Архив

50 нови хотела отварят в София

02.08.2005

Повечето ще искат 30 до 50 лв. на нощ, сега по-евтините били малко.

в. 24 ЧАСА 28 юли 2005 г.

Hotel SofiqHotel SofiqHotel Sofiq
Хотелът на бул."Витоша" срещу НДК е почти завършенДовършителни работи се правят и на обекта на НИКМИ в Студентски градТова е един от хотелите в близост до Халите.

СОФИЯ ТЕРЗИИСКА

   50 нови хотел ще отворят врати до края на годината само в София, съобщиха брокери на имоти от столицата. Данните им са на база на издадените разрешения за строеж на сгради от този тип през 2004 г.

   Новите хотели ще са предимно малки и вероятно повечето от тях ще са в ниската ценова категория, прогнозира Наско Атанасов от "Виктория Инвест". Според него повечето от тях ще предлагат нощувка срещу 30- 50 лв. В този ценови диапазон в момента в София имало недостиг на качествени хотели.

   Действащите по- евтини места за настаняване са доста неприветливи, някой от стаите в тях нямат санитарни възли. Другата група пък са луксозните и скъпи 5- и 4- звездни хотели.

   Само около халите в момента се изграждат три хотелчета. В Студентски град зад Техническия университет се вдига още един.

   "Феста холдинг" прави кокетен хотел на бул. "България". На бул."Витоша" в отсечката между НДК и Южния парк също се строи. Инвеститор в него е строителната фирма НИКМИ.

   Строителството на хотели в София става предпочитано от инвеститорите, смятат брокерите. Административните и бизнес сгради за сега не носели очакваната печалба. Стига се дори до смяна на предназначението на някои обекти. Предвидена за административна сграда на бул. "Т. Александров" например вече е хотел.

Благой Рагин, шеф на хотелиерите: Разграден двор сме! Строят, без да питат.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Hotel Sofiq В: Г-н Рагин, според брокери в София се строят около 50 нови хотела. Не станаха ли вече прекалено много?

- Дори в момента предлагането на хотелски стаи е 2 пъти по- голямо от търсенето. Продължава да се строи, без да се прави маркетинг от къде ще дойдат гостите. Просто се изливат пари, но какво ще стане, никой не мисли. Виждам много нови хотели, които стоят празни.

В: Притеснявате ли се от дъмпинг на новите?

- Да, това е голямото опасение за всички в бранша. Това, което ще стане,е ,че големите вериги ще погълнат по- малките хотели чрез дъмпинг на цените. Не е възможно при ново строителство стаите в София да се предлагат по 30 лв. Това е под себестойността при цените на земята, материалите, лихвите по кредитите. Ако го прави чуждестранен инвеститор, означава, че иска с дъмпинг да завладее пазара, а ако са българи, просто имат свободни пари за влагане. Тази ситуация убива светлия бизнес, който работи с кредити.

В: Колко са хотелите в столицата?

- Преди 5 години имаше 26 хотела с над 50 легла, сега вече са 86, а до края на годината със сигурност над 100. Увеличението им е 4 пъти, а потокът от гости на столицата в никакъв случай не е нараснал толкова. В Европа, без да се пита браншът, не може да се построи нов хотел. Тук ние нищо не знаем и не можем да направим. Опитайте се да поискате да вдигнете хотел в Солун или в Париж, за да видите, че е невъзможно. При нас е разграден двор, туризмът е разхвърлян на 5- 6 места.

Hotel Sofiq


  Назад към Новини