Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
23.06.2009

Кабинет до септември, иначе влизаме в ада

Туризмът може да докарва до 10 млрд. на година


Важен е всеки лев, похарчен у нас, казва Стефан Шарлопов

в. Стандарт

неделя, 21 юни 2009
Наталия Малчева

Стефан ШарлоповСтефан Шарлопов е туристически бос, собственик на хотели в цялата страна. Навлиза в бранша през 1999 г. с "Мургавец" в Пампорово. Инвестира в "СПА хотел Девин", "Грандхотел Янтра" - Велико Търново, "Шарлопова", "Парлапанова", "Тачева" и "Джелепова къща" в Боженци и "Хаджииванчова къща" в Копривщица.

В списъка е и парк-хотел "Пирин" в Сандански, считан за най-луксозния в Югоизточна България. Съсобственик е на E&S Watches&Jewerly/Chopard boutiques. Според сайта milionerite.com, състоянието му се изчислява на близо 90 млн. лв. Шарлопов е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

- Г-н Шарлопов, ако резултатите от евроизборите се повторят на парламентарния вот, ветрилото от различни политически партии в кабинета ще се отвори. Така съставянето на кабинет вероятно ще е много трудно. Как ще се отрази това на бизнеса?

- Сега най-малко ни е необходима политическа нестабилност, защото тогава дъното на кризата, което все още не сме достигнали, може да е като преизподня. Силно се надявам хората да разберат, че трябва да гласуват. Защото това е наше право и е важно то да бъде упражнено. Аз лично очаквам по-голяма избирателна активност. Дай, Боже, да не се стига до патови ситуации при съставянето на правителство и до нови избори.

- Трябва ли политическите пристрастия да бъдат туширани в името на икономическа стабилност?

- На нашите географски ширини трудно се тушират политическите пристрастия. Аз от няколко години си позволявам да твърдя, че политическата класа на България трябва да седне на нова кръгла маса, където с усилията на български, а може би и чуждестранни експерти, и задължително в комуникация с бизнеса да бъде изработена концепция за развитието на България в следващите 50 години. Ако това стане факт, става по-лесно да си отговорим на въпроса могат ли да се тушират политическите пристрастия. И тъй като вече 20 години нямаме концепция за развитието на страната, всички идват на власт за 4 години и дотам свършва техният мироглед. От това България само губи.

- Управляващите признаха, че икономиката е в рецесия. Какви спешни и дългосрочни мерки трябва да вземе бъдещото правителство, за да бъде тя преодоляна?

- Най-накрая признахме, че кризата е в България. Това за жалост това стана с 8-месечно закъснение. От изключителна важност е да бъде запазен валутният борд. И както в един семеен бюджет, така и в един държавен, е важно да си отговорим на въпроса - от какво можем да се лишим и от какво - не. Както и на въпроса откъде биха могли да бъдат попълнени приходите. За мен селското стопанство, преработвателната промишленост и туризмът (разбира се, заедно с енергетиката и високите технологии) биха могли да бъдат спасителният пояс за нашата държава. Но не само на думи - в предизборните програми, а и в конкретното управление. Ще си позволя да дам два примера. След края на Първата световна война България плаща репарации като победена държава, въпреки че българската армия няма загубено сражение. Плаща ги в конвертируеми златни левове. Откъде дойдоха тези пари? От селското стопанство! През последните 20 години бяха направени десетки опити то да бъде ликвидирано. Вторият пример е свързан с туризма. При инвестирани 40 милиарда евро в туристическата индустрия на България приходът в държавната хазна е едва 2.5 милиарда евро. Как ще се върже сметката на хотелиера, на държавата? Важно е държавата да не абдикира от своите функции и да си зададе въпроса как да направи така, че годишният приход да стане 10 милиарда. А защо не и повече? Днес не виждам (с много малки изключения) някой да си задава този въпрос.

- Какви са препоръките към управляващите от страна на бизнеса?

- Конфедерацията на работодателите и индустриалния капитал (КРИБ), на която съм член на Управителния съвет, на няколко пъти предложи на правителството антикризисни мерки в писмен вид. Готови сме да го направим отново. Но само при положение че има чуваемост, а не политическо високомерие, което не върши никаква работа на България.

