла маса на тема: „Туризмът: цял живот инвестиции в образованието” на Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет

06.04.2009

Краткият живот на придобитите квалификации, непрекъснато възникващите нови професии, демографското напрежение и навлизането на Интернет технологиите – сред причините за задължителното образование и в туризма през целия живот

На 2 април т.г. в София - в петзвездния хотел „Арена ди Сердика”, част от веригата FPI Hotels & Resorts, се проведе кръгла маса на тема: „Туризмът: цял живот инвестиции в образованието”, организирана от Центъра за продължаващо обучение (ЦПО) на Нов български университет. Участниците в кръглата маса бяха водещи преподаватели и експерти от НБУ и СУ „Св. Климент Охридски”, известни български мениджъри в туризма, представители на туристическия бизнес, редовни студенти по туризъм и студенти, завършили ЦПО.

BHRA

Сред гостите на НБУ бяха д-р Стела Балтова – заместник-председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ); г-жа Ирена Георгиева – председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), г-н Благой Рагин, председател на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), г-жа Елена Иванова – председател на „Съюза на собствениците” – кк „Слънчев бряг” и заместник-председател на БХРА, г-н Иван Иванов, председател на УС на Асоциацията на сертифицираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ), г-жа Мая Филипова – изпълнителен секретар на АБТТА.

BHRA

Заедно с колегите си от практиката в дискусията участваха г-жа Маргарита Цолова – управител на „Арена ди Сердика”; г-жа Данка Борисова – управител „Хранене” на хотел „Родина”; г-жа Галя Тодорова, управител на ТА „Искони”; г-жа Мария Йотова – отдел „Маркетинг” на хотел „Даунтаун”; Виолета Тончева - административен мениджър на Българска бизнес мрежа; г-жа Лиляна Нелова – изпълнителен директор на Индустриална стопанска камара – Враца, Марлена Кръстева от Националния археологически институт и др. Много преподаватели от департамент „Икономика и бизнес администрация” и членове на Съвета на ЦПО участваха в кръглата маса с колегите си от СУ ”Св. Климент Охридски”.

BHRA

С експозе по темата „Туризмът: цял живот инвестиции в образованието”, доц. Виолета Касърова, директор на ЦПО на НБУ откри кръглата маса и постави въпросите защо образование през целия живот, защо придобитите вече знания са недостатъчни за поддържане на кариера, особено в туризма, в продължение на три-четири десетилетия. Директорът на Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет представи основните характеристики на ученето през целия живот, категориите образователна дейност и формите на формалното и неформално образование, предлагано днес от ЦПО, ефективността на електронното обучение и др.

BHRA

В презентацията си „Добри практики в образованието по туризъм на ЦПО”, доц. Соня Алексиева, член на Съвета на ЦПО и член на УС на БХРА, представи резултатите от обучението в туризма през последните четири години, вкл. курсовете на центъра, специално организирани за членове на БХРА от цялата страна през 2006 и 2007 г. Неслучайно в залата присъстваха участници в тези курсове - мениджъри от туризма, получили вече сертификати и удостоверения, както и техни преподаватели от НБУ, и външни преподаватели.

BHRA

В изказванията си по темата висока оценка за дейността на Центъра за продължаващо обучение на НБУ и желанието си за обща работа дадоха д-р Стела Балтова от ДАТ, Благой Рагин от БХРА, Мая Филипова от АБТТА. Конкретни проблеми в съвременното образование по туризъм и възможности за разширяване на обучението по туризъм поставиха Елена Иванова от „Съюза на собствениците” – кк „Слънчев бряг”, Иван Иванов от АСЕТИ и гл. ас. Румен Минковски от катедра „Туризъм” на СУ ”Св. Кл. Охридски”.

BHRA

С интерес беше посрещнато и коментирано от участниците в дискусията предложението на доц. В. Касърова за създаване на корпоративен университет като нова обучаваща структура с усилията на академичната общност (например: СУ ”Св. Климент Охридски”, НБУ, УНСС) и фирми от бранша. Участниците в кръглата маса заявиха подкрепа си за бъдещите идеи на продължаващото обучение по туризъм и желанието си за нови успешни партньорства с ЦПО.

BHRA

Кръглата маса на ЦПО на НБУ беше подкрепа от мениджърския екип на „Арена ди Сердика”, член на БХРА, с чието любезно партньорство се реализира дискусията. Неслучайно на поканата на ЦПО беше представена историята на архитектурните разкопки, извършени благодарение на средствата, които веригата FPI Hotels & Resorts, носител на Годишната награда на БХРА за най-успешно развиваща се българска хотелска верига за 2007 г. , е инвестирали в мащабния проект по реставрация, консервация и експонация на уникалния амфитеатър на Сердика.


  Назад към Новини