Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
20.02.2009

Над 350 изложители от България и още 18 страни ще участват в Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО

В съпътстващата програма на изложението БХРА ще дискутира темата: „Туризмът по време на криза: Ценова политика. Стимулиране на туристическите продукти” - съвместна инициатива с БАТА и БТК на 26 февруари т. г. от 13.00 ч. в зала 4 на НДК


На 18 февруари т.г. в София се проведе пресконференция по повод предстоящата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО, която ще се състои от 26 до 28 февруари 2009 г. в НДК. Сред гостите на пресконференцията бяха заместник-председателят на ДАТ – Стела Балчева, председателят на БХРА Благой Рагин, председателят на АБТТА – Ирина Найденова, председателят на БТК – доц. Цветан Тончев, председателят на Съвета но туризъм-София – Витан Иванов, генералният директор на НДК – Христо Друмев, управителят на ПРИМ ЕКСПО, организатор на изложението, асоцииран член на БХРА - Вихра Огнянова.

Престижният форум ще се проведе под патронажа на ДАТ и с подкрепата на браншовите организации: БАТА, БХРА, БТК, АБТТА, БААТ, БАБСТ, Съвет по туризъм – София и НДК. Участие в борсата са заявили над 350 изложители от България и още 18 страни (за сравнение - през 2008 г. са участвали 320 фирми). Възможността за активизиране на нови контакти и партньорства в туризма, шансът за професионално представяне пред посетителите отново ще съберат заедно десетки туроператори и туристически агенции, държавни и браншови организации, общини и представители на хотелиерската индустрия.

ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО ще предложи богат и разнообразен избор за пътувания и почивки, балнеолечебни, СПА и уелнес програми, еко, културен и винен туризъм. Признание за авторитета на изложението е участието за пореден път на Националните туристически организации и бордове на Австрия, Гърция, Испания, Кипър, Турция, Русия. Тази година за първи път се включва и Националният туристически борд на Тунис. Традиционно е участието на фирми от Египет, Великобритания, Италия, Малта, Тайланд, Холандия, Чехия, Гъпция, Турция и др. За първи път участват фирми от Израел, Португалия и Перу.

На пресконференцията г-жа Бисерка Огнянова, арт директор на изложението съобщи основните тенденции, с които се характеризира 26 издание на международната борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО през 2009 г.: „Увеличен е броя на българските изложители, като се разнообразява профила на участниците; засилен е интересът от страна на гръцки, турски и италиански фирми; по-атрактивно и разнообразно е представяне на продукта; участват нови дестинации. Общо участниците са 356, на площ от 2700 кв.м., от които български - 295 или 83%, на площ от 1940 кв.м (72% от площта); чуждестранни - 55 или 17%, на площ от 760 кв.м (28% от площта)м нови български участници - 52 фирми; нови чуждестранни участници - 14 фирми”.

ДАТ организира участието си на принципа на новото туристическо райониране на страната в осем туристически района: Дунавски, Старопланински, Софийски, Рило-Пирински, Родопски, Тракийски, Черноморски и Старите български столици. Положителна тенденция е стремежът на общините да представят по-пълно и по-атрактивно туристическия си продукт. Сред тях се отличават общините на Поморие, Несебър, Велинград, Сандански, които показват оригинални идеи и нестандартно оформление, както и много други участници. Туристическата борса ще бъде домакин на разнообразни прояви. Съпътстващата програма включва представяния, дискусии на актуални теми в туристическия бизнес, както и богата атракционна част. Разнообразната и интересната културно-развлекателна програма включва изпълнение на фолклорни състави, представяне на народни обичаи, дегустации и др.

Проблемите на туризма по време на икономическа криза са в основата на по-голямата част от дискусиите и семинарите. Сред тях са: „Конкурентноспособност на българските туроператори по време на криза” (БАТА); „Туризмът по време на криза: Ценова политика. Стимулиране на туристическите продукти” (Съвместна инициатива на БАТА, БТК и БХРА); кръгла маса на тема: „Хаосът в българския туризъм - кой носи отговорност?” - публична дискусия с представители на основни политически сили (АБТТА). ДАТ поставя на вниманието на участниците идейна концепция за създаване и обособяване на кулинарни райони и национален кулинарен брандинг в България. Туроператори и туристически агенции ще представят своите програми и каталози за 2009 г.

За по-активно рекламиране и популяризиране на българския туризъм, тази година изложението ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО реално подкрепя участниците в борсата. Община Белоградчик ще представи номинацията на феномена Белоградчишки скали за „Новите 7 природни чудеса на света”. В подкрепа на националната кампания - с цел увеличаване на гласовете за българския фаворит, организаторът на борсата постави в началото на февруари т.г. и линк към сайта www.new7wonders.com за улеснение при гласуването.

ПРИМ ЕКСПО подготвя изненада специално за посетителите на изложението – томбола 5х5х5 – „Пет въпроса, пет участника, пет награди”. Тегленето на томболата с награди от български туристически обекти - членове на БХРА, ще бъде на 28 февруари (събота), в последния ден на изложението – централно фоайе на НДК, от 12.00 ч. пред щанда на организаторите. Наградите осигуряват членовете на БХРА:

  • четиризвездният хотел „Скалите” (Белоградчик)
  • четиризвездният СПА хотел „Рич” (Велинград)
  • тризвездният хотел „Жасмин” (София)
  • петзвездният Гранд хотел „София”
  • ресторант „Модера” (Варна).

На традиционния коктейл организиран за участниците в изложението ПРИМ ЕКСПО ще връчи и наградите си за: атрактивно представяне на туристически продукт; оригинален дизайн на щанд; най-интересно изпълнение от културно-развлекателната програма. Първата швейцарска клиника за дентален туризъм у нас „Дентапрайм”, асоцииран член на БХРА ще даде и традиционната си награда „Най - красива усмивка в туризма”.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.