Архив

Община Иваново привлича туристи с уникални културни обекти, весели празници и красива природа

09.06.2010

БХРА участва в срещата на общината със собственици на къщи за гости и в първия у нас Празник на гъбата в с. Красен, разположено в национален природен парк „Русенски Лом”

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

БХРА участва в инициативите на община Иваново за привличане на повече туристи и гости на територията на националния природен парк Русенски Лом. По покана на общината в края на месец май т.г. собственици на къщи за гости и журналисти проведоха среща, на която дискутираха възможностите на региона за развитие на културния, религиозния, селския и винения туризъм. Екипът на общината изпълни обещанието, което даде на презентацията си по време на „Международната борса „Културен туризъм 2010” във Велико Търново и покани БХРА на своите майски празници.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Срещата в туристическия център беше открита от г-жа Данка Матеева, кмет на общината, която представи нейната дейност и основни приоритети и проблеми. Десетки проекти е разработила до днес общината по Програма за развитие на селските райони (2007-2013 г.), защото основната дейност в общината е земеделие. Подобряване на икономическата и обществената среда в една община със застаряващо население е сред приоритетите на региона – още една причина да се реализира и проекта „Да управляваме заедно” по Оперативна програма „Административен капацитет”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Сред най-посещаваните обекти в общината са прочутите Ивановски скални църкви – един от седемте национални обекти в страната под закрилата на ЮНЕСКО. В подножието им всяка година се организира голям празник на манастира – „Децата на Поломието”. На територията на общината се намира архитектурният резерват „Средновековен град Червен”. Известна тук е красивата зона за отдих на дунавския бряг - селищното образувание Стълпище, където се извършват археологически разкопки, с цел възстановяване на римската крепост „Тримамиум”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Г-жа Матеева сподели, че „…За грижите, които общината полага за запазване и развитие на богатото културно-историческо наследство бяхме удостоени със „Златен печат” на Форума на европейските експерти. В момента разработваме програма за развитие на културния туризъм и ще се радваме да работим съвместно с БХРА. На територията на общината има изградено сдружение „Селски къщи за туризъм. Факт е интересът на бизнеса основно към туризма и възобновяемите източници”. Във връзка със запазване и развитие на културно-историческото наследство в общината са разработени проекти за ремонт на музейните сбирки в с.Тръстеник, с.Щръклево, с.Иваново, с.Сваленик и обединяването им в Общински музей. На срещата заместник-кметът Димитър Дончев представи пред гостите историята, поминъка и проблемите на региона.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Представителите на къщи за гости и собственици на частни хотели споделиха своите виждания и тревоги за развитието на туризма в условията на икономическа криза, както и за липсата на средства за туристическа реклама и по-голямо популяризиране на възможностите на общината в туризма. Свои конкретни предложения за партньорство и съдействие от името на БХРА направи г-н Чавдар Иванов, собственик на хотел „Чарлино” в Русе. Заедно с г-жа Здравка Бърдарова и Соня Алексиева, членове на УС на БХРА, той беше сред гостите, поканени за участие в срещата с колегите си от община Иваново. Всички бяха поканени на Празника на гъбата и на празника под манастира – „Децата на поломието”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

На 28 май на територията на община Иваново се проведе първият Празник на гъбата в България в село Красен, където се намира най-големият гъбозавод в региона. Известно е, че тук в пещерите по поречието на река Русенски Лом се отглеждат от десетилетия гъби. Данка Матеева откри празника с пожелание той да се превърне в традиционен и да привлече и международни участници. След празниците на розата, киселото мляко, смилянския фасул, картофите, троянската сливова, България вече има и Празник на гъбата, подчерта в поздравлението си до участниците кмета на община Иваново. Заедно с кмета на с. Красен г-жа Гинка Петрова, жителите на Красен се включиха в програмата на празника. Сред гостите бяха заместник- областните управители на Русе Петър Даскалов и Иван Григоров, кметове на населени места от община Иваново, партньори и кметове от Румъния.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

След откриването и фолклорната програма на площада, Празникът на гъбата поднесе различни музикални, театрални и кулинарни изненади на гостите. Много инициативи и участници събра в двора, край басейна и в ресторанта си известната „Шилкова кръчма” в с. Красен, където г-жа Нели Ованесова посрещаше гостите. Изложбата „Гъбени фантазии” на десетки ястия от гъби и кулинарни рецепти с пресни и консервирани печурки, оцени жури с председател Ути Бъчваров. Награди получиха победителите в три възрастови групи – до 10 години, 10–18 години и над 18 години. След музикалната програма, специално подготвена за празника от деца, облечени като гъбки, се проведе и и конкурс „Мис и Мистър Гъбка”.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

Гостите на общината посетиха най-голямия гъбозавод на Балканите, където се култивират най-много гъби у нас. Именно край с. Красен в община Иваново, повече от 40 години - от времето на малките гъбарници до изграждането на гъбозавода, днес са пригодени 13 пещери за отглеждане на гъби, предимно бели печурки. „Заводът е сред най-големите на Балканите, продукцията му намира много добри пазари в страната и чужбина. Условията за отглеждане на печурки в пещерите са много добри, средната температурата целогодишно е 14 градуса. На ден се събират средно по три тона, но често и до 10 тона. Отделно разполагаме с 14 промишлени халета, където целогодишно се произвеждат гъби. В пещерите обаче, цикълът на производство е в естествени условия и това също е интересна туристическа атракция” – сподели пред гостите г-н Светослав Стоянов, директор на гъбозавода в с. Красен.

Празник на гъбата община Иваново Празник на гъбата община Иваново

© Текст и снимки: Соня Алексиева


  Назад към Новини