Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
06.03.2009

Активно участие на БХРА на 26 издание на Международната туристическа борса „Ваканция & СПА Експо”

Членовете на асоциацията подкрепят колегите си от туристическия бранш за спешни действия на държавата за справяне с икономическата криза - туроператори и хотелиери дискутираха ценовата политика и конкретните мерки за ограничаване на щетите в туризма


БХРА участва в най-престижната туристическа борса в България от 26 до 28 февруари 2009 г. в НДК в София, в която се представиха над 350 изложители от страната и чужбина, десетки страни и общини. Организатор на "Ваканция & СПА Експо 2009" беше ПРИМ ЕКСПО, асоцииран член на БХРА. Асоциацията беше традиционен партньор на изложението заедно с най-големите неправителствени организации в туризма: БАТА, АБТТА, БТК, БААТ, Съвет по туризъм – София, НДК и др.

В официалното откриване на борсата от Анелия Крушкова, председател на ДАТ – традиционен партньор на „Ваканция & СПА Експо, участваха Благой Рагин, председател на БХРА и Елена Иванова, заместник-председател на БХРА и председател на Съюза на собствениците – кк „Слънчев бряг”. На изложението присъстваха и много членове на УС и КС на БХРА: Людмила Ненкова, Янка Рахова, Силивия Хинкова, Слава Каличкова, Георги Щерев, Златко Златанов, Илия Пасков, Благой Василев, Стефан Трифонов, Иван Александров, Румен Калайджиев и др., които участваха в съпътстващата програма на борсата.

На своя щанд БХРА представи рекламно-информационните материали на своите членове и каталога си. С отделни щандове и заедно с общините от страната участваха много членове на асоциацията, сред най-големите от които тези на Сандански, Велинград и др. Изключителният интерес към предлаганите продукти и услуги, към българските и чуждестранните оферти, превърнаха „Ваканция & СПА Експо 2009” в едно от най-посещаваните издания на борсата. За първи път тази година на щанда на ДАТ участието на представители на отделните райони беше организирано на принципа на новото туристическо райониране на страната.

БХРА взе участие в съпътстващата програма на изложението, където десетки нейни членове се включиха в презентации, дискусии, промоции и атракции. Заедно с колегите си от БАТА, БТК и Варненската туристическа камара, асоциацията се включи в съвместната инициатина на тема: „Туризмът по време на криза: Ценова политика. Стимулиране на туристическите продукти”. В зала 4 на НДК десетки колеги подкрепиха необходимостта от спешни и конкретни действия на държавата за справяне с икономическата криза. В рамките на предлаганата от бранша антикризисна програма, туроператорите и хотелиерите дискутираха ценовата политика и начините за стимулиране на туристическия бизнес по време на криза.

Конкретни антикризисни предложения, свързани с цените, пътническите такси, визовите разходи за гражданите на Руската федерация, единна ставка на ДДС и др. бяха в центъра на тревожните изводи на участниците в дискусията. Направено беше предложение целият пакет от мерки за спасяване на българския туризъм да бъде официално представен на правителството до 15 март т.г.

БХРА присъства в много дискусии, срещи, представяния, презентации и др., посветени на актуални пробеми от развитието на международния и вътрешен туризъм. Членове на асоциацията участваха в дискусията на АБТТА - „Хаосът в българския туризъм - кой носи отговорност?”; в презентацията на община Велинград – СПА столица на Балканите; в церемонията по връчване на септификати по проекта на UNIDO и ДАТ “Устойчиво развитие на туристическите предприятия”; във връчването на традиционните награди „Златен приз” на сп. „Туризъм и отдих”; в презентации на нови каталози, културни атракции и др.

На традиционния коктейл, организиран за участниците в изложението на 27 февруари т.г. организаторът ПРИМ ЕКСПО връчи и наградите си : за щанд с ефектен дизайн и стремеж за издигане на визуалния облик на Ваканция & Спа Експо – на община Несебър и фирма „Емералд”; за цялостно представяне , активно участие и принос в утвърждаане на Ваканция & Спа Експо – на общините Велико Търново, Поморие и Велинград; за атрактивно представяне и популяризиране на автентичния български фолклор - на община Карлово - ансамбъл „Розова долина” (с ръководител Иван Ралчев) и детска фолклорна формация „Розова долина” (с ръководител Велина Иванова).

За трети пореден път първата швейцарска клиника за дентален туризъм у нас „Дентапрайм”, асоцииран член на БХРА връчи традиционната си награда за „Най-красива усмивка в туризма”. Грамотата и чекът на „Дентапрайм” получи лично от представителя на клиниката Егон Крингс - Анелия Иванова, управител на хотелски комплекс „Езерец” (Благоевград). Интерес на борсата предизвика и изненадата на ПРИМ ЕКСПО, подготвена за посетителите на „Ваканция и СПА Експо 2009”: томболата 5х5х5 - „Пет въпроса, пет участника, пет награди”.

Петимата щастливци от посетителите на изложението, чиито имена бяха изтеглени на 28 февруари т.г. от кутията на късмета на щанда на организаторите, спечелиха пет безплатни пътувания и преживявания. Наградите бяха осигурени от членове на БХРА: четиризвездният хотел „Скалите” (Белоградчик); четиризвездният СПА хотел „Рич” (Велинград); тризвездният хотел „Жасмин” (София); петзвездният Гранд хотел „София”; ресторант „Модера” (Варна).

© Текст и снимки: Соня АлексиеваКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.