- Кои са най-големите проблеми пред бизнеса - липсата на финансиране, на поръчки, или общата стагнация в страната?

- Липсата на свеж ресурс е огромен проблем за бизнеса. И тук държавата и банковата система, която за радост е в добра кондиция, би трябвало да покажат мъдрост и адекватно поведение. Държавата - в посока обществени поръчки, банковата система - в адекватно поведение при обезпечаването на оборотен ресурс и финансиране на малкия и средния бизнес.

- За да се възвърне доверието на инвеститорите, някои анализатори препоръчват да се подпише спешно споразумение с Международния валутен фонд. Нуждаем ли се от подобна сигурност?

- Моето лично мнение е, че се нуждаем от ново споразумение с Международния валутен фонд, както се нуждаем и от валутния борд. В момента смятам, че наесен ще ни бъде много тежко, и не бих желал да преживеем отново времето на Жан-Виденовото управление.

- Стигнахме ли дъното на кризата или това тепърва предстои?

- Моето мнение е, че дъното на кризата ще бъде между този септември и март следващата година. Затова смятам, че с цената на всякакъв вид компромиси на 1 септември ние трябва да имаме грамотно правителство, което да заложи на експертната основа, а не на партийната. Крайно време е в управлението на държавата да влязат доказали се професионалисти, а не хора, които са лоялни партийно, но не са съградили дори една тоалетна в живота си.

- Каква е прогнозата ви за излизане от кризата и кога ще се случи това?

- При умни ходове от страна на държавата очаквам раздвижване и излизане от рецесията в края на следващата година.

- Синьо ли ще е туристическото лято при отлива на резервации от чужбина и вече изградения навик на българите да почиват при съседите, където им е по-изгодно и се чувстват желани?

- Туризмът усеща кризата от началото на годината. Ще я усеща още по-силно през следващите месеци. Много е важно българите да разберат, че всеки лев, оставен в България, е от огромна важност, и да организират почивките си тук през тази година. Това ще донесе свеж ресурс за туристическата индустрия в България, което е много важно.

- Колко от хотелите ще оцелеят в кризата?

- Аз не съм пророк да давам точни прогнози, но смятам, че процентът на фалиралите хотели няма да е малък. Ще оцелеят хотели с добър мениджмънт, добра локация и неголяма кредитна задлъжнялост.

- В туристите от коя националност е надеждата на бранша да спасят сезона?

- Винаги съм казвал, че руският пазар е подценен от нас. Ще допълня с румънския и българския и няма да изключвам немския, английския, сръбския и т.н. пазар.

- Ще продължи ли браншът да разчита единствено на ските и морето като източник на доходи?

- Ако браншът продължи да разчита на море и ски като основен туристически продукт, а не на възможността България да бъде целогодишна четирисезонна туристическа дестинация, която да промотираме с балнео-, СПА- и уелнес туризъм, култура, история, етнография, религия, вино, голф и т.н., шансът да направим 10 милиарда приходи за държавата е равен на нула.

- Имате инвестиции и в чужбина, замрази ли ги кризата?

- Продължавам да инвестирам в прекрасния хотел в Германия. Там също има криза, но за разлика от ситуацията у нас, германците наистина оставят парите си в Германия. Защото разбират, че това е важно за тях.

- Оптимистични ли са прогнозите ви за бъдещето на туристическия бранш и защо?

- Аз съм вечен оптимист. Затова смятам, че туризмът наистина трябва да стане приоритетен отрасъл за следващото управление. Смятам, че трябва да има министерство на туризма и че 3% от приходите в туризма трябва да формират бюджета в това министерство. Трябва да имаме нова визия за туристическия продукт и нова концепция за развитието на България като целогодишна туристическа дестинация. А това означава да се определи вярно таргетът, респективно маркетинговите и рекламните мероприятия на дестинацията България. Ако не вярвах, че България има развитие, отдавна щях да съм я напуснал.

Източник: в. Стандарт

Материалът е публикуван и в рубриката "Пресата за нас"Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.