Архив

„България – Китай. Културен туризъм” - уникална триезична книга

17.05.2010

Едно нестандартно и пъстро пътуване към древната история и култура на двете страни

Какво можем да научим, извън стандартната информация, за Китай и България чрез културния туризъм, един от най-известните и най-предпочитаните видове туризъм в света? С този въпрос започва първата страница на едно нестандартно пътуване между кориците на една нестандартна книга.

„България – Китай. Културен туризъм” на доц. д-р Соня Алексиева, предлага точно това: едно интересно и пъстро пътуване към древната история и култура на двете страни. Изданието дава възможност за паралелно опознаване на Китай и България в двете части на книгата, обединени от голямата тема за културния туризъм. В тях достъпно и популярно се представят десетки събития, обекти и факти от културно-историческото наследство и съвременната култура на двете страни. В стила на авторката, посветила стотици страници на теорията и практиката на културния туризъм, са представени някои от най-интересните факти в културния туризъм на Китай и България. Изданието е с образователна и информационна цел и е предназначено не само за българските и китайските студенти, но и за хората, които искат да научат повече за двете страни.

За първи път в Европа се издава подобна илюстрована книга на три езика: български, китайски и английски. Изданието е посветено на 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България и доказва необходимостта от още по-тясното им сътрудничество в областта на културата, образованието и науката.

Книгата е резултат от дълга и трудна проучвателна работа, в която са участвали много експерти, специалисти и истински приятели на двете страни. Великолепният дизайн и оригиналното й оформление е дело на РА „ФИЛ”. Двете части на книгата се обединяват и от уникалните лични колекции с автентични снимки, архивни пощенски картички и марки с над 100-годишна история. За първи път се публикуват и интересни авторски снимки от Китай и България. Всички те надграждат текста и допълват неговите послания към читателите.

А те са две: на първо място, да се представи популярно и интересно историята и културата на тези страни и да се разкаже за някои от самобитните им традиции, обичаи и занаяти. На второ място, изданието провокира читателите, които вече са „отворили вратата” към тази необятна информация, да продължат да търсят нови знания и да откриват своя път към Китай и към България. Книгата е написана така, че да спечели не само Интернет-поколението, но и всички, които оценяват силата на думите, допълнени от илюстрациите и обратно – силата на илюстрациите, допълнена от думите…

Успешната едногодишна работа по написването и изработването на изданието е резултат от съдействието и изключителната помощ на посолството на КНР в Р България, на дирекция „Азия, Австралия и Океания” на Министерството на външните работи, на Държавната агенция по туризъм и на Институт Конфуций – София. Авторката получи „Специална награда за уникалната идея и реализацията на книгата „България – Китай. Културен туризъм” на Международната туристическа борса „Ваканция 2010”.

Доц. д-р Соня Алексиева е ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет. Тя е PR експерт с дългогодишен опит в областта на връзките с обществеността – с тясна специализация пъблик рилейшънс на туризма. В последните шест години е публикувала много журналистически материали и научни статии, посветени на китайската история и култура и най-вече – на китайския културен туризъм. Главен консултант е на книгата „Китай през погледа на българските приятели” (2006). Редактор е на „Справочник на Олимпийските игри Пекин 2008” (2008). Консултант е на книгата „Китай: традиция и съвременност” (2009). Редактор и съставител е на книгата „Китай безкрай” (2010).

България – Китай. Културен туризъм


  Назад към Новини