Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
16.06.2008

БХРА участва в кръглата маса „Възможности за развитие на здравния туризъм в България”, организирана във Варна от първата дентална клиника у нас „Дентапрайм”

Дискусията беше организира с партньорството на Министерството на здравеопазването, Държавната агенция по туризъм, Община Варна, БХРА и ВТК


По случай втората годишнина от откриването си в България „Дентапрайм” организира на 14 юни т.г. във Варна провеждането на кръгла маса на тема: „Възможности за развитие на здравния туризъм в България” с партньорството на Министерство на здравеопазването, Държавната агенция по туризъм, Община Варна, БХРА, ВТК и др. Идеята на клиниката - и като асоцииран член на БХРА, беше с участието на водещи специалисти, експерти и журналисти, да бъдат дискутирани проблемите и възможностите за развитие на здравния туризъм в България.

кръгла маса

В кръглата маса участваха водещи експерти от Министерство на здравеопазването, ДАТ, представители на „Дентапрайм”, специалисти от водещи български курорти, членове на БХРА, членове на ВТК, журналисти от националните и регионалните медии. ВТК беше представена от членовете на УС на камарата – проф. Светла Ракаджийска, доц. д-р Марин Нешков, д-р Стоян Маринов, Георги Филипов и др. Въведение в темата на кръглата маса, от името на инициаторите на дискусията, направи г-н Франц Йозеф Гренцебах – експерт с над 20-годишен опит в областта на здравния туризъм, който представи някои добри европейски практики и анализира благоприятната ситуация у нас за развитието на медицинския туризъм.

кръгла маса

Д-р Ченко Чалъков – изпълнителен директор на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД, член на работната група на МЗ по подготовка на стратегията за развитие на здравния туризъм представи презентация по темата и коментира основните моменти в развитието на здравния туризъм в България и нерешените комплексни проблеми, които пречат за привличането на все повече чуждестранни пациенти у нас за лечение и рехабилитация. Със свои мнения по темата участие в кръглата васа взеха и г-н Христо Христов – заместник-председател на ДАТ, г-н Благой Рагин – председател на БХРА, доц. д-р Марин Нешков – председател на ВТК, д-р Софтов от кк „Албена”, д-р Костова от „Иберостар” – кк „Златни пясъци” и др.

кръгла маса

Пред участниците д-р Веселин Балкански - директор на Регионалния център по здравеопазване във Варна постави проблемите, свързани с лечението на чуждестранните туристи през настоящия летен сезон по отношение на практикуващите лекари, които нямат сключен договор със здравната каса. Той сподели конкретни казуси от практиката на българския здравен туризъм и възможните решения за навлизане на европейските стандарти в България вече като страна-членка на ЕС.

кръгла маса

По-късно в дискусията се включи и д-р Матей Матеев – заместник-министър на здравеопазването, който благодари на клиника „Дентапрайм”, на БХРА, на ВТК и на ДАТ за инициативата и за възможността да се дискутират многобройните проблеми на българския здравен туризъм. Той сподели с представителите на медиите необходимостта от въвеждане на европейски стандарти и утвърдени практики в здравния туризъм, тенденциите в развитието в някои европейски страни. Задължително е партньорството на МЗ и ДАТ с неправителствените организации, с бизнеса и др. в привличането на платежоспособни пациенти от редица европейски страни, които биха оценили добрия климат, минералното богатство, красивата природа и професионалната квалификация на българските лекари.

кръгла маса

Дискусията завърши с голямата новина, която съобщи г-н Франц Йозеф Гренцебах за предстоящото връчване на първата по рода си голяма награда на „Дентапрайм” за научно постижение в областта на имплантологията. Носителят на наградата ще се определи между десетки участници от специализирано жури през месец август т.г.

кръгла маса

Кръглата маса се проведе в кк „Златни пясъци” – в четиризвездния SPA хотел “Орхидея”, един от най-новите членове на БХРА в региона. Участниците и гостите на кръглата маса оцениха перфектната организация на събитието и изключителното гостоприемство на екипа на хотела. Нестандартната обстановка, уникалния SPA център, оригиналния вътрешен дизайн на хотела и отличната кухня са само част от качествения туристически продукт, който ще привлича туристите този сезон в „Орхидея”.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.