Архив

Проектът „Мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България” ще бъде завършен в края на 2011 г.

17.09.2010

Резултатите от проекта ще бъдат използвани от потенциалните туристи на страната - над 1,2 млрд. потребители в глобален мащаб и над 500 000 български домакинства

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи тази седмица проектът „Мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България”, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Пред медиите и представители на туристически организации, Стоян Георгиев - ръководител на проекта, презентира проектът като акцентира на информацията за предстоящото създаване и функциониране на единна система за туристическа информация и как тя ще стимулира най-ефективно избора на България като туристическа дестинация.

Проектът, който трябва да бъде завършен в края на 2011 г., предвижда изготвянето на туристически информационен портал и мултимедиен каталог, които ще предоставят единна база данни за туристическия продукт и информация за природното и културно-историческото богатство на страната. Според изготвен от МИЕТ анализ, Интернет е най-ефективният и икономически изгоден комуникационен канал за България като туристическа дестинация - според данни на Euromonitor, в рамките на ЕС се очаква он-лайн туристическият пазар да нарасне с 20 процента до 2011 г. и да достигне обем от 65 млрд. евро.

Мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България

Целевите групи, към които е насочен проекта са: над 1,2 млрд. потребители на интернет в глобален мащаб и над 500 хил. български домакинства. В рамките на проекта ще бъде създаден Интернет портал (на девет езика), в който ще бъдат представени над 400 туристически обекта и атракции в България и електронен маркетинг на дестинация България.

Според екипа на проекта, основните дейности по него на стойност около 6,5 млн. лв., включват: актуализиране на концепцията за доразвиване на единната система за туристическа информация; доразвиване на официалната туристическа страница на България www.bulgariatravel.org и превръщането й в портал; доставка и конфигуриране на хардуер; създаване на софтуер за мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България; определяне на критерии за избор на туристическите обекти, които ще бъдат включени в мултимедийния каталог; създаване на електронно съдържание за избраните маршрути; въвеждане в експлоатация на създадените продукти; обучение за използването и администрирането им.

Около 2 млн. лв. ще струва доразвиването на официалната туристическа страница на България – www.bulgariatravel.org. Обществената поръчка за реклама на мултимедийния каталог е за около 3 млн. лв. Очакванията са цялостното изпълнение на проекта да доведе до по-добър имидж на страната като туристическа дестинация. Според информацията на МИЕТ, резултатите от проекта ще бъдат използвани от потенциалните туристи на страната: над 1,2 млрд. потребители в глобален мащаб и над 500 000 български домакинства.


  Назад към Новини