Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
13.06.2014

Покажете, че България не е само Слънчев бряг

standartnews.com, 13.06.2014, Интервю на Наталия Малчева


Държавата трябва да рекламира страната ви повече 

Скандинавците оставят у вас 80 млн. на година, но може много повече, казва Такис Филипополис

Дискотеките и баровете трябва да са далеч от хотелите
Искаме местна храна на шведските маси, интернет на плажа е предимство

Такис Филипополис е вицепрезидент на Kuonis Group - третия по големина европейски туроператор. На родния пазар си партнира с компанията "Аполо", която държи скандинавския пазар у нас. Познава туристическия сектор в България от 30 години. Какъв е моделът за успешен туризъм и какво трябва да промени България, за да се превърнем в световна туристическа дестинация, попитахме г-н Филипополис.

- Познавате отлично родния туристически сектор. Какво се промени за последните 30 години?

- Преди 30 г. скандинавските туристи имаха интерес към почивки в България, но тогава вие не разполагахте с достатъчно хотели. Въпреки че всяка година увеличавахме броя на туристите, капацитетът на курортите ви беше ограничен. През последните 10 г. всяка година ние увеличаваме броя на почиващите в морските ви комплекси скандинавски туристи, изключение правят само последните 2 години. Въпреки че водим всяко лято между 50 000 и 65 000 туристи, отчитаме лек спад от 5-6%, което в момента не е фатално, но не бива да се превръща в постоянна тенденция. Спадът се дължи на развитието на сектора в нови страни за скандинавския пазар като Хърватска и Турция и традиционните такива - Гърция и Испания, които отчитат ръст. През последните 2 г. цените на хотелите в България се увеличават. Тенденцията се дължи и на големия интерес от страна на руските туристи, които водеха до голяма заетост на хотелите ви. В същото време Турция цените падат и заради обезценяването на турската лира, строят се много нови хотели.

- Върху какво трябва да акцентираме, за да си върнем тези туристи и да спечелим нови?

- Добрата новина е, че през последните 3-4 г. се подобрява обслужването. Хотелите става все по-добри, реновират се. Персоналът вече говори езици. Докато преди трудно се намираше някой, който да говори английски, сега всички го знаят. Клиентите ни са по-доволни от преди, а оплакванията намаляха. Голяма част от хората се връщат обратно година след година, което е изключително важно за бизнес като туризма. Цените на допълнителните услуги извън хотела - ресторанти, шопинг, барове - все още са сравнително ниски в сравнение с други страни. Но мнозинството от хората, които почиват във вашите курорти, си купуват "ол инклузив" пакети. Така че не се интересуват от цените на тези допълнителни услуги. За тях е важно времето. Скандинавците търсят основно слънце и море по време на своята почивка. По-голяма част от тях идват в Слънчев бряг. А лошото е, че този курорт вече не е семейна дестинация. Тук е подходящо за млади хора, защото дори в ниския сезон в три часа сутринта е шумно, има музика, караоке барове и безкрайни партита. Така че прогонихме семействата оттук. Затова ние като туроператори преместихме голяма част от своите клиенти към Несебър, Созопол, Обзор, за да продадем семейни почивки. И там ситуацията е значително по-добра, което ни позволи и да запазим броя на туристите, които идват в България. Слънчев бряг все още е най-известната дестинация. Така че трябва да се направи нещо. Или да се затварят баровете със силна музика след 1 часа през нощта, или заведенията да бъдат изнесени на специално място, далеч от хотелите. Защото пияните 16-17-годишни деца по улиците, които се наливат с евтин алкохол, не водят до добра репутация на курорта и дестинацията. Отивате на вечеря в семеен ресторант, а до него - порно клуб. Ние сме виждали какво се случва с подобни дестинации, като Ибиса в Испания, Агия Напа в Кипър и гръцкия Закинтос - те просто престават да съществуват като курорти заради партитата на тези млади хора. И те промениха профила си, обръщайки се отново към семейните туристи. Това трябва да направите и вие в Слънчев бряг. Трябва да обединят усилията си ресторантьори и хотелиери и да измислят общо решение.

- Според статистиката кои скандинавски туристи най-много харесват България и какви са приходите за страната от тези 55-60 000 посетители годишно?

