Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
13.10.2008

Откриването на винарска изба „Румелия” – Панагюрище: пример за успешен бизнес, уважение към традициите и подкрепа на културния туризъм

Сред последните признания за продукцията на избата, асоцииран член на БХРА, са наградите от проведения в Германия винен конкурс MUNDUSvini 2008


С празнична литургия за берекет на лозовия масив край с. Смилец и с много пожелания за успешен бизнес започна големият празник за ВИ Румелия - гр. Панагюрище преди броени дни. След приветствието от областния управител - г-н Г. Петърнейчев, с „Добре дошли!” поздрави и посрещна гостите и собственикът инж. Любен Костов, който откри символично началото на гроздобера на мавруда заедно с най-близките си и своите колеги.

BHRA

На тържественото откриване на ВИ „Румелия” - гр. Панагюрище гостите бяха посрещани от домакините на входа на туристическата дегустационна в един хубав слънчев ден като поличба за много берекет, успехи и нови награди. Сред поканените гости на Винарска изба „Румелия” бяха г-н Г. Петърнейчев - областен управител; г-н Георги Гергинеков - кмет на Панагюрище; доц. Пламен Моллов - председател на Националната лозаро-винарска камера (НЛВК); г-н Благой Рагин – председател на БХРА; представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП); на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ); много експерти, туроператори, представители на бизнеса, на медиите и др.

BHRA

На централния вход на винарната беше тържествено прерязана лентата, след което на гостите беше показан производствения процес, избата, дегустационната и туристическата дегустационна. Сред многобройните поздравления на г-н Костов, г-н Гергинеков, г-н Моллов и др. започна празничният коктейл и наздравиците с вината от серията “МЕРУЛ”.

BHRA

Винарска изба „Румелия” е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище. Един от най-ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация. Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. От най-стари времена виното е на почит по българските земи. Благословената течност, съхранила топлината на слънцето и на земята, съпътства живота на българина през вековете.

BHRA

„Господ здраве да дава на ръката, засадила лозата, и на майстора, направил виното” – благославя българинът божествената живителна течност и прави с мерак и майсторлък вино от дълбока древност, свещенодейства с него, превръща го в част от културата и живота си. Това е причината избата да подкрепя винения туризъм като част от културния туризъм на България и да инвестира в рекламата и промоцията на своите вина в страната и зад граница.

BHRA

Като продължение на своята отворена политика към партньорство и сътрудничество с неправителствените организации в бизнеса и туризма, с културните институции и местната власт, избата ще реализира своята следваща идея, предложена вече на ръководството на Историческия музей в Панагюрище – за издаване на съвместна брошура за 2009 г.

BHRA

Винарска изба „Румелия” е съсредоточила усилията си в разработването и предлагането на малки серии висококачествени вина. Избата притежава 60 хектара собствени лозови масиви в землището на с. Смилец, което се намира в близост до гр. Панагюрище - в сърцето на плодородна Тракия. Лозовите насаждения са от винените сортовете “Мавруд”, “Каберне совиньон”, “Мерло”, “Сира”, „Шардоне” и „Мускат”.

BHRA

Специалистите, които работят във винарска изба “Румелия”, високо ценят утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, обогатяваг ги с новите постижения. Избата преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на златна Тракия – предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина. Вината от серията “МЕРУЛ” се отличават с един изключителен стил и подчертан характер, съхранил в себе си атмосферата и традициите на българския дух. Те са извор на вдъхновение и всяка бутилка носи полъха на приятни мигове и силни емоции.

BHRA

Днес в екипа на избата работят общо осем души. Главен технолог е инж. Димитър Докузанов. Винарска изба „Румелия” си партнира с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, член е на Българската асоциация на професионалните сомелиери, асоцииран член е на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Винарска изба “Румелия” следва традициите и вдъхновението на древните майстори на вино по българските земи. Избата е оборудвана по най-съвременна модерна технология за производство на елитни червени вина, чиито стил и финес се дължат на стриктния контрол на качеството на всяка партида грозде.

