Архив

Първа пешеходна туристическа обиколка „Опознай София – централна градска част”

23.07.2010

„Столична община работи за превръщането на града в основна туристическа дестинация”, подчерта при откриването кметът Йорданка Фандъкова

На 20 юли т.г. кметът на София Йорданка Фандъкова откри първата пешеходна туристическа обиколка „Опознай София – централна градска част” с цел популяризирането на културно-историческите забележителности на столицата. В рамките на туристическите обиколки с помощта на екскурзовод по специален маршрут ще бъдат посещавани 23 културно-исторически забележителности. „Столична община работи за превръщането на града в основна туристическа дестинация”, подчерта при откриването кметът Йорданка Фандъкова - „Важно значение за това има разкриването на археологията в центъра на града проект, който в момента се реализира заедно с изграждането на метрото. Нашият град е изключително красив и затова трябва да го обичаме, пазим и да го развиваме”.

Маршрутът „Опознай София – централна градска част” включва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, хотел „Шератон София”, ротондата „Св. Георги Победоносец”, Археологическия музей, президентството, Българската народна банка, Народния театър „Иван Вазов”, Руската църква „Св. Николай Чудотворец”, църквата „Св. София”, храм–паметникът „Св. Александър Невски”, паметника на Цар Освободител и Народното събрание. Проектът на туристическите обиколки е на общинските предприятия „Туристическо обслужване” и „Стара София” съвместно с Асоциацията на екскурзоводите в България.

Народен театър Иван Вазов

Специално за сайта на БХРА – www.bhra-org.bg председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България г-н Николай Миндов подчерта изключителния потенциал на тази нова инициатива на Столична община и сподели: „Ние осигуряваме екскурзоводите за туристическите обиколки – това са наши членове, професионални екскурзоводи, засега още само на български език. Надяваме се, в скоро бъдеще обиколката „Опознай София – централна градска част” да се предлага и чужди езици, защото древната българска столица е сред най-интересните европейски градове. Това, което винаги ни е изненадвало е факта, че много софиянци не познават историята на своя град и когато придружават чуждестранни колеги или гости, са изненадани от това, което чуват за културно-историческото наследство на София от нас, екскурзоводите…Сигурни сме, че и жителите на столицата, не само туристите, ще опознаят повече своя град, ще оценят неговото минало и така ще могат да го рекламират по-добре като туристическа дестинация…”

За туристите, гостите на града и софиянци, обиколките ще се провеждат организирано (при групи от мин. 10 души) два пъти седмично по предварително записване в Културно-информационен център – София. Всяка сряда и събота от 9.30 до 11.30 ч. Според информация от Столична община столицата е посетена през миналата година от 850 000 туристи и са реализирани 600 000 нощувки.

Предварителни заявки за пешеходната туристическа обиколка „Опознай София – централна градска част”, могат да се направят на: тел. 491 83 44 и 491 83 45.


  Назад към Новини