Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
09.10.2007

Банско – домакин на първата интернационална трудова борса в България

Мрежата за мобилност „Европейски услуги по заетостта” (EURES) вече има изграден екип и у нас


На 27 септември 2007 г. хотел Кемпински Гранд Арена – гр. Банско бе домакин на първата интернационална трудова борса в България, организирана от Агенция по заетостта към Министерство на труда и социалните грижи. На борсата участваха министър Емилия Масларова и Сотир Ушев, изпълнителен директор на Агенция по заетостта, които приветстваха участниците и гостите.

EtaraEtara

На събитието, г-н Йохан Гьозендам, началник отдел към Европейската комисия подчерта в изказването си, че към момента в ЕС има 4 млн. свободни работни места и все повече млади хора са мобилни в работната сила. В старите страни-членки на ЕС са регистрирани официално работещи от новите страни членки съответно 850 хил. работници от Румъния и 200 хил. от България. В последните години се наблюдава промяна в профила на мобилността: млади хора, женени с деца, на средно образователно ниво.

EtaraEtara

Мрежата за мобилност „Европейски услуги по заетостта” (EURES) е изградила вече екип и в България, където може да получи информация, консултиране и посредничество. Около 100 хил. души месечно в ЕС търсят услугите на консултантите от EURES, 10 хил. работодатели публикуват свободните работни места, 250 хил. автобиографии се регистрират в мрежата. За работодателите от ЕС експертите на EURES извършват предварителен подбор и интервюта за обявените свободни работни места.

Сайтът на EURES: www.eures.europa.eu е на 25 езика вкл. и на български. В него всеки може да се получи информация какви са правата за работа във всяка страна, какви са процедурите за това и какви документи са необходими за кандидатстване и др. От началото на тази година в българското бюро на EURES са получени предложения за свободни работни места от работодатели от Кипър, Словения, Чехия и др.

По повод 50-годишнината на ЕС стартира новата инициатива „Вашата първа работа в чужбина”. Подробна информация за нея, както и за кандидатстването в този проект може да се намери в сайта на мрежата за мобилност „Европейски услуги по заетостта” (EURES).

В рамките на борсата, Благой Рагин, председател на БХРА изнесе доклад, в които представи успехите на българският туризъм, състоянието на трудовият пазар в туристическият отрасъл на България, проблемите пред работодателите и потребностите от квалифициран персонал.

Представителите на EURES мрежата от Германия, Кипър, Финландия, Полша, Словения, Словакия, Литва, Латвия и Естония представиха условията за работа - минимална работна заплата, средна работна заплата, здравни, социални и пенсионни осигуровки, данъци и условия за живот - цени на основни продукти, наеми на жилища. Те информираха за образователната и здравната система в съответните държави и свободните работни места по сектори. На участниците в борсата бяха представени и информационни филми, брошури и материали. Интернационалната трудова борса завърши с фолклорна програма и специални музикални поздрави от Николина Чакърдъкова към гостите от мрежата на EURES от другите европейски държави.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.