BHRA

През 2008 г. избата представи своите вина на специализирани изложения в Русия, Великобритания, Германия, както и участва в Международната изложба „Винария” в Пловдив. Сред последните признания за продукцията за „Румелия” са наградите от проведения в Германия винен конкурс MUNDUSvini 2008, в който избата взе участие с три вина и спечели:

  • златен медал - за Мерул Резерва Selection 2006
  • сребърен медал - за Мерул Резерва Мерло 2006
  • сребърен медал - за Мерул Каберне Совиньон 2007

BHRA

“МЕРУЛ” - Каберне совиньон

Елегантно сухо вино с привлекателен рубинен цвят, произведено от сорта Каберне совиньон. Вино с наситен аромат, обогатен с типичните нюанси на сорта. Вкусът е хармоничен и балансиран. Меката киселинност се съчетава с плътността на виното и раждат един запомнящ се богат вкус.
Подходящо както за пряка консумация, така и за средно дълго отлежаване в бутилка.
Съчетава се добре с червени меса и скара.

“МЕРУЛ”- Мерло

Гроздето за това класно младо вино “ Мерул” мерло е грижливо подбрано от лозовите масиви на Тракийската низина и чрез умело съчетаване на местните традиции и съвременните технологии е създадено вино с дълбок рубинен цвят, богат аромат на зрели черни плодове, балансиран мек вкус и подобаващо дълъг завършек.
Много добро както за консумация в момента, така и за отлежаване.

„МЕРУЛ” – C&M

Изключително вино, съчетало по неповторим начин качествата на сортовете Мерло и Каберне Совиньон. Вкусът е свеж и сочен, с меки гроздови танини. Изящният му стил позволява да се консумира в момента, а при отлежаване да се развива благородно.

„МЕРУЛ” – Selection

Великолепно съчетание на древния български сорт Мавруд с класическите Мерло и Каберне Совиньон. Вино с приятен рубинено – червен цвят, нежен аромат на зрели червени плодове, кадифено тяло и свеж елегантен вкус с подобаващ завършек.

“МЕРУЛ РЕЗЕРВА” - Каберне совиньон 2006

Стилно вино, съзряло над 12 месеца в малки дъбови бъчви тип Барик, с наситен гранатов цвят, зрял многопластов аромат с нюанси на касис и боровинка, препечени тонове и карамел, акценти на сушени плодове и подправки. Вкусът е хармоничен, с добра плътност и дълъг ароматен финал.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА - Мерло

Вечатляващо вино, отлежало във френски дъбови бъчви барици над 12 месеца, при което е развило богат букет, съчетаващ плодовите аромати на гроздето с типичните за висококачествената дъбова дървесина аромати на подправки, ванилия и дим.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА – Мавруд

Eлегантно вино от уникалния български сорт Мавруд, съзряло в малки бъчви тип Барик, с рубинено червен цвят и керемидени отенъци. Ароматът е многопластов, с нюанси на препечено, дим, сухи листа, подправки и смола. Вкусовият комплекс е с добра плътност и мекота. Финалът е дълъг със зрели танини и плодове.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА – Селект

Висококачествено вино, съчетало в себе си предимствата на древния български сорт Мавруд с класическите Мерло и Каберне совиньон, съзряло над 12 месеца във френски барици и развило комплексен букет от зрял плод, сухи листа, ванилия и тютюн. Вкусът е стегнат и балансиран, със зрели танини и топъл финал.

МЕРУЛ - РОЗЕ” - РЕКОЛТА 2007

Това свежо и деликатно вино е предназначено да се консумира младо. Перфектно се съчетава с предястия, морски дарове, риба, а също така може да се пие и като аперитив. Виното е с нежен плодов аромат, мек вкус и среден интензитет. Алкохолни градуси 13 об. %. Температура за сервиране 10° С.

© Текст и снимки - Соня Алексиева.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.