Архив

Златко Златанов за пътят към приза „СПА столица на Балканите“

31.08.2018

Интервю във www.velingrad-bg.com

По повод десетата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите, направихме интервю с г-н Златко Златанов – собственик на СПА Хотел “Рич”, Председател на “Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ ,  зам. председател на БХРА, член на борда на директорите на БАХА.

 

Г-н Златанов, защо и как стана така, че Велинград бе обявен за СПА столица на Балканите? 

Велинград е с прекрасно разположение в Югозападните Родопи, на 130км. от летище София и на 80км. от летище Пловдив, с надморска височина между 750-830м., като е доказано, че на тази височина човешкия организъм релаксира най-добре. Имаме информация от БАН, че нашият град е с най-продължително слънцегреене средногодишно, което го прави един от най-слънчевите градове в България. Велинград е с най-голям дебит на вода /визирам карстов извор Клептуза/, най-много и разнообразни по състав извори на минерална вода, с най-много зелени площи около и в него. Град, в който нито едно предприятие не излъчва вредни емисии в почвата, водата или въздуха.

През 2005г. отидох при председателя на БХРА – Благой Рагин и му казах: “Боби, трябва да направим нещо за Велинград! Трябва да помислим как да го рекламираме! Града ни е прекрасен, може би с най-добрите природни дадености в цялата страна!”. А той ми отговори: “Давай идеята, каквото кажеш, това ще направим!”

Започнахме да мислим, в коя посока сме най-добри и стигнахме до извода, че нямаме конкуренти като СПА дестинация. Тогава Боби Рагин предложи на всички негови колеги и председатели на национални туристически асоциации, да организират годишни награди в национален мащаб за най-добрите в бранша. Като една от категориите беше „СПА Столица на България“. Със съвместни и неспирни усилия изготвихме страхотна презентация, с която да представим Велинград и бяхме отличени за „СПА столица на България“

През същата тази година бе създадена и БАХА / Балкански алианс на хотелските асоциации/, като за неин председател беше избран пожизнено Благой Рагин. 2007 г. аз станах член на борда на директорите на БАХА. По това време бях ангажиран с организирането на Годишни Балкански награди за най-добрите в бранша. Отне ни доста време да подберем категориите и да организираме  мероприятието. Във включващите се категории, ние се целяхме в една определена, а именно “СПА Столица на Балканите”!

Срещнахме се с Боби Рагин, за да обсъдим идеята, а той ми каза: “Тук ще ни е много трудно, членуват 12 държави! България ще изпрати своята СПА Столица да се състезава, но все пак участват 12 държави! Все пак вярвам, че Велинград заслужава и ще се справим!”.

Голяма тежест във вземането на решение коя дестинация ще грабне приза имаше г-н Гасан Аиди – Председател на световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. В това време той се намираше в Мексико, като ние изпратихме наша делегация от Управителния съвет на БХРА заедно с Боби Рагин и Дончо Таневски / Председател на туристическия бранш на Македония/на място при него. Те презентираха града ни и се опитаха да агитират г-н Аиди да даде гласовете си за Велинград. По същото време аз се срещнах на заседание в Белград с Йован Неделкович /Генерала/, Бранко Кривокапич /Председател на туристическия бранш на Сърбия/ и други. След като им направих презентацията, те казаха: “Мислим, че няма да имаш проблеми! Уникален град!”.

 

След дълго обмисляне, Управителният съвет на БАХА гласува и взе официално решение Велинград да бъде „СПА Столица на Балканите“ пожизнено! През 2008г. в гр. Сараево се проведоха Годишните награди на БАХА, като приза ми беше връчен лично от Бранко Кривокапич.

 

В същия период бях Общински съветник и разказах на всички в нашата Община какво е направил за нас Председателя на световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите г-н Гасан Аиди. Дадох предложение да го направим почетен гражданин на Велинград. Общинските съветници приеха предложението и гласуваха единодушно “ЗА”. Лятото на същата година Велинград организира тържества по случай награждаването на града ни като СПА Столица на Балканите. Бяха поканени всички деятели на туризма в България, Балканите и Световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

 

Какво се промени в града за тези 10 години откакто бе обявен за СПА столица на Балканите? 

Промени се мисленето на хората, които се занимават с туризъм, мисленето на хората, които живеят в този град, както и тяхното самочувствие. Промени се разпознаваемостта на марката Велинград и качеството на предлаганите туристически услуги. Подобри се отношението и се повиши доверието на гостите в нашата туристическа дестинация Велинград. Навсякъде, където се споменава Велинград, се казва с титлата “СПА Столица на Балканите”!

В същото време настана и бум в строителството на СПА Хотели. Преди 2008г. в града имаше дванадесет хотела, а в момента тяхния брой достига 134 хотела, като петзвездни са 8 броя, четиризвездни са 14 броя, тризвездни – 22 броя, двузвездни – 20 броя и с една звезда – 70 броя, с общ брой на леглата 5480, от които високо-категорийни са с 3916 легла.

Също така има повишаване на постъпленията от туристически данък, като за 2017 г. надхвърля 650 000 лева годишно. Работещите и свързаните с туристическия бранш са около 80% от населението на града.

Заетостта на хотелите е над 50% годишно. Постепенно се смениха и туристите, които предпочитат нашия град – в положителен аспект. Промени се облика на града с изискан булевард, център и паркове.

 

Как виждате бъдещето на Велинград?

Пътя за развитие на нашия град е туризъм и съпътстващи го дейности. Град екологично чист без рудодобив. Град с дизайнерски озеленени и осветени улици, паркове и център, с осветени, озеленени и  автоматично напоявани входни артерии. Град с пречиствателна станция и нова водоснабдителна инсталация. Град с красиви пешеходни зони, велоалеи, нови паркинги, красиво боядисани сгради и безупречна чистота. Парк Клептуза да се превърне в най-красивия и поддържан парк на Европа.

Ако това се случи, а знам, че е напълно възможно с усилията на всички живеещи в града, тогава Велинград ще бъде СПА Столица на Европа, гордостта на България!

И когато всичко това се случи, след години ще се мисли и за летище обслужващо нашия град!

 

Какво пожелавате на велинградчани във връзка с честването на 10 години СПА столица на Балканите? 

Пожелавам на всички мои съграждани да бъдат много здрави и щастливи. Да се опитат да загърбят злобата и завистта, да си помагат един на друг и да не забравят, че живеят в най-прекрасния град!

Цялото интервю в http://velingrad-bg.com

 


  Назад към Новини