Архив

Становище на „Албена” АД, относно възможни промени в регулативната база и мерки за подобряване на конкурентноспособността на българския туристически отрасъл

10.06.2010

Бихме искали да предложим на за обсъждане пакет от мерки със стимулиращ ефект по отношение на конкурентноспособността на туристическия сектор. Изпълнението на посочените препоръки не изисква изразходване на средства от страна на правителството и ще допринесе значително за увеличението на приходите в сферата на туризма, от там и по-големи приходи за държавата под формата на данъчно облагане. Силно сме убедени че предприемането на действия от страна на българското правителство по линия на изложените по-долу аргументи ще се отрази изключително благоприятно за съживяване на икономиката ни в условията на продължителната финансова криза.

1. Спешни промени в наредбата за категоризация на туристическите обекти

Предлагаме да бъдат намалени високите изисквания по отношение на материалната база в наредбата за категоризация на туристическите обекти в България и те да се изравнят спрямо тези в съседна Турция. Смятаме, че една от причините да не сме конкурентноспособни е, че прекалено високите изисквания затрудняват бизнеса и ни поставят в по-ниска категорийна група и по-нисък ценови сегмент на пазара. От друга страна предлагаме в наредбата да се обърне повече внимание върху качеството и вида на предлаганите услуги, за сметка на високите архитектурни изисквания към базата. Предлагаме кратък срок за промяната, до средата на м.юли 2010 г., тъй като Сезон ‘2011 г. е вече в процес на договаряне и времето за реакция е от съществено значение.

2. Привличане на нискотарифни авиокомпании на българските летища

Една от основните пречки стояща пред развитието на българския туризъм в днешно време е изключително ограниченият брой полети до международните ни летища и в частност летище Варна. Бихме искали да наблегнем на факта че компании като RyanAir, която е най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, по размер на флота и брой превозени пътници годишно е отблъсната от условията на българските летища и не намира възможност да започне полети до страната ни. Концесионерите на летищата в гр. Варна и гр. Бургас държат високи такси и правят кацанията на нискотарифните компании неосъществими.

Това прави държавата ни недостъпна за желаещите да ни посетят туристи и до известна степен обезмисля усилията на туристическият отрасъл да рекламира и популяризира България като атрактивна туристическа дестинация. От там губи не само българският туристически сектор но се спира и развитието на самите региони, имотния пазар, транспортния отрасъл и търговията. Българската държава изпада в ситуация на частична изолираност и губи голяма част от потенциални туристопоток, от там и паричните средства които ще влязат в Българската икономика.

Нашето предложение е държавата да се намеси по отношение на условията, които предоставят българските летища на желаещите да оперират до тях авиокомпании и да се постигнат условия достатъчно атрактивни за привличането на нови полети. Полетите на нискотарифните компании като RyanAir пасват напълно с визията на България като евтина туристическа дестинация и ще привлекат желаещи да почиват у нас гости от цяла Европа.

Като допълнение искаме да предложим и алтернативен вариант на летищата в гр. Варна и гр. Бургас. В случай че концесионерът на тези летища не съумее да предложи необходимите условия за да привлече нови нискобюджетни полети бихме искали да предложим да се обсъди варианта за летище “Балчик” да бъде преобразувано от летище с военен статут към летище за съвместно ползване от военна и цивилната авиация. Географското разположението на летище “Балчик” е изключително подходящо да поеме и обслужва трафика към туристическите дестинации по северното черноморие.

3. Промяна в методиката за изчисление на концесионните възнаграждения за морските плажове

Във формулите в методиката за изчисление на годишните концесионни възнаграждения по договорите за концесия на морските плажове участва индексът на инфлацията. Това обуславя автоматичното увеличение на концесионните плащания за концесионера през всяка нова година от срока на договора /докато България не отчете дефлация/. Конкретно по методиката, годишният размер на концесионното плащане за всяка следваща година се определя като корекционните коефициенти на плажа, ставката за роялти и броят плажни места се индексират всяка година с верижния индекс на инфлацията.

Смятаме, че това е икономически необосновано в условията финансова криза, на спад на туристопотока и намаление на приходите от туризъм. Предлагаме този коефициент и самата методика да бъдат променени.




Вашите мнения по направените предложения можете да изпращате в БХРА на e-mail: bhra_office@abv.bg или факс: 02/855 05 78.


  Назад към Новини