Архив

Предстои „Международния панаир на народните занаяти- Етър”

31.08.2010

От 3 до 6 септември 2010 г. гостите на Архитектурно - етнографски комплекс „Етър” ще имат възможност да наблюдават демонстрации на домашни занятия от България и чужбина, майсторска надпревара, изложби, спектакли и богата фолклорна програма

За осма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно - етнографски комплекс „Етър” организират „Международен панаир на народните занаяти”, който ще се проведе от 3 до 6 септември 2010 г. в АЕК „Етър”. В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 80 майстори. Те ще представят занаятите: грънчарство, бакърджийство, кошничарство, дървообработващи занаяти, тъкачество, цървулджийство, свещарство, ножарство, българска бродерия, иконопис и др.

Представители на Румъния, Мароко, Великобритания и Япония ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответните страни занаяти като: керамика, изработване на накити, плетива от растителни материали (царевична шума, ракита, слама), демонстрации на обличане на лятно кимоно- юката, традиционно японско изкуство - оригами, изписване на японска писменост и др.

В рамките на панаира майсторки на плетива от царевична шума- беленица от Разград, Попово, Габрово, Севлиево и Пловдив ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. В традиционна „Вечер на майстора” ще бъде обявен победителят в майсторското състезание, който ще бъде награден с голямата награда - “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през месец септември 2011г. в Изложбената зала на АЕК “Етър”. Сред акцентите в програмата на панаира е Шестата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, в която специалисти от България, Мароко и Румъния ще представят своите научни съобщения.

На 3 септември миналогодишният победител от състезание „Ножарство” Христо Неделев, майстор ножар от гр. Карлово, ще открие своята авторска изложба в Изложбената зала при етнографския комплекс. На 4 септември от 11.30 часа гостите на Етнографски комплекс „Етър” ще имат възможност да наблюдават демонстрации на домашни занятия: плетене на въжета от козина и кълчища; плетене на кошове, панери, кошници, кошери от цепени лескови пръчки; боядисване на вълнена прежда с естествени багрила и др. На 06 септември от 11.00 часа ще започне спектакълът „Да фърлим пушка връз небо”, представен от Национално дружество „Традиция”. Спектакълът ще бъде съпътстван от импровизирана тюфекчийска изложба.

Дните на „Международния панаир на народните занаяти” ще бъдат съпроводени от богата фолклорна програма с участието на: фолклорен ансамбъл „Габровче”, Фолклорен ансамбъл „Сивек”, фолклорна група „Здравец”, Фолклорна група при НЧ „Паисий Хилендарски-1908” - с. Градница, Духов оркестър - гр. Севлиево, Група за автентичен фолклор при читалище „Габрово”, Камерна формация “Розова долина”- гр. Пловдив и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци.


  Назад към Новини