Архив

Посолството на Република България в Пекин отбеляза Деня на славянската писменост и култура – 24 май с представяне на книгата „България – Китай. Културен туризъм”

09.06.2010

В Китай авторката Соня Алексиева, член на УС на БХРА, разказа за книгата си, издадена на български, китайски и английски език

По случай Деня на славянската писменост и култура в Посолството на Република България в Пекин, доц. д-р Соня Алексиева, ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет, член на УС на БХРА, представи последната си книга: „България – Китай. Културен туризъм”. По покана на извънредния и пълномощен посланик на Р България в КНР Н. Пр. Георги Пейчинов, авторката гостува на българското посолство в Пекин, където 24 май беше посрещнат с много гости от българската общност, китайски партньори, приятели и българисти, китайски и български студенти.

България – Китай. Културен туризъм

„Ще се радваме да споделите пред нашите специални гости, партньори и приятели в Пекин идеята и реализацията на тази уникална триезична книга, посветена на историята, културата и културния туризъм двете страни…”, отбеляза в поканата към авторката извънредният и пълномощен посланик на Р България в Китайската народна република г-н Георги Пейчинов. Изданието дава възможност за паралелно опознаване на Китай и България в двете части на книгата, обединени от голямата тема за културния туризъм. В тях достъпно и популярно се разказва за десетки събития, обекти и факти от културно-историческото наследство и съвременната култура на двете страни.

България – Китай. Културен туризъм

Авторката беше представена пред десетките гости от Н.Пр. Георги Пейчинов, който подчерта, че се надява „този успешен издателски проект да продължи и в един интензивен туристически обмен между двете страни”. Тя показа книгата си с мултимедийна презентация и раздаде много автографи. С. Алексиева отново подчерта, че този уникален издателски проект е резултат от над едногодишната работа на 25-членен българо-китайски екип, в който е имала удоволствието да работи с изключителни професионалисти - експерти, редактори и преводачи, както и с дизайнерите и фотографите от РА FIL. Пред част от екипа на книгата, който присъства на китайската премиера на изданието в Пекин, авторката благодари за изключителната подкрепа на посолството на КНР в Р България, на дирекция „Азия, Австралия и Океания” на Министерството на външните работи, на Институт Конфуций, на Държавната агенция по туризъм и на българското посолство в КНР.

България – Китай. Културен туризъм

Заедно с книгата си, от името на г-н Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, авторката връчи на посланик Пейчинов реплика на златен киликс - античен съд от IV век пр. н. е., намерен на могилата „Голяма Косматка” през 2004 г. Подаръци с логото на България получиха лично китайските преводачи на изданието. Гостите бяха посрещнати в посолството с химна „Върви народе възродени” и с документален филм за културно-историческото наследство и природата на страната, както и с хубаво българско вино.

България – Китай. Културен туризъм

Вече са факт първите признания за изданието: „Специална награда за уникалната идея и реализацията на книгата „България – Китай. Културен туризъм” на Международната туристическа борса „Ваканция” през месец февруари 2010 г. в София. На Международното изложение „Културен туризъм 2010” в град Велико Търново, преди два месеца, където беше представена книгата, Соня Алексиева стана първият носител на новоучредената награда „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България”.

България – Китай. Културен туризъм

По идея на авторката, с любезното съдействие на посолството на КНР в България, екземпляр на книгата като дарение ще притежават всички български университети, в които се изучава специалността „Туризъм”. До днес лични автографи са получили библиотеките на НБУ, СУ„Св. Кл. Охридски”, ВТУ„Св. Св. Кирил и Методий”, Икономическия университет – Варна, ПУ„П. Хилендарски” – филиал Смолян, Бургаския свободен университет.


  Назад към Новини