Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
22.04.2014

Членове на УС на БХРА се срещнаха с представители на Министерството на образованието и науката


По инициатива на БХРА на 16 април 2014 г. членове на УС на БХРА проведоха среща с представители на Министерство на образованието и науката. На срещата присъстваха г-жа Атанаска Тенева, заместник-министър на образованието и науката, г-жа Емилия Вълчовска, началник отдел „Професионално образование и обучение” към МОН, г-н Благой Рагин, председател на УС на БХРА, г-н Димитър Димитров, член на УС на БХРА и г-н Веселин Налбантов, член на УС на БХРА. 
 

 
Г-н Димитров сподели, че от две години бранша проучва защо има недостиг на кадри в туризма, около 10-15 хиляди работници и въпросът е поставен на заседание на УС на БХРА. Оказало се, че приемът в професионалните гимназии е недостатъчен. Туристическия бранш изцяло подкрепя дуалната система, но работодателските организации категорично искат намаляване на възрастовата граница, както е европейската практика. Не трябва да се губи време, а да се даде възможност на дуалната система в България. Също така браншът настоява увеличаване на часовете за практика, която да се осъществява в реална среда и участие на бизнеса в изпитните процедури и в разработването на учебния план. В тази връзка се очаква подкрепа от министерството на образованието и науката. Браншът изразява готовност да се сключат договори с професионалните гимназии по туризъм.
 
Г-н Налбантов сподели, че предвид демографския проблем в България бранша иска да се облекчи режима за наемане на работа на българи от Молдова и Украйна, както и да се направят стажантски програми за студенти през летния сезон. Също така предлага практиките на българските ученици да не се провеждат по време на училище, а това да става през месец юни и месец септември. 
 
В отговор на поставените проблеми г-жа Тенева отговори, че проблема с наемането на студенти от българската диаспора от Молдова и Украйна трябва да се отнесе към Министерството на труда и социалната политика. Сподели също така, че проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение в момента се  обсъжда в Народно събрание. Г-жа Тенева отбеляза, че туристическия бранш е на първо място в проекта за валидиране на знанията за придобиване на професионална квалификация по проекта „Нова възможност за моето бъдеще” и до момента са консултирани над 5 000 души от бранша. По отношение на дуалната система се предвижда да бъде за над 16 годишни ученици. По отношение на стажантските програми за студенти от чужбина г-жа Тенева каза, че трябва да се проучи успешната практика от САЩ и Великобритания.
 
Г-жа Вълчовска сподели, че професионалното образование е приоритет на Министерството на образованието и науката. При планирането на държавния план прием в професионалните гимназии  от особено значение са потребностите на бизнеса.
 
Работодателите могат да сключват договори с професионалните гимназии за ученическа практика на учениците, навършили 16 години и има много примери за добра практика в това отношение. 
 
Г-н Рагин предложи да се организира борса преди началото на туристическия сезон с участието на СОУ – та, професионалните гимназии, ВУЗ – те и работодатели за договаряне на стажове. 
 
Г-н Димитров каза, че мнението на бранша е, че СОУ-та не осигуряват достатъчно подготвени кадри, предвид това, че те не разполагат с база за практическо обучение.
 

 
В резултат на провелата се дискусия, участниците в срещата се обединиха около предприемането на следните дейности:
 
- да се организира туристическа борса преди началото на туристическия сезон с участието на СОУ – та, професионалните гимназии, ВУЗ-те и работодатели за договаряне на стажове и наемане на работа.
 
- да се поканят членовете на БХРА да участват на 25-26 април 2014 г. в Международен Панаир Пловдив за седми пореден път в България на НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА БЪЛГАРИЯ 2014, където ще се проведе  шестата Панорама  на професионалното образование и състезанията за “Най –добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар-сладкар” и “Най-добър млад сервитьор“  и „Най-добър млад барман”, организирани от Министерство на образованието и науката.
 
- да се помести в сайта на БХРА в полезна информация списък с координатите на всички професионални гимназии по туризъм, който ще бъде предоставен от МОН
 
- заинтересованите от туристическия бранш да се регистрират в проекта за ученически и студентски практики, който е поместен в сайта на МОН (http://praktiki.mon.bg)
 Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.