- Приходите са около 80 млн. евро, или средно по 1600 евро на туристи. Най-много са туристите от Норвегия, следват Швеция, Дания и Финландия. Броят им може да бъде значително по-голям. Проблемът обаче е, че през последните 20 години липсва каквато и да е реклама и маркетинг стратегия на страната ви в Скандинавския регион. Преди две седмици за първи път стартира подобна миникампания за реклама, при това само в Швеция. Такава реклама за тези пазари обаче вече е закъсняла. Защото в Скандинавските страни, за разлика от българския пазар, морски ваканции се резервират до февруари-март. Очевидно не се знае как се работи на този пазар. Скандинавците са от тези туристи, които резервират рано. Затова и тогава е периодът за реклама. Страни като Турция и Хърватска дават много пари в този период, веднага след Коледа, до края на март. Те инвестират във вестникарски публикации, тв спотове и, естествено, в социалните медии. 75% от резервациите на нашия пазар се случват през страниците ни в социалните медии. Трябва да имате своя стратегия за този пазар. Той е голям и стабилен. Норвежците са и от този тип туристи, които харчат много пари извън предварително купените пакети, те са и по-богати. Финландците също. Никой не ви промотира в тези страни като дестинации, освен нас като туроператор. Все още се знае твърде малко за България. И това трябва да е задача на вашата държава - да покаже, че България не е само Слънчев бряг, а има и културни забележителности, уникалните ви манастири, прекрасни градчета и така нататък. Сред семействата са много популярни обиколните турове за ден-два, за да се видят забележителностите и да се придобие по-пълна представа за страната.

- Към какви допълнителни екскурзии и продукти, освен към морска ваканция, имат интерес тези туристи?

- Основно те идват тук заради слънцето и морето. Но се интересуват и от културни обиколки и традиционни обичаи, храни и напитки или селски туризъм. Напоследък има интерес и към пешеходни турове. България има много вкусна традиционна кухня. Но това не се използва в хотелите и ресторантите, където се сервира "ол инклузив" бърза храна. Затова ние говорим с хотелите да предлагат и местна храна и вкусове на шведските маси. Това трябва да се промени. Да се предлагат повече обиколни турове с атракции и забележителности. Както и различни спортове. Скандинавците ходят на фитнес, бягат, катерят се, ходят на аеробика или карат колело минимум 3 пъти седмично. И искат да имат възможност да го правят и по време на ваканцията си.

- В хотели или апартаментни комплекси предпочитат да почиват този тип турисити?

- Допреди няколко години 70% от скандинавците държаха да отсядат в апартаментни комплекси. Сега вече тенденцията е различна. Поне половината избират хотели. По-евтино им е да платят за "ол инклузив" пакет, отколкото да готвят. Все пак почивката не предполага да готвиш постоянно. А и качеството на хотелите вече е значително по-високо. Трябва да продължите с подобряване на обслужването. Преди години продавахме основно апартаментни хотели 3 звезди, сега най-много се търсят 4-звездни хотели. Хората търсят все повече услуги и добавени продукти. Докато преди 5 години на мода бяха спа центровете, сега стига и просто предлагане на масаж и сауна. Много е важно и наличието на безжичен нет. От децата до родителите, всеки вече има мобилно устройство. Вече се търсят дори курорти с интернет на плажа. Туризмът у вас се разви без програма. Просто всеки започна да строи хотели. Преди 30 години в Слънчев бряг нямаше почти нищо, а след време за 2-3 години се презастрои. Но ако отидете до Несебър например, атмосферата е друга. Туризмът е много важен както за България, така и за останалите страни в Балканския регион. И правителствата трябва да разберат, че е задължително да има министрество на туризма или генерален секретар на туризма, въобще човек, който да отговаря единствено за сектора. Неговата единствена задача трябва да е да мисли как да направи страната ви по-популярна дестинация, да промотира и рекламира, как да подобри обслужването и качеството на хотелите, да дава идеи и възможности как да се строят хотелите, които да не приличат на тези огромни жилищни блокове, които имаме сега в Слънчев бряг. Имате нужда и от добър интернет сайт на страната ви като дестинация. На Балканите вече няма индустрия, можем да разчитаме единствено на туризма и земеделието.

Копирано от standartnews.comКаталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.