Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
30.07.2008

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СНЦ “СЪЮЗ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ” – СЛЪНЧЕВ БРЯГ


О Т В О Р Е Н О П И С М О

ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

От името на СНЦ „Съюз на собствениците - Слънчев бряг” се обръщаме към Вас по конкретен повод, който този път засяга сериозно не само туризма по Черноморието, но и директно имиджа на българския туризъм. С особена загриженост за европейското бъдеще на България и с ясното съзнание на хора, инвестирали много средства в икономиката на нашата държава, се обръщаме към Вас, за да изразим изключителното си безпокойство и възмущение от изнасяната напоследък в медиите тенденциозна и невярна информация. Определени държавни институции, които би трябвало да утвърждават и защитават бизнеса в туризма – като един от най – печелившите икономически ресори, не само, че не го правят, а напротив – манипулират с тенденциозна информация общественото мнение и уронват престижа на бранша, като пречат на нормалното функциониране и развитие на този изключително важен отрасъл.

За да бъдем още по-точни и за да се изключат всякакви възможности за спекулации, Ви уведомяваме, че поводът за отвореното ни писмо към Вас е интервюто на председателя на Държавната агенция по туризъм – г-жа Анелия Крушкова, публикувано във в-к “Дневен Труд” на 23.07.2008 г., с фрапиращото заглавие още на първа страница “ На седмица фалират по три четири хотела”. Няма да цитираме извадки от интервюто, защото предполагаме, че Вие сте запознат с него, но въпросът ни към Вас е:
Това ли е официалната позиция и отношението на държавата към сектора туризъм? Като се има предвид, че г-жа Крушкова е държавен служител и в качеството си на председател на ДАТ изразява държавната позиция и политика, ние, като едни от най – големите инвеститори в този отрасъл, нямаме адекватно обяснение на апокалиптичната картина на българския туризъм, представена от г-жа Крушкова на страниците на един от най – многотиражните всекидневници. Няма да коментираме “фалитите” на хотели, за които тя говори, защото това е абсурдно твърдение, но се надяваме да получим отговор от Вас на няколко основни въпроса, които вече сме поставяли нееднократно, както към Вас, така и към ресорните държавни институции в сферата на туризма:

  • Кореспондира ли Вашето мнение с това на г-жа Крушкова в интервюто и пред в-к „Дневен Труд” по поставените въпроси и проблеми, засягащи развитието на българския туризъм? Каква е официалната държавна позиция по тези въпроси?
  • Какви условия създава днес държавата за представителите на бизнеса, за да може той да разширява инвестициите си в посока на развитие на родния туризъм?
  • По какъв начин държавата (по-точно Държавната агенция по туризъм) се грижи за подобряването и изграждането на инфраструктурата – неотменна част от туристическия отрасъл, разширяването на летищата, обучението на кадри?
  • Как се рекламира България в страната и в чужбина?
  • До къде стигна обсъждането на предложения проект за Национална стратегия за развититето на туризма, чието разработване започна през 2007 г.?
  • Основният ни въпрос към българското правителство и лично към Вас е: Все още приоритетен отрасъл ли е туризмът за българската икономика? Защото ако отговорът е да, то това означава, че държавата тотално е абдикирала от проблемите на развититето му и няма нито ясна визия, нито желание да провежда нужната за неговото развитие активна политика.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Летният сезон на 2008 г. е в разгара си. Сега е пиковият момент, в който всички ние – включително и ние членовете на СНЦ „Съюз на собствениците - Слънчев бряг” сме мобилизирали целия си ресурс, за да осигурим на туристите прекрасни условия за почивка. България наистина разполага с такива условия – отлична нова и реновирана материална база, уникална природа - съчетала море, планини и минерални извори, богато културно-историческо наследство. Всичко това прави страната ни изключително привлекателна туристическа дестинация. Бизнесът обаче, не може да изземе функциите на държавата и да осигури всичко онова, което е нейн приоритет и задължение – от националната стратегия, активна политика до адекватно и отговорно държавническо мислене.

Фактите не само от туристическата 2008 г. вече доказват, че от години стоим в сферата на добрите пожелания, очаквания и надежди за общоевропейски път на развитие. Ето защо смятаме, че от позицията на мислещи и отговорни за българския туризъм хора, трябва да се сложи край на държавническото безхаберие. Надяваме се най – после да се потърси строга отговорност на всички държавни институции, свързани с развитието на туризма и да не се поставя на колене бизнеса, който продължава да инвестира в него.

В очакване на Вашия отговор, оставаме с уважение:

29.07.2008 г.УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
НА “СЪЮЗ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ”
СЛЪНЧЕВ БРЯГ

ЕЛЕНА ИВАНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС


Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.