Архив

Днес България отбелязва Световния ден на туризма - 27 септември

27.09.2010

Мото на празника тази година е „Туризъм и биоразнообразие” с акцент върху ролята на културното наследство в новата европейска туристическа политика

Вече над 30 години на 27 септември Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на туризма. Целта на този ден е да обърне вниманието на обществото върху ролята на туризма за социалното и икономическото развитие на държавите. България е член на Световната организация по туризъм (СОТ) от 1976 г. и се представлява официално от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Страната участва в Изпълнителния съвет и в Програмния комитет на организацията.

Тази година големият световен празник е под мотото "Туризъм и биоразнообразие", а Европейският ден на туризма е посветен на културните и религиозните маршрути. Целта на Световния ден на туризма е да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.

С различни инициативи у нас МИЕТ ще отбележи 27 септември. По традиция всяка година инициативата акцентира върху различни възможности и предизвикателства пред туристическата индустрия по света. За 2010 г. Световната организация по туризъм определи за мото на празника „Туризъм и биоразнообразие”, а Европейската комисия акцентира върху „Ролята на културното наследство в новата европейска туристическа политика”.

Темите не само са част от приоритетите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за развитие на традиционните и алтернативни форми на туризъм, но са във фокуса на промотирането на България като целогодишна туристическа дестинация.

По идея на МИЕТ и с подкрепата на Министерството на културата, много национални музеи в страната приемаха посетители безплатно вчера на 26 септември. Световният ден на туризма ще бъде отбелязан днес и журналистически тур с участието на заместник-министър Иво Маринов до Драгоманското блато, известно с биоразнообразието си и до скалната църква „Св Богородица” в манастира „Св. Троица” в с. Разбоище.

(Повече информация за Световния ден на туризма на: http://www.unwto.org/worldtourismday/index.php?lang=E )

УС на БХРА поздравява всички свои членове с днешния празник - Световния ден на туризма!


  Назад към Новини