Архив

Следващият мандат на председател на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (ВАНА) пое г-н Златибор Милич, председател на туристическата асоциация на Черна гора (СТU)

21.07.2010

От името на БХРА в срещата в Будва участваха членовете на УС на асоциацията г-жа Галина Тодорова и г-н Румен Калайджиев

На 15-16 юли т.г. в хотел „Резиденция” – Милочер в Будва, Черна гора се състоя среща на Борда на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (ВАНА), в която участваха представители на Сърбия, Македония, Черна гора, България и Албания. От името на БХРА в срещата участваха г-жа Галина Тодорова, член на УС на |БХРА и заместник-председател на ВАРХ и г-н Румен Калайджиев, член на УС на БХРА и председател на регионалната секция на асоциацията в Благоевград.

ВАНА

Срещата ръководи досегашният президент на ВАНА г-н Бранко Кривокапич, директор на Хотелиерската и ресторантьорска асоциация на Сърбия (HORES). Той предаде официално постът на председател на ВАНА за следващия мандат на Златибор Милич, председател на туристическата асоциация на Черна гора (СТU) и поста на заместник-председател - на г-н Зан Топуз, председател на Албанската туристическа асоциация (АТА).

При откриване на срещата г-н Бранко Кривокапич изрази задоволство от присъствието на колегите от България, Албания, Македония, Сърбия и Челна гора и благодари на домакините за гостоприемството. Той подчерта, че за последните пет години от учредяването на ВАНА, работата на алианса е била насочена към развитие на туризма и създаване на Балканите като уникална дестинация. Присъстващите представители на алианса обсъдиха и договориха стратегии и насоки за съвместна работа с цел засилване на международното сътрудничество и създаване на „Балкан марка”.

ВАНА

В бъдеще ррегионът трябва все повече да се популяризира в няколко сегмента: природна красота, туристическа привлекателност на най-известните туристически обекти, специфика на балканските кулинарни специалитети и др. Всяка от балканските страни има своите специфични характеристики и е необходимо те да работят още по-активно помежду си с цел постигане на по-добри резултати в туризма. Г-н Кривокапич информира присъстващите за идеята за отбелязване на петата годишнина на ВАНА със среща в Рим и круизно пътуване на членовете на алианса. Предвижда се 8-дневен круиз с включена делова част. След изготвяне на официалното предложение, членовете на ВАНА ще получат информация относно офертата и цените.

Г-н Дончо Таневски от Македония подчерта, че целта на Европейския съюз за страните от този регион е да се свържат помежду си за създаване на съвместни проекти. В тази връзка Албанската туристическа асоциация съвместно с СТU ще кандидатства с проект за Шкодренското езеро. Следващата стъпка ще бъде насочена към организиране на съвместна среща на делегации на Черна гора и Албания с представители на Италия. Освен този проект, които е подготвен в 90%, приоритетен проект на ВАНА е „Римските пътища през Балканските страни”. Изградената мрежа между балканските страни и добрите контакти между офисите на асоциациите, членове на ВАНА става все по-важно при налагане на общия балкански продукт.

Г-н Жарко Радулович от Черна гора заяви, че колегите му са особено заинтересовани от проекта за Шкодренското езеро и ще се свържат с колегите от Албания по отношение на неговото професионално реализиране. Той подчерта също значението на създаването на „Балкан марка”, която може да бъде призната в бъдеще чрез няколко сегмента: естествена красота, туристическа привлекателност на Шкодренското и Охридското езеро, кулинарни специалитети и др.

ВАНА

След поемането на функциите, Златибор Милич информира участниците в срещата за бъдещия план за работа на алианса по време на неговия мандат. Трансграничното сътрудничество и средствата за достъп са нещо, към което трябва да се стремим и в бъдеще. Черна гора ще се радва да се включи в проекта „Римски пътища през Балканите” и проекта за Шкодренското езеро. Г-н Милич подчерта, че ще направи всичко възможно за постигане на по-добра комуникация не само през следващите шест месеца, а и след това. „Нашата цел е да се засили регионалното сътрудничество, реализацията на съвместни проекти и интегриран туризъм в тази част на Балканите, което може да се превърне в „Балкан марка”, подчерта той.

На срещата беше обсъдено и стартирането на кампанията на СТU и Министерството на туризма „Морето ви търси”. По примера на тази брошура ще се обсъди в бъдеще създаването на брошура за всички членове на ВАНА.


  Назад към Новини