Архив

Силистра, Сандански и Луковит - в челната тройка на отлични туристически дестинации за 2010 година

26.06.2010

Тази година Национален конкурс ЕDEN, част от програмата на Европейската комисия „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност” беше под надслов „Водата – извор на благоденствие”

На 22 юни т.г. в голф и СПА комплекс „Правец” се проведе заключителната конференция и награждаване на печелившата отлична туристическа дестинация на България за 2010 година, национален конкурс ЕДЕН. Тази година той беше под надслов „Водата – извор на благоденствие”. Конкурсът EDEN 2010 на България е част от програмата на Европейската комисия „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност”.

Златни пясъци

Проектът „Седем състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и дух” на област Силистра зае първо място в Националния конкурс по проекта Еден 2010 за отлична туристическа дестинация. Общо 18 общини и сдружения участваха в тазгодишното издание. Проектите, класирани на първите пет места, влизат в европейската мрежа ЕDEN, а победителят участва през октомври т.г. в надпреварата между 27 национални призьори от страните на ЕС.

Златни пясъци

Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – град Сандански, член на БХРА се нареди в призовата тройка с проекта си „Земя целуната от Бог”. В проекта бяха представени дейности, свързани с популяризирането на минералните извори на община Сандански. Наградата – „Златна роза” бе връчена от г-жа Падарева, получила миналогодишния приз за отлична туристическа дестинация парк „Белица”, който представи България в Брюксел.

Златни пясъци

Проектът на Сандански беше представен от г-жа Анелия Крушкова с думите: „Там където легендите разказват, че преди хилядолетия на една чешма с минерална вода робовладелците са къпали своите роби преди да ги продадат, където тракийското племе меди е построило своят град Медиус, а след тях римляните са издигнали селището Дезудава, днес знаят, че водата помни, мисли, говори и лекува. Съчетали водата като християнска религия, водата като чистилище, водата като част от историята от дълбока древност, като лечебно средство и благоденствие”. Г-жа Крушкова препоръча на всички гости, участници и партньори да намерят време и да тръгнат по „Пътя на живата вода” в община Сандански, за да потърсят там изцеление и душевен мир.

Златни пясъци

В работната част на конференцията Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – град Сандански, презентира проекта си пред представители на НПО в областта на туризма, журналисти и кметове на известни туристически дестинации. Официални гости на събитието бяха Иво Маринов – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Мария Иванова, директор на дирекция “Туристическа политика”, Ива Якимова - директор на дирекция “Европейски програми и проекти” и др.

Златни пясъци

Победителят в конкурса ще се състезава с други европейски туристически дестинации, като церемонията по награждаването ще е през октомври 2010 г. Темата на конкурса и критериите за участие се определят на общоевропейско равнище. На национално ниво се набелязват специфични критерии за участие и се осъществява първа селекция.

Златни пясъци

Сред целите на конкурса е акцентиране върху разнообразието и характеристиките на различните европейски райони и преодоляване на сезонността в туризма; преразпределяне на туристическите потоци в нетрадиционни дестинации; създаване на мрежа между участниците в туристическия продукт. Миналата година в Националния конкурс участваха 23 дестинации. В първия конкурс, който се състоя през 2008 г., победител става община Белоградчик, а през 2009 г. на първо място беше класиран проектът на община Белица.

НАГРАДИ:

1. Проект "Седемте състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и бит" - наградата получиха г-жа Дарина Иванова, началник отдел в областна администрация и г-жа Ренета Костадинова - старши експерт "Туризъм" - Областна администрация Силистра - членове на екипа, разработил проекта.

2. Проект "Панака - магия: вода...скала" - наградата получи г-н Петър Нинчев, кмет на гр. Луковит

3. Проект "Земя - целуната от Бог" - - наградата получи г-жа Мария Таушанова, секретар на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в гр. Сандански


  Назад към Новини