Архив

„Дом на традициите” – най-новата туристическа атракция в културния туризъм на община Хисаря

26.03.2009

Етнографският музей и демонстрационният център в село Старо Железаре ще показват характерни обреди, ритуали и занаяти

На 21 март т.г. в село Старо Железаре, община Хисаря се откри „Дом на традициите” – етнографски музей и демонстрационен център. Присъстваха много гости от Хисаря, Пловдив, съседните села, чуждестранни гости от Англия и Ирландия. След официалната церемония беше отслужен водосвет, а местната група за автентичен фолклор изнесе кратка програма.

Дом на традициите

„Домът на традициите” се помещава в красива сграда с възрожденска архитектура, строена през 20-те години на миналия век. Музейната експозиция обхваща пет тематични зали. Основните акценти са “Хлябът” и “Сватбата”. Чрез тези изконни български символи се проследява живота и историята на местното население. Оформени са и няколко места за демонстрации. В “къта за подправки” посетителите ще могат сами да счукат червен пипер, чубрица и сминдух, за да приготвят прочутата старожелезарска шарена сол или да предат вълна с хурка и вретено в къта за “домашни занимания”.

Дом на традициите

Местните жени ще обучават туристите как се тъче, как се плетат рогозки и кошници, как се избива масло. Богатата колекция от автентични костюми, престилки и бръченици пък разкрива колорита на местната тракийска носия. Тук са показани и характерните за този край обреди и ритуали, както и някои използвани в стари времена амулети и заклинания. А в “дюкяна” ще се продават оригинални занаятчийски произведения на местни майстори (колани, кърпи, терлици, черги, изделия от вълна, керамика, дърво и ковано желязо).

Дом на традициите

Специално за сайта на БХРА www.bhra-bg.org колегите от Туристическия информационен център – Хисаря съобщиха за идеята, на специална площадка в двора да се представят ритуали от традиционния празничен календар и характерни обреди. Сред тях ще бъдат показани Лазаруване, Еньовден, Гергьовден, Коледуване, “Тракийска сватба”, бръснене на младоженеца и др.

Дом на традициите

Този район има уникално културно-историческо наследство. През 2002 г. тук беше открит най-старият тракийски обект в общината – кромлех от VІ век пр. Хр. Съвсем наблизо е световноизвестният тракийски култов храм на Старосел. През с. Старо Железаре минава основния туристически маршрут Хисаря – Старосел – Копривщица с около 150 000 туристи годишно, което дава възможност на селото и “Дома на традициите” да се превърнат в перспективна туристическа дестинация за културен туризъм.


  Назад към Новини