Архив

„Устойчив и отговорен туризъм. Добри практики от Франция и България”

17.05.2010

В наръчника са представени над 40 добри практики, които правят изданието и практически ориентирано

“Устойчивият туризъм представлява „всяка форма на развитие, устройство или туристическа дейност, която уважава и опазва дългосрочно природните, културните и социалните ресурси и допринася по положителен и балансиран начин за икономическото развитие и за благосъстоянието на хората, които живеят, работят или пребивават в тези територии”.

В рамките на Плана за действие, приет в Йоханесбург по въпросите на устойчивото развитие (2002), близо 190 страни се ангажират да приемат програми, с които да бъде насърчавано в регионален и национален план преминаването към едни по-устойчиви модели на консумация и производство, както и да планират стратегически развитието си само в рамките на това, което екосистемите на глобално и местно ниво могат да понесат.

Една от новите книги, посветени на туризма е „Устойчив и отговорен туризъм. Добри практики от Франция и България” 192 страници, отпечатана в издателска къща „Одисея-ин”. Изданието събира в 192 страници френския опит и политика в тази област и мненията на много британски и български международни експерти. Особено ценна за българските организации и експерти в туризма е частта, посветена на управление на устойчивия туризъм, следвана от въведение в отговорния туризъм, анализи и визия за българския туризъм. В наръчника са представени над 40 добри практики, които правят изданието и практически ориентирано, един настолна книга за устойчивия път като концепция и отговорният подход в туризма.

„Българският туристически сектор е изправен пред най-голямото си предизвикателство за последните 25 години – да стане отговорен. Бъдещето не е нито в голфа и разширяването на ски-зоните, нито в грандоманските хотели, а в недокоснатата природа и необрамчения от съоръжения пейзаж и в автентичността и романтиката, която носи все още българското село. Вярвам, че това издание ще провокира, както институциите, така и професионалната общност и студентите, за да може думите за промяна да се материализират в политика, за да се реализира зеленият сценарий”, споделя мнението си в книгата Любомир Попйорданов, председател на БААТ, инициатор за отпечатването на изданието.

България – Китай. Културен туризъм


  Назад към